Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doet een Doktersassistent?

Doktersassistent is veel meer dan alleen maar de telefoon aannemen en afspraken inplannen. Laten we eens naar een dag in het leven van een doktersassistent er uit kan zien (gebaseerd op een waargebeurd verhaal).

Onderwijsassistent staat in leslokaal met spierbalWat ik zo leuk vind aan het vak doktersassistent is de veelzijdigheid. Het ene moment zit je aan de balie of telefoon  adviezen te geven en vervolgens heb je een afspraak met een patiënt voor het zetten van een injectie. Ook de verscheidenheid aan medisch technische handelingen is erg divers. Een dag kan rustig verlopen maar ook bol staan van EHBO`tjes of andere spoedzaken. Klein voorbeeld: ik had behandelkamerdienst, er stonden verschillende activiteiten gepland van een wratje aanstippen tot een wondcontrole, terwijl ik hiermee bezig was werd ik geroepen; er stond aan patiënt aan de balie die een drukkend gevoel op het hart hard, snel maakte ik een hartfilmpje waarop besloten werd dat de ambulance moest komen. Een rustige middag werd ineens een onrustige, drukke middag met veel hectiek, ik hou ervan."

De doktersassistent kan meer voor je betekenen dan je denkt. Hij/zij is de rechterhand van de huisarts en heeft een heel uitgebreid takenpakket. Van afspraken maken, patiënten ontvangen en geruststellen tot griepvaccinaties en gezondheidsadviezen geven. De doktersassistent neemt steeds meer taken van de huisarts over. Denk maar aan het maken van hartfilmpjes, het uitspuiten van oren en het maken van uitstrijkjes. Daarnaast is triage een heel belangrijk onderdeel. Jij hebt het eerste contact met de patiënt, dus het is van groot belang dat je een goed beeld krijgt, zodat je de urgentie van de klacht kan bepalen. Het is aan jou om te beoordelen of baby Sem met 41 graden koorts voorrang heeft op meneer de Vries die last heeft van zijn vinger.

Zie jij jezelf wel als doktersassistent aan de slag gaan? Meld je dan snel aan voor de opleiding. Je gaat al heel snel de praktijk in want je begint al direct in het eerste blok met je stage. Na een jaar ben je gediplomeerd doktersassistent en kan je er je werk van maken. De opleiding is praktijkgericht en heel veelzijdig. Zo werk je vanaf dag 1 al met casussen uit de praktijk en de opleiding neemt de laatste ontwikkelingen uit het werkveld mee. Dus niet zitten en luisteren, maar actief aan de slag.

Meld je nu aan, dan kun je in september al beginnen! Zien we je dan?

Veelgestelde vragen over Doktersassistent

Doktersassistent is veel meer dan alleen maar de telefoon aannemen en afspraken inplannen. Lees hoe een dag in het leven van een doktersassistent er uit kan zien.

Meer lezen

De opleiding tot doktersassistent kan uitdagend zijn, omdat het een breed scala aan vaardigheden vereist en er veel te leren valt. Hoe moeilijk de opleiding is, is afhankelijk van je achtergrond en ervaring. Heb je bijvoorbeeld al enige ervaring in de medische sector of heb je een administratieve achtergrond, dan zullen sommige onderdelen in de opleiding tot doktersassistente voor jou veel eenvoudiger zijn dan voor iemand die deze expertise mist.

Meer lezen

In het algemeen als tijdsbesparend, passend en georganiseerd. Tijdsbesparend, omdat Capabel verkorte opleidingen aanbiedt met minder lesdagen. Doordat er geen vijf dagen per week les is, is de opleiding gemakkelijk te combineren met onder andere een gezin. 

Meer lezen

Als je de mbo-opleiding tot doktersassistent niveau 4 hebt gevolgd en je gaat aan het werk, kom je over het algemeen in schaal 4 of 5 van de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) Huisartsenzorg. Na je opleiding start je op ongeveer € 2.449 euro bruto, wat kan oplopen tot ongeveer € 3.641 euro bruto per maand.

Meer lezen

Als doktersassistent kun je gaan werken bij een zelfstandig huisarts of een huisartsenpraktijk. Je bent ook heel erg welkom bij andere medische instellingen. Je kunt gaan werken op de specialistische afdelingen in een ziekenhuis en in de polikliniek, maar ook in verpleeghuizen, bij de GGD, arbodiensten of op scholen.

Meer lezen

Om doktersassistente te worden, kun je de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistente volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen 3 jaar. Je kan de opleiding voltijds volgen, maar ook als BBL-opleiding tot Doktersassistent. Capabel Onderwijs biedt deze opleiding ook aan als verkorte opleiding en dan kun je de mbo-opleiding tot doktersassistent in minder dan de helft van de tijd afronden, namelijk in 15 maanden.

Meer lezen

Mbo verpleegkundigen kunnen aan het werk in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij thuiszorgorganisaties. De doktersassistent maakt afspraken, ontvangt en begeleidt patiënten, beheert medische dossiers, voert medische handelingen uit en assisteert bij onderzoeken. De doktersassistent komen we voornamelijk tegen in huisartsenpraktijken.

Meer lezen

Doktersassistenten zijn essentieel voor het functioneren van medische praktijken en klinieken. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van afspraken, het bijhouden van patiëntendossiers, het uitvoeren van medische tests en het verstrekken van informatie en instructies aan patiënten. Assistenten werken nauw samen met artsen en andere gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg ontvangen.

Meer lezen

Doktersassistent is een opleiding op mbo 4 niveau. Je kunt de opleiding volgen wanneer je een opleiding op mbo 3 niveau hebt afgerond, een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar 4 hebt of de intaketoets succesvol hebt afgerond.

Meer lezen

De opleiding MBO Doktersassistent is een zeer brede opleiding en bereid je voor op een mooi en veelzijdig beroep in de zorg. Tijdens de opleiding leer je alles over het menselijk lichaam, ziekten, klachten en leer je een goede inschatting te maken. Je doet vaardigheden op om de arts te assisteren en leert alles over communicatie om op juiste manier met patiënten om te kunnen gaan. En uiteraard leer je zelf een aantal medisch-technische handelingen: injecties geven, bloeddruk meten, wondverzorging, etc.

Meer lezen

De mbo niveau 4 opleiding tot doktersassistent is te volgen bij verschillende onderwijsinstellingen. Meestal duurt deze opleiding drie jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je de opleiding tot doktersassistent al in 15 maanden afronden!

Meer lezen

Hoe weet je nou of je voor de opleiding tot doktersassistente moet kiezen of niet? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om jezelf eerst een paar andere vragen te stellen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om verantwoordelijk te zijn? Jij bent straks namelijk het eerste aanspreekpunt voor patiënten en het is aan jou om tijdens de triage eventuele spoed te ontdekken. Lijkt het je het ook leuk om directe patiëntenzorg te leveren en echt patiëntencontact te hebben? Als doktersassistent is dat een belangrijk onderdeel van je werk. Je maakt afspraken met patiënten, adviseert en begeleidt patiënten, je assisteert bij onderzoeken en voert medische handelingen uit. Dit contact is heel belangrijk en kan veel voldoening geven. Twijfel je nog steeds? Lees dan verder.

Meer lezen

Als tandartsassistent en doktersassistent werk je nauw samen met medische professionals. Het is in beide beroepen van belang dat je over competenties beschikt als inlevingsvermogen, goed met mensen om kunnen gaan en nauwkeurigheid. Het helpen van mensen staat hoog op je prioriteitenlijst en je bent geïnteresseerd in medische procedures en protocollen. Of je nu straks als tandartsassistent of doktersassistent aan de slag gaat; je gaat hoe dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen!

Meer weten over de verschillen tussen de beroepen en de opleidingen? Lees de blog.

Meer lezen
Gepubliceerd door: Yvonne Mallie, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Student Capabel Onderwijs studeert in bibliotheek
Week van Lezen & Schrijven: de impact van laaggeletterdheid
In Nederland is de eerste week van september de Week van Lezen en Schrijven. Dit initiatief vraagt aandacht voor laaggeletterdheid, een probleem waar 2,5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Dat is 1 op de 6 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dit blijft vaak onzichtbaar, maar heeft grote gevolgen.
Meer lezen
Kok toont spierbal in de keuken
Welke opleiding heb je nodig om Kok te worden?
Het beroep van kok is zowel veeleisend als lonend en vereist een combinatie opleiding, praktische ervaring en een passie voor koken. In Nederland is de meest gebruikelijke route om kok te worden via een mbo-opleiding. Er zijn verschillende niveaus van opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een carrière in de keuken.
Meer lezen
Wat doet een Zelfstandig Werkend Kok?
Een Zelfstandig Werkend Kok speelt een belangrijke rol in een professionele keuken en is verantwoordelijk voor een breed scala aan taken die essentieel zijn voor het bereiden en presenteren van gerechten. Deze kok werkt zelfstandig binnen een keukenbrigade en zorgt ervoor dat gerechten op tijd en volgens hoge kwaliteitsstandaarden worden bereid. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van een Zelfstandig Werkend Kok.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding