Waar kun je werken als Doktersassistente?

MBO Doktersassistent

Aan de slag als Doktersassistente

Als je overweegt om een opleiding tot doktersassistent te volgen, dan wil je natuurlijk graag weten waar je met jouw diploma terecht kunt na je studie. Voordat je aan het werk gaat, kun je bovendien nog besluiten om je te specialiseren in bijvoorbeeld cardiologie, dermatologie, geriatrie, oncologie, etc. Met een specialisatie na je doktersassistentestudie ben je nog beter inzetbaar in het werkveld. Doktersassistenten hebben een heel belangrijke rol bij het laagdrempelig en toegankelijk houden van de zorg. Zij zijn dan ook onmisbare schakels binnen de ketenzorg en tussen de (huis)arts en de patiënt.

Werkzaamheden doktersassistenten

Als doktersassistent kun je natuurlijk gaan werken bij een zelfstandig huisarts of een huisartsenpraktijk. Je bent echter ook heel welkom bij heel veel andere medische instellingen. Om te beginnen kun je werken op de specialistische afdelingen in een ziekenhuis en in de polikliniek, maar ook in verpleeghuizen, bij de GGD, arbodiensten en op scholen. Afhankelijk van je voorkeuren kun je met je opleiding tot doktersassistente veel verschillende functies vervullen zoals medisch receptionist, triagist, medisch secretaresse of medisch assistent. Elke functie heeft weer andere taken, zoals het plannen van afspraken, patiënten voorbereiden op een onderzoek, het assisteren bij medische procedures en het beheren van medische dossiers. Je bepaalt de urgentie van de zorgvraag en de daarbij passende vervolgactie, je adviseert en informeert de patiënt en je draagt bij aan de organisatie van de praktijk of afdeling. Doktersassistenten kunnen bovendien doorstromen naar de functie van coördinerend doktersassistent, triagist, praktijkondersteuner (POH), spreekuurondersteuner (SOH) en praktijkmanager.

Doktersassistenten hebben altijd een heel veelzijdig beroep. Het is belangrijk om te weten dat de functies en verantwoordelijkheden van een doktersassistente variëren afhankelijk van de werkplek en de specifieke behoeften van de zorgverlener. Lijkt het je wat om te werken voor een huisarts, in een ziekenhuis of een verpleeghuis? Bekijk dan de opleiding tot doktersassistent mbo-niveau 4 en schrijf je in.

 

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
Doktersassistent of MBO-verpleegkundige?
Ben je op zoek naar een zorgopleiding en ben je benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen de mbo-opleiding tot doktersassistent en tot verpleegkundige? Lees dan verder.
Word Apothekers assistent - Ontdek de zorg
Er zijn zoveel goede redenen waarom iemand kiest om een opleiding Apothekersassistent te volgen. Lees hier waarom!
Volg de opleiding Toegepaste Psychologie - Ontdek de zorg
Een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie is gericht op het toepassen van psychologische kennis in de praktijk, bijvoorbeeld in de hulpverlening, coaching, training, of in het bedrijfsleven.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.