Hoe word je Doktersassistent?

MBO Doktersassistent

Bekijk de opleidingspagina

Wil je weten hoe je Doktersassistent kan worden? Een doktersassistent is een medische assistent die samenwerkt met een arts bij het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van patiënten. Het werk van doktersassistenten omvat meer dan alleen het beantwoorden van de telefoon en het inplannen van afspraken. Een doktersassistent heeft dan ook een medische opleiding nodig om in staat te zijn om aandoeningen te herkennen en kleine medische ingrepen uit te voeren.

Opleidingsduur

Om doktersassistente te worden, kun je de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistente volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen 3 jaar. Je kan de opleiding voltijds volgen, maar ook als BBL-opleiding tot Doktersassistent. Capabel Onderwijs biedt deze opleiding ook aan als verkorte opleiding en dan kun je de mbo-opleiding tot doktersassistent in minder dan de helft van de tijd afronden, namelijk in 15 maanden. Om te kunnen starten met de opleiding tot doktersassistent mbo-niveau 4, moet je wel eerst de mbo-opleiding op niveau 3 te hebben afgerond, een diploma vmbo-k/gi/ti op zak hebben, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo kunnen laten zien of de intaketoets succesvol hebben afgerond.

Kennis

Voordat je aan de (verkorte) mbo-opleiding tot doktersassistent begint, hoef je natuurlijk nog niet over alle beroepsspecifieke vaardigheden te beschikken. Toch is het wel handig om al enkele basisvaardigheden in huis te hebben, zoals taal-, computer-, reken- en communicatievaardigheden. Ook is het belangrijk dat je echt gemotiveerd bent voor de opleiding tot doktersassistent. Dat vergroot absoluut de kans dat je het vak snel in de vingers krijgt en het werk goed gaat uitvoeren.

Na de opleiding

Doktersassistenten kunnen gaan werken bij een huisarts of een huisartsenpraktijk. Tegelijkertijd zijn ze ook in ziekenhuizen te vinden op de specialistische afdelingen en in de poliklinieken. Ook bij de arbodienst, GGD, gezondheidscentra, Jeugdgezondheidszorg en op scholen zijn er doktersassistenten werkzaam. Vaak hebben ze nog een bepaalde specialisatie, zoals oncologie, kindergeneeskunde of geriatrie.

Wil jij graag dokters assisteren? Lees hier meer over de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistent bij Capabel Onderwijs en meld je aan.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.