Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Hoe word je Doktersassistent?

MBO Doktersassistent

Bekijk de opleidingspagina

Wil je weten hoe je Doktersassistent kan worden? Een doktersassistent is een medische assistent die samenwerkt met een arts bij het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van patiënten. Het werk van doktersassistenten omvat meer dan alleen het beantwoorden van de telefoon en het inplannen van afspraken. Een doktersassistent heeft dan ook een medische opleiding nodig om in staat te zijn om aandoeningen te herkennen en kleine medische ingrepen uit te voeren.

Opleidingsduur

Om doktersassistente te worden, kun je de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistente volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen 3 jaar. Je kan de opleiding voltijds volgen, maar ook als BBL-opleiding tot Doktersassistent. Capabel Onderwijs biedt deze opleiding ook aan als verkorte opleiding en dan kun je de mbo-opleiding tot doktersassistent in minder dan de helft van de tijd afronden, namelijk in 15 maanden. Om te kunnen starten met de opleiding tot doktersassistent mbo-niveau 4, moet je wel eerst de mbo-opleiding op niveau 3 te hebben afgerond, een diploma vmbo-k/gi/ti op zak hebben, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo kunnen laten zien of de intaketoets succesvol hebben afgerond.

Kennis

Voordat je aan de (verkorte) mbo-opleiding tot doktersassistent begint, hoef je natuurlijk nog niet over alle beroepsspecifieke vaardigheden te beschikken. Toch is het wel handig om al enkele basisvaardigheden in huis te hebben, zoals taal-, computer-, reken- en communicatievaardigheden. Ook is het belangrijk dat je echt gemotiveerd bent voor de opleiding tot doktersassistent. Dat vergroot absoluut de kans dat je het vak snel in de vingers krijgt en het werk goed gaat uitvoeren.

Na de opleiding

Doktersassistenten kunnen gaan werken bij een huisarts of een huisartsenpraktijk. Tegelijkertijd zijn ze ook in ziekenhuizen te vinden op de specialistische afdelingen en in de poliklinieken. Ook bij de arbodienst, GGD, gezondheidscentra, Jeugdgezondheidszorg en op scholen zijn er doktersassistenten werkzaam. Vaak hebben ze nog een bepaalde specialisatie, zoals oncologie, kindergeneeskunde of geriatrie.

Wil jij graag dokters assisteren? Lees hier meer over de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistent bij Capabel Onderwijs en meld je aan.

Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding