Vrijstelling aanvragen

Als je al een diploma of certificaat hebt behaald, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen. En dat zou natuurlijk mooi zijn, omdat je dan minder examens hoeft te doen. Je moet aan strikte voorwaarden voldoen om een vrijstelling voor een onderdeel te krijgen. In de toelichting (onderaan de pagina) lees je wat precies voor jou van toepassing is. Doorloop het voor jou van toepassing zijnde stappenplan om niets te vergeten. Je hebt tenslotte maar 1 poging!

Vrijstelling voor MBO-opleidingen

Let op: als je vrijstellingen aan wil vragen doe dat binnen 30 werkdagen na start van je opleiding + in 1 keer (alle) aanvragen ( je hebt maar 1 poging!). Dus zorg dat je alle bewijslast verzamelt voordat je aan gaat vragen. Bewijslast is bepalend: zorg voor een officieel bewijsstuk van de examencommissie van je eerdere school en met gedetailleerde informatie per examenonderdeel.

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je vrijstelling aanvragen voor examen(s) van:

  • Nederlandse taal
  • Engels
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Beroepsgerichte examens
  • Keuzedeel

Er wordt geen vrijstelling verleend voor:

  • Loopbaan
  • Stage uren (behalve bij de opleiding mbo verpleegkunde indien je aan de vooropleidingseis voldoet)
  • Aanvragen die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen

Aanvraagformulier MBO

Denk jij in aanmerking te kunnen komen voor vrijstellingen? Dan vragen wij jou om éérst de toelichting zorgvuldig door te lezen, daarna de vereiste bewijsstukken te verzamelen, en vervolgens het digitale aanvraagformulier vrijstellingen in te vullen. Dit formulier staat op MijnCapabel. Voordat je opleiding start ontvang je jouw inlogcode voor MijnCapabel.

Een vrijstellingsverzoek kun je uitsluitend digitaal – voorzien van alle benodigde bijlagen indienen. Stel dit niet uit! Je kunt het formulier tot 30 werkdagen na de startdatum van de opleiding indienen.

     

Vrijstelling voor HBO-opleidingen

Heb je de vereiste vooropleiding, dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. Je kunt vrijstelling krijgen voor onderdelen van de opleiding op basis van eerdere opleidingen.

Denk jij in aanmerking te kunnen komen voor vrijstellingen? Dan vragen wij jou om éérst eerst contact op te nemen met een opleidingsadviseur via 088-2701277 (lokaal tarief) of via e-mail: opleiding@capabelhogeschool.nl

Vrijstellingen op basis van eerder verworven diploma’s

Als je eerder relevante ECTS studiepunten hebt behaald in een HBO- of WO-opleiding, dan kun je een aanvraag doen via de examencommissie voor vrijstellingen via het formulier Verzoek om vrijstelling(en) op basis van eerder behaalde diploma's.

Vrijstellingen op basis van eerdere werkervaring

Eerdere relevante stage- of werkervaring in het betreffende vakgebied kan eveneens leiden tot vrijstellingen. Dit kan gelden voor zowel de stageonderdelen als colleges, thuisstudie en praktijkopdrachten. Hiervoor is het nodig dat je een EVC onderzoek laat uitvoeren.

Vrijstellingen MBO 4 Verpleegkunde of Inservice voor toelating verkorte HBO Verpleegkundige

Als je een diploma MBO 4 Verpleegkunde of Inservice hebt, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor het verkorte traject HBO Verpleegkundige. Wil je op basis van je MBO 4 diploma en recente BIG registratie een verzoek voor vrijstellingen doen dan kun je het formulier Verzoek om vrijstelling(en) op basis van eerder behaalde diploma's voor verpleegkundigen daarvoor gebruiken.

Vrijstellingen MBO 4 Apothekersassistente voor opleiding 3-jarige HBO Farmaceutisch consulent

Als je een diploma MBO 4 apothekersassistente hebt en 2 jaar werkervaring in de apotheek, is het mogelijk om in aanmerking te komen voor het verkorte traject HBO Farmaceutisch consulent. Wil je op basis van je MBO 4 diploma een verzoek voor vrijstellingen doen dan kun je het formulier Verzoek om vrijstelling(en) op basis van eerder behaalde diploma's daarvoor gebruiken.

21+ HBO toelatingsonderzoek

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bedoelde vooropleidingseis van de HBO Bachelor, dan kan Capabel Hogeschool je voor die vooropleidingseis vrijstellen als je het 21+ HBO toelatingsonderzoek met succes doorloopt. Een onderdeel hiervan is dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. Vraag naar de mogelijkheden van deze regeling.

Het 21+ HBO toelatingsonderzoek wordt voor Capabel Hogeschool uitgevoerd door AOB Compaz. Neem altijd voor aanmelding voor het onderzoek contact op met de HBO opleidingsadviseurs van Capabel Onderwijs.

Toelatingstest en pre-Master leerproject

Voor het pre-Master leerproject heb je kennis, inzicht en vaardigheden nodig op het niveau van de graad Hbo Bachelor. Aan de hand van een erkende en bewezen toelatingstest kunnen we vaststellen of je hieraan voldoet. Als de test positief is, dan mag je starten met het pre-Master SZ leerproject. Wanneer je deze pre-Master met een voldoende afrondt, stroom je door naar de HBO Master SZ of HBO Master SZ arbeidsdeskundige van Capabel Hogeschool.

Meest gekozen opleidingen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.