Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Maatregelen herinvoering basisbeurs

psycholoog zit op bureaustoel voor het bureau

Goed nieuws! De basisbeurs komt terug. De eerste kamer heeft op 6 juni de plannen voor de herinvoer van de basisbeurs goedgekeurd. Dit zal al gaan gelden vanaf studiejaar 2023-2024. Ook staan er andere maatregelen op de planning. Sommige maatregelen zijn er alleen voor studenten in het hoger onderwijs en andere alleen voor mbo-studenten.

Wat gaat er veranderen?

Mbo-studenten

  • Koopkrachtmaatregel
    Uitwonende studenten krijgen voor studiejaar 2023-2024 recht op een basisbeurs of basistoelage. Dit is een tijdelijke maatregel die geldt voor een jaar. Studenten hebben namelijk ook te maken met de stijgende prijzen.
  • Afschaffing bijverdiengrens
    Mbo-studenten mogen straks ook onbeperkt bijverdienen naast hun studiefinanciering. 
  • Studieschuld terugbetalen in 35 jaar
    Mbo-studenten krijgen straks ook 35 jaar om hun studieschuld terug te betalen, net als studenten in het hoger onderwijs.
  • Na het mbo een hbo-studie proberen
    Ga je na je mbo-diploma een hbo studie doen en je komt er in het eerste jaar achter dat de studie niet bij je past? Dan hoef je de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct niet terug te betalen. Dit wordt omgezet in een gift.

Hbo-studenten

  • Basisbeurs terug
    Vanaf 1 september 2023 zal de basisbeurs voor hbo-studenten terugkomen. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt dit bedrag omgezet in een gift.
  • Koopkrachtmaatregel
    Uitwonende studenten krijgen voor studiejaar 2023-2024 recht op een basisbeurs of basistoelage. Dit is een tijdelijke maatregel die geldt voor een jaar. Studenten hebben namelijk ook te maken met de stijgende prijzen.
  • Aanvullende beurs, ook bij hogere inkomens van de ouders
    Ook studenten met ouders die een hoger inkomen hebben zullen aanspraak kunnen maken op een aanvullende beurs. Eerst lag die grens op een jaarinkomen van € 53.900,-. Dit zal veranderen naar €70.000.
  • Tegemoetkoming voor leenstelselstudenten
    Heb je één of meerdere jaren gestudeerd tijdens 2015-2023? Dan heb je in die periode geen basisbeurs gehad. Om die reden krijg je een financiële tegemoetkoming.
  • Geld in plaats van een studievoucher
    Heb je een studievoucher ontvangen in de periode 2015 t/m 2019 omdat je je diploma had behaald? Deze voucher wordt omgezet naar een geldbedrag of zal verrekend worden met je studieschuld. Dit geldt alleen als je deze voucher niet (volledig) hebt gebruikt.
  • Wijziging voor studenten met een functiebeperking
    Studenten die langer over hun studie doen door een functiebeperking, zullen langer studiefinanciering ontvangen.

Meer informatie over de maatregelen en bijbehorende voorwaarden zijn terug te lezen via de volgende button

Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding