Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Doktersassistent of MBO-verpleegkundige?

MBO Doktersassistent

MBO Verpleegkundige

Doktersassistent of verpleegkundige?

Ben je op zoek naar een zorgopleiding en ben je benieuwd naar overeenkomsten en verschillen tussen de opleiding tot doktersassistent niveau 4 en de mbo-opleiding tot verpleegkundige?

De overeenkomsten tussen de beroepen

De mbo-opleidingen tot doktersassistent en verpleegkundige zijn beide medische opleidingen. En in allebei de beroepen ben je medisch assistent en heb je patiëntencontact. Als doktersassistent en verpleegkundige kun je ook echt het verschil maken. Als verpleegkundige bijvoorbeeld door goede zorg te bieden en als doktersassistent onder andere door patiënten de juiste vragen te stellen om ze vervolgens goed door te kunnen verwijzen. Goede zorg, een adequate triage en juiste overdracht kunnen namelijk levens redden.

De verschillen tussen Doktersassistent en MBO-verpleegkundige

En daar houden dan bijna alle overeenkomsten tussen de twee beroepen op. Er zijn namelijk veel meer verschillen in opleiding en beroep dan overeenkomsten. Allereerst duurt de mbo-opleiding tot verpleegkundige langer dan de opleiding tot doktersassistent. Bij Capabel Onderwijs duurt de opleiding tot verpleegkundige 21 maanden en de opleiding tot doktersassistente 15 maanden. Ten tweede richt de mbo-opleiding tot verpleegkundige zich vooral op algemene verpleegkundige zorg van patiënten, terwijl de opleiding tot doktersassistente zich focust op de ondersteuning van artsen en patiënten in een huisartsenpraktijk.

Eenmaal aan het werk houdt de mbo-verpleegkundige zich bezig met werkzaamheden als het uitvoeren van medische handelingen, wondverzorging, het verstrekken van medicijnen, het verzorgen van de patiënten. De mbo-verpleegkundige kan aan het werk in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij thuiszorgorganisaties. De doktersassistent maakt afspraken, ontvangt en begeleidt patiënten, beheert medische dossiers, voert medische handelingen uit en assisteert bij onderzoeken. De doktersassistent komen we voornamelijk tegen in huisartsenpraktijken.

Een ander belangrijk verschil is dat de mbo-verpleegkundige vaak andere bevoegdheden heeft dan een doktersassistente, zoals het uitvoeren van verpleegkundige handelingen en het opstellen van zorgplannen. De doktersassistente heeft bevoegdheden die voornamelijk gericht zijn op de ondersteuning van de huisarts. Daarmee is overigens niet gezegd dat het ene beroep belangrijker is dan het andere. De beroepen zijn heel verschillend én allebei onmisbaar in de medische sector. In je keuze voor een opleiding moet je je vooral laten leiden door welke aspecten van opleiding en beroep het beste bij jou passen, bij jouw interesses en vaardigheden. Bekijk de opleiding tot Doktersassistent en tot mbo verpleegkundige om te ontdekken welke opleiding jou het meeste aanspreekt.

BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding