Wat leer ik tijdens de opleiding doktersassistente?

Een afwisselend en spannend beroep? Word in 1 jaar Doktersassistent

Op 2 maart 2023 was het de Dag van de Doktersassistent in Nederland. Een feestelijke dag waarbij alle doktersassistenten in het zonnetje werden gezet! 

Maar wat houdt de functie en de opleiding MBO Doktersassistent bij Capabel in?

De opleiding Doktersassistent

De opleiding MBO Doktersassistent is een zeer brede opleiding en bereid je voor op een mooi en veelzijdig beroep in de Zorg. Tijdens de opleiding leer je alles over het menselijk lichaam. Maar ook leer je tijdens de opleiding alles over ziekten, klachten en leer je een goede inschatting te maken. Je doet vaardigheden op om de arts te assisteren. Verder leer je als Doktersassistent alles over communicatie. Zo kun je op de juiste manier met patiënten omgaan. Ook leer je zelf een aantal medisch-technisch handelingen: injecties geven, bloeddruk meten, wondverzorging, etc.

Zie jij jezelf wel als doktersassistent aan de slag gaan? Meld je dan aan voor de opleiding. De opleiding Doktersassistent is praktijkgericht waardoor je al snel start met je stage in het werkveld. Dus niet zitten en luisteren, maar actief aan de slag. Na een 15 maanden heb jij je erkende diploma als doktersassistent binnen en kan je meteen aan de slag! Er is namelijk veel vraag naar Doktersassistenten in de zorg.

Wat doe je als Doktersassistent? 

Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Je assisteert de arts verder bij behandelingen, onderzoeken en je verzorgt de administratie. Van afspraken maken, patiënten ontvangen en geruststellen tot griepvaccinaties en gezondheidsadviezen geven. Jij hebt als eerste contact met de patiënt, waarbij je de urgentie van de klacht kan bepalen.
Het is aan jou om te beoordelen of baby Sem met 41 graden koorts voorrang heeft op meneer de Vries die last heeft van zijn vinger.
Met al deze verantwoordlijkheden is het belangrijk dat je communicatief vaardig, stressbestendig en flexibel bent.

Daarnaast ben je in staat om kleine medisch-technische handelingen uit te voeren. Je staat de patiënten te woord en maakt afspraken. Na het afronden van de mbo opleiding Doktersassistent kun je aan het werk in een artsenpraktijk, ziekenhuis, gezondheidscentrum, de GGD of een laboratorium.

 

Meest gekozen opleidingen

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Waar kun je werken als Doktersassistente?
Als je overweegt om een opleiding tot doktersassistent te volgen, dan wil je natuurlijk graag weten waar je met jouw diploma terecht kunt na je studie. Lees hier alle mogelijkheden.
Doktersassistent of MBO-verpleegkundige?
Ben je op zoek naar een zorgopleiding en ben je benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen de mbo-opleiding tot doktersassistent en tot verpleegkundige? Lees dan verder.
Word Apothekers assistent - Ontdek de zorg
Er zijn zoveel goede redenen waarom iemand kiest om een opleiding Apothekersassistent te volgen. Lees hier waarom!

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.