Tandartsassistent of doktersassistent?

MBO Dokterassistent

Bekijk de opleidingspagina

MBO Tandartsassistent

Bekijk de opleidingspagina

Ben jij je aan het oriënteren op een opleiding in de zorg en lijkt het je wel wat om een dokter of een tandarts te assisteren? Hoe moet je dan kiezen tussen deze beroepen? Het zijn immers allebei leuke en interessante medische opleidingen op mbo-niveau 4 met veel patiëntencontact. In deze blog vergelijken we de opleiding tot tandartsassistent en de opleiding tot doktersassistent als ook het loopbaanperspectief van beide om jou te ondersteunen om tot de beste keuze voor jezelf te komen.

Werkzaamheden

Laten we beginnen met de tandartsassistente. Als tandartsassistent werk je intensief samen met één of meerdere tandartsen. Je werkzaamheden zijn heel divers. Je bereidt bijvoorbeeld de behandelkamer voor, je assisteert de tandarts tijdens behandelingen, maakt röntgenfoto’s en verwijdert tandsteen. Tegelijkertijd ben je verantwoordelijk voor het bijhouden en beheren van de patiëntendossiers en geef je advies over mondhygiëne. En last but not least heb je veel contact met de patiënten en is het onder andere jouw taak om bange patiënten en kleine kinderen op hun gemak te stellen voor en tijdens behandelingen. Een doktersassistent op zijn of haar beurt, werkt in een huisartsenpraktijk of een ziekenhuis. Ook zij hebben veel patiëntencontact en zijn verantwoordelijk voor het bijhouden en beheer van de medische dossiers. Verder doen zij de triage, werken medische gegevens bij en ondersteunen de arts bij medische procedures, voeren zelf medische handelingen uit, meten vitale functies en geven patiëntenvoorlichting.

Salarissen

Qua salarissen zit je bij beide beroepen goed en kun je een redelijk inkomen verdienen. Voor de doktersassistent is dit in een CAO geregeld en start je met € 2.115 en kun je doorgroeien tot € 3.224. De tandartsassistent heeft geen eigen CAO, maar het salaris kan oplopen tot € 2.900. Als je als tandartsassistente vijf jaar aan het werk bent, ligt je salaris gemiddeld tussen de € 1.923 en € 2.643.

Opleidingen

Voor het beroep van tandartsassistent heb je volgens de letter van de wet weliswaar nog geen opleiding nodig, toch is het sterk aan te raden om juist wel een mbo 4 opleiding tot tandartsassistent te volgen. De kennis en kunde die je hier opdoet, maken je onmisbaar in een tandartspraktijk. Zonder diploma moet je echt nog heel veel leren en er is waarschijnlijk geen tandarts te vinden die daar in wil investeren. Veel beter is het dan ook om de mbo-opleiding tot tandartsassistente te volgen, die ook nog eens leuk en interessant is. Deze kun je zowel als bbl of bol opleiding volgen. Dat geldt eveneens voor de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistente. Beide opleidingen zijn bij Capabel Onderwijs zelfs in 15 maanden te volgen.

Wat je keuze ook zal zijn: als tandartsassistent en doktersassistent werk je nauw samen met medische professionals. Het is in beide beroepen van belang dat je over competenties beschikt als inlevingsvermogen, goed met mensen om kunnen gaan en nauwkeurigheid. Het helpen van mensen staat hoog op je prioriteitenlijst en je bent geïnteresseerd in medische procedures en protocollen. Of je nu straks als tandartsassistent of doktersassistent aan de slag gaat; je gaat hoe dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen!

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.