Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doet een sociaal werker?

MBO Sociaal Werker

Bekijk de opleidingspagina

Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:

Intake en assessment

Als sociaal werker voer je intakegesprekken met je client. Dat is immers de manier om een goed en volledig beeld te krijgen van wie de client is, wat zijn of haar behoeftes zijn en wat de hulpvraag van de client is. Ook maakt een sociaal werker wel gebruik van assessment om de situatie helder te krijgen en onderliggende problemen te begrijpen.

Begeleiding en ondersteuning

Sociaal werkers bieden begeleiding en ondersteuning aan mensen bij het oplossen van sociale problemen én ook bij het verbeteren van hun welzijn. Je voert gesprekken, organiseert activiteiten voor groepen en geeft begeleiding aan gezinnen.

Verwijzing en coördinatie

Doordat jij als sociaal werker een goed beeld hebt van je client en zijn of haar hulpvraag, ben je ook de aangewezen persoon om clienten te verwijzen als dat nodig is, bijvoorbeeld naar een psycholoog, een maatschappelijk werker, een gezondheidszorgprofessional of een instantie voor huisvesting of financiële ondersteuning. Je bent als een spin in het web, je coördineert de zorg en werkt samen met andere professionals om tot een oplossing te komen.

Voorlichting en preventie

Een ander belangrijk in je functie als sociaal werker is dat je mensen voorlicht. Dit doe je individueel, maar soms ook voor groepen. Onderwerpen kunnen zijn sociale kwesties, gezondheidsproblemen, opvoeding, financiën en andere relevante onderwerpen.

Hierboven hebben we maar een paar taken opgenoemd. Er is natuurlijk nog veel meer, maar het exacte takenpakket is voor een groot deel afhankelijk de organisatie waar je voor werkt, je precieze functie, de doelgroep voor wie en het doel waarvoor jij je inzet, etc.

Banner foto

Gratis studieadvies

Heb je vragen over een opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren 088 - 270 12 70 of mail naar info@capabel.nl

Wil je meer informatie over een HBO-opleiding? Neem dan contact op via 088- 270 12 77 of opleiding@capabelhogeschool.nl.

Contact Bezoek een voorlichting

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg - Taken & Verantwoordelijkheden
Een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een interessant en afwisselend beroep. Je ondersteunt mensen in hun leven, wonen en werken. Mensen die allemaal een eigen verhaal en eigen problemen hebben. Dat is verantwoordelijk en belangrijk werk.
Meer lezen
Week van de Veiligheid: omgaan met agressie & geweld
In de Week van de Veiligheid vragen wij vanuit Capabel Onderwijs aandacht voor veiligheid en beveiliging in Nederland. Deze editie staat de week in het teken van agressie en geweld richting ondernemers. Want helaas komt bijna iedereen hier in zijn werk weleens mee in aanraking. Maar wie goed getraind is, kan beter omgaan met agressief gedrag of het zelfs voorkomen.
Meer lezen
Waarom pedagogisch medewerker worden?
Hoe weet je nou of de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) iets voor jou is? Er zijn verschillende redenen denkbaar en misschien is er één of zijn er meerdere daarvan op jou van toepassing.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.