Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doet een sociaal werker?

MBO Sociaal Werker

Bekijk de opleidingspagina

Sociaal werker toont spierbal

Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:

Intake en assessment

Als sociaal werker voer je intakegesprekken met je client. Dat is immers de manier om een goed en volledig beeld te krijgen van wie de client is, wat zijn of haar behoeftes zijn en wat de hulpvraag van de client is. Ook maakt een sociaal werker wel gebruik van assessment om de situatie helder te krijgen en onderliggende problemen te begrijpen.

Begeleiding en ondersteuning

Sociaal werkers bieden begeleiding en ondersteuning aan mensen bij het oplossen van sociale problemen én ook bij het verbeteren van hun welzijn. Je voert gesprekken, organiseert activiteiten voor groepen en geeft begeleiding aan gezinnen.

Verwijzing en coördinatie

Doordat jij als sociaal werker een goed beeld hebt van je client en zijn of haar hulpvraag, ben je ook de aangewezen persoon om clienten te verwijzen als dat nodig is, bijvoorbeeld naar een psycholoog, een maatschappelijk werker, een gezondheidszorgprofessional of een instantie voor huisvesting of financiële ondersteuning. Je bent als een spin in het web, je coördineert de zorg en werkt samen met andere professionals om tot een oplossing te komen.

Voorlichting en preventie

Een ander belangrijk in je functie als sociaal werker is dat je mensen voorlicht. Dit doe je individueel, maar soms ook voor groepen. Onderwerpen kunnen zijn sociale kwesties, gezondheidsproblemen, opvoeding, financiën en andere relevante onderwerpen.

Hierboven hebben we maar een paar taken opgenoemd. Er is natuurlijk nog veel meer, maar het exacte takenpakket is voor een groot deel afhankelijk de organisatie waar je voor werkt, je precieze functie, de doelgroep voor wie en het doel waarvoor jij je inzet, etc.

Veelgestelde vragen over Sociaal Werker

Om te beginnen is “sociaal werker” de overkoepelende term voor heel veel verschillende functies, zoals jongerenwerker, ouderenwerker, maatschappelijk werker, opbouwwerker, schuldhulpverlener, etc.

Meer lezen

Als je overweegt om de opleiding tot sociaal werker te volgen, dan wil je natuurlijk graag weten waar je met jouw diploma terecht kunt na je studie. Afhankelijk van je specialisme en interesses kun je bij heel veel verschillende organisaties een baan vinden. Hieronder beschrijven we enkele voorbeelden van leuke werkplekken voor sociaal werkers.

Maatschappelijk werk

Je kunt gaan werken bij een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening, zoals Humanitas of stichting Korrelatie, die ondersteuning bieden aan individuen en gezinnen in verschillende levenssituaties. Je werkt dan met mensen met financiële problemen, huisvestingsproblemen, gezinsproblemen, verslaving of psychische problemen.

Jeugdzorg

Als sociaal werker kun je ook een baan vinden in de jeugdzorg, waar ze ondersteuning bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen die te maken hebben met problemen op sociaal, emotioneel of gedragsmatig gebied. Dit werk kan je bijvoorbeeld doen bij jeugdzorginstellingen, pleegzorgorganisaties, jeugdopvangcentra of centra voor kinderbescherming.

Weten waar je nog meer kunt werken? Lees onze blog.

Meer lezen

Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:

Intake en assessment

Als sociaal werker voer je intakegesprekken met je client. Dat is immers de manier om een goed en volledig beeld te krijgen van wie de client is, wat zijn of haar behoeftes zijn en wat de hulpvraag van de client is. Ook maakt een sociaal werker wel gebruik van assessment om de situatie helder te krijgen en onderliggende problemen te begrijpen.

Begeleiding en ondersteuning

Sociaal werkers bieden begeleiding en ondersteuning aan mensen bij het oplossen van sociale problemen én ook bij het verbeteren van hun welzijn. Je voert gesprekken, organiseert activiteiten voor groepen en geeft begeleiding aan gezinnen.

Weten wat een sociaal werker nog meer doet? Lees onze blog over de werkzaamheden van een sociaal werker.

Meer lezen

Een sociaal werker valt onder de CAO Sociaal werk. Bij een afgeronde opleiding tot sociaal werker op mbo 4 niveau, begin je in schaal 6. Het startsalaris in schaal 6 van de CAO is vanaf januari 2024 € 2.696 en kan oplopen tot € 3.428. Wanneer je aanvullende trainingen of opleidingen volgt, ga je ook meer verdienen. Als je de hbo-opleiding Social work hebt afgerond bijvoorbeeld, begin je in schaal 8 van de CAO Sociaal werk. Het salaris ligt dan tussen de €2.836 en € 4.040.

De termen "sociaal werker" en "maatschappelijk werker" worden vaak door elkaar gebruikt en kunnen naar dezelfde functie verwijzen. Beide functienamen kennen geen strikt onderscheid en het gebruik ervan kan variëren afhankelijk van de regio waarin en de organisatie waarvoor ze werken. Grofweg kun je zeggen dat een sociaal werker zich bezighoudt met het bevorderen van het welzijn en de sociale participatie van mensen, groepen mensen en gemeenschappen, terwijl een maatschappelijk werker zich richt op het bieden van hulp en ondersteuning aan individuen en mensen in moeilijke situaties.

Meer lezen

Hoe weet je nou of de opleiding tot sociaal werker iets voor jou is? Er zijn verschillende redenen denkbaar en misschien is er één of zijn er meerdere daarvan op jou van toepassing. We noemen er onder een aantal op:

  • Als sociaal werker heb je de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op het leven van mensen en gemeenschappen. Je kunt anderen helpen bij het oplossen van problemen, het verbeteren van hun welzijn en het versterken van hun zelfredzaamheid.
  • Sociaal werkers kunnen een belangrijke rol spelen bij het versterken van individuen en gemeenschappen. Ze helpen anderen om hun eigen kracht en capaciteiten te ontdekken en te benutten, zodat ze hun eigen leven kunnen vormgeven en problemen kunnen overwinnen.
  • Het werk van een sociaal werker is gevarieerd en uitdagend. Je hebt de mogelijkheid om met diverse doelgroepen te werken en te werken aan uiteenlopende sociale kwesties. Dit maakt het werk interessant en stimulerend.

Op zoek naar meer goede redenen? Lees onze blog.

Meer lezen

De opleiding tot sociaal werker duurt meestal 3 jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleiding al in 15 maanden afronden! De opleiding kan bij Capabel gevolgd worden als BOL, BBL of FL+ opleiding om jouw erkende mbo 3 of mbo 4 diploma te halen. Lees hieronder het verschil tussen deze verschillende leerwegen:

Meer lezen

Zonder diploma kun je geen sociaal werker worden. Met het diploma laat je zien dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om mensen individueel of in groepen serieus te kunnen ondersteunen. Bovendien leer je in de opleiding ook alles over rapporteren en hoe je communiceert en samenwerkt met andere zorgverleners en instanties.

Je kunt de mbo-opleiding tot sociaal werker niveau 4 volgen op een ROC én bij Capabel Onderwijs. Het voordeel van het volgen van de opleiding bij Capabel is dat de opleiding dan maar 15 maanden duurt in plaats van de 3 jaar die er bij het ROC voor staan. Capabel biedt bovendien ook de hbo-opleiding social work. Beide opleidingen zijn erkend door het ministerie van onderwijs, waardoor je bij afronding ook een erkend diploma ontvangt.

Sociaal werk is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor ons is het niet meer dan normaal dat mensen elkaar ondersteunen, stimuleren en helpen. Dat gebeurt informeel door vrienden en familie, maar ook beroepsmatig vanuit de overheid en de sociale sector. In een beschaafde samenleving draag je ook zorg voor kwetsbare groepen en individuen. Het sociaal werk vandaag de dag heeft een lange evolutie achter de rug. In deze blog vertellen we daar het een en ander over.

Meer lezen
Banner foto

Gratis studieadvies

Heb je vragen over een opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren +3188 - 270 12 70 of mail naar info@capabel.nl

Wil je meer informatie over een HBO-opleiding? Neem dan contact op via 088- 270 12 77 of opleiding@capabelhogeschool.nl.

Contact Bezoek een voorlichting

Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding