Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doet een sociaal werker?

MBO Sociaal Werker

Bekijk de opleidingspagina
Sociaal werker toont spierbal

Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:

Intake en assessment

Als sociaal werker voer je intakegesprekken met je client. Dat is immers de manier om een goed en volledig beeld te krijgen van wie de client is, wat zijn of haar behoeftes zijn en wat de hulpvraag van de client is. Ook maakt een sociaal werker wel gebruik van assessment om de situatie helder te krijgen en onderliggende problemen te begrijpen.

Begeleiding en ondersteuning

Sociaal werkers bieden begeleiding en ondersteuning aan mensen bij het oplossen van sociale problemen én ook bij het verbeteren van hun welzijn. Je voert gesprekken, organiseert activiteiten voor groepen en geeft begeleiding aan gezinnen.

Verwijzing en coördinatie

Doordat jij als sociaal werker een goed beeld hebt van je client en zijn of haar hulpvraag, ben je ook de aangewezen persoon om clienten te verwijzen als dat nodig is, bijvoorbeeld naar een psycholoog, een maatschappelijk werker, een gezondheidszorgprofessional of een instantie voor huisvesting of financiële ondersteuning. Je bent als een spin in het web, je coördineert de zorg en werkt samen met andere professionals om tot een oplossing te komen.

Voorlichting en preventie

Een ander belangrijk in je functie als sociaal werker is dat je mensen voorlicht. Dit doe je individueel, maar soms ook voor groepen. Onderwerpen kunnen zijn sociale kwesties, gezondheidsproblemen, opvoeding, financiën en andere relevante onderwerpen.

Hierboven hebben we maar een paar taken opgenoemd. Er is natuurlijk nog veel meer, maar het exacte takenpakket is voor een groot deel afhankelijk de organisatie waar je voor werkt, je precieze functie, de doelgroep voor wie en het doel waarvoor jij je inzet, etc.

Banner foto

Gratis studieadvies

Heb je vragen over een opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren +3188 - 270 12 70 of mail naar info@capabel.nl

Wil je meer informatie over een HBO-opleiding? Neem dan contact op via 088- 270 12 77 of opleiding@capabelhogeschool.nl.

Contact Bezoek een voorlichting

 psycholoog coacht client
Enquête studenten Toegepaste Psychologie aan Capabel Hogeschool
De enquête is gehouden om inzicht te krijgen in wat onze studenten van de opleiding vinden en waarom ze voor Capabel kozen. Zie hier de belangrijkste uitkomsten:
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Waar kun je werken als beveiliger niveau 2 of niveau 3?
Als je een opleiding tot beveiliger op mbo niveau 2 of niveau 3 hebt afgerond, opent zich een wereld vol carrièremogelijkheden binnen de beveiligingsbranche. In dit blog bekijken we waar je kunt werken als beveiliger voor zowel niveau 2 als 3, zodat je een beter beeld krijgt van de verschillende werkplekken.
Meer lezen
verzorgende staat bij de trap met documentatie
Het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG
Wil je in de zorg werken en vraag je je af wat het verschil is tussen een verpleegkundige en een verzorgende IG? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk en het salaris.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding