Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Past de opleiding tot verzorgende IG bij mij?

MBO Verzorgende-IG

 

Ontdek de Zorg bij Capabel: de opleiding Verzorgende-IG

Ligt jouw hart bij de zorg? Lijkt het jou geweldig om in jouw baan andere mensen te kunnen helpen en verzorgen? Dan is de verkorte opleiding Verzorgende-IG bij Capabel misschien wel iets voor jou!

Wat maakt jou een goede Verzorgende-IG?

Om te werken in de zorg, mPastoet je sociaal zijn. Contact willen en kunnen maken met andere mensen. De rest, kennis, praktische vaardigheden, dat leer je nog wel via stages en je opleiding. Maar je moet sowieso een mensen-mens zijn en willen helpen. De volgende eigenschappen komen van pas

 • Je bent sociaal en een teamspeler
 • Je bent betrouwbaar
 • Je bent communicatief vaardig
 • Je beschikt over een goed inlevingsvermogen
Wat leer je in de opleiding Verzorgende-IG bij Capabel?

Onze verkorte opleiding Verzorgende-IG is heel veelzijdig. Je leert hoe je mensen met een zorgvraag en hun familie zorg kunt geven. Dit kunnen zieke mensen zijn, oude mensen, maar ook jonge moeders die net een baby hebben gekregen. Dit doe je aan de hand van een zorgplan. Je doet kennis op over wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg.  Ook leer je verpleegtechnische handelingen uit te voeren en in crisissituaties op te treden. Jouw uiteindelijke doel: het stabiliseren van de gezondheid en zorgen dat de kwaliteit van leven van je cliënten beter wordt. Het is dus een beroep waar je veel waardering uit haalt!

Bij de opleiding Verzorgende-IG van Capabel Onderwijs haal je in 15 maanden je diploma! Je kunt bij ons kiezen tussen verschillende leerwegen. We hebben de BOL-variant (voltijd) waarbij je 2 dagen per week stage hebt en de rest van de week (online) lessen en zelfstudie. Ook kun je kiezen voor BBL, hierbij focus je meer op de praktijk en heb je 3 dagen per week stage. Hiervoor moet je een overeenkomst voor leren en werken hebben met een erkend leerbedrijf. Tot slot kun je ook kiezen voor de Flexibele Leerweg+, dit is een deeltijd opleiding met lessen in de avond. Op deze manier is de opleiding makkelijk te combineren met je huidige werk of gezinsleden. Je studeert zelfstandig, maar je krijgt toch altijd de begeleiding die je nodig hebt met een online studie coach. Lees hier meer over onze leerwegen.

Waar kun je aan het werk?

Een verzorgende IG kan op heel veel plekken werken! Bijvoorbeeld in verpleeg- en verzorgingshuizen, in de thuiszorg, de GGZ, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Je werkt vaak met ouderen, maar je kunt ook jongere mensen tegenkomen op bijvoorbeeld de revalidatieafdeling of in het hospice.

Hoeveel verdien ik later als Verzorgende-IG?

Een Verzorgende IG in Nederland verdient gemiddeld € 2.520 bruto per maand. Salarissen variëren van €1.800 tot € 2.900 afhankelijk van je hoeveelheid werkervaring, opleidingsniveau en de cao waar je onder valt!

Als verzorgende-IG werk je vaak onregelmatige diensten, waardoor je vaak een onregelmatigheidstoeslag ontvangt. Op deze onregelmatige uren ontvang je ca. 40% toeslag bovenop je uurloon. Dat is dus een leuk extraatje naast je salaris!

Meer over verzorgende IG

Als verzorgende IG zul je tussen de € 2.200 en €3.160 euro per maand gaan verdienen. Wat je exact gaat verdienen hangt af van waar je werkt; Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT) raadplegen. Hoeveel uren je werkt en hoeveel ervaring je al hebt. Lees de blog om erachter te komen welk salaris straks of nu al voor jou geldt.

Meer lezen

Als verzorgende IG ben je actief betrokken bij het verzorgen en ondersteunen van mensen in hun dagelijks leven. Het is een beroep waar je veel eer in kunt leggen, aangezien je zorg en ondersteuning biedt aan mensen met simpele tot complexe zorgvragen. De mensen voor wie je dit doet, kunnen uiteenlopen van zieke mensen en ouderen tot jonge moeders die net een baby hebben gekregen.

Als verzorgende IG is je takenpakket heel gevarieerd. Zo kun je mensen bijvoorbeeld helpen bij hun persoonlijke hygiëne, zoals wassen, douchen en tandenpoetsen of je ondersteunt bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, eten en in en uit bed komen. Ook mag je verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals wondverzorging, het geven van injecties en het toedienen van medicijnen. Hierbij volg je het zorgplan en werk je meestal in kleine teams waarin je ondersteuning krijgt van een teamleider.

Naast het helpen bij wassen, eten en medische taken, is de verzorgende ook vaak een steun en gezelschap voor de mensen waarvoor hij zorgt. Je praat op een persoonlijke manier met degenen die hulp nodig hebben en organiseert sociale en leuke activiteiten voor de cliënten. Ook onderhoud je vaak contact met familie en kennissen van de patiënt.

Meer weten over de functie, zoals waar je kunt werken. Lees de blog.

Meer lezen

5 redenen om voor de opleiding tot Verzorgende IG te kiezen:

 1. Betekenisvol werk met een grote impact
 2. Leer veel verschillende vaardigheden
 3. Snel klaar voor een leuk beroep!
 4. Veel soorten banen om te ontdekken
 5. Een waardevol erkend diploma

Meer weten over deze 5 redenen? Lees onze blog.

 

Meer lezen

Als verzorgende IG kom je in aanraking met diverse zorgvragers en hun specifieke behoeften. De opleiding tot verzorgende IG bevat dan ook verschillende beroepsgerichte vakken, waaronder:

 • Preventie en voorlichting
 • Methodisch werken met het zorgplan
 • Zorg- en begeleidingsactiviteiten
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Onvoorziene en crisissituaties
 • Zelfredzaamheid en zelfregie
 • Communicatie, afstemming en samenwerking met de zorgvrager, het sociale netwerk en de keten van zorgverleners

Meer weten over de generieke vakken lees dan verder op de opleidingspagina of bekijk onze blog.

Meer lezen

De opleiding verzorgende IG is gericht op het leren bieden van zorg aan zorgbehoevende mensen en hun families. Je leert de vaardigheden om te verplegen, te verzorgen en te begeleiden op basis van afspraken in een zorgplan. Tijdens de opleiding leer  je over veel verschillende onderwerpen, waaronder wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg. Naast deze aspecten leer je ook verpleegtechnische handelingen uit te voeren en op te treden in crisissituaties. Uniek aan de opleiding verzorgende IG bij Capabel Onderwijs is dat je deze versneld kunt afronden: in 15 maanden kun jij al je diploma halen. Onze erkende opleidingen zorgen ervoor dat je snel de beroepstheorie leert en aan de slag kan als verzorgende IG!

Meer lezen

Vind jij het helpen en ondersteunen van zorgbehoevende mensen belangrijk en vind je dat leuk om te doen? Ben je sociaal en werk je graag samen? Dan is de opleiding Verzorgende IG op mbo niveau 3 wellicht de perfecte keuze voor jou! Na het behalen van je diploma heb je verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan. Je kunt werken in verpleeg- en verzorgingshuizen, bij de thuiszorg, in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de kraamzorg of de gehandicaptenzorg. Je kunt je ook specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een specifieke doelgroep, zoals ouderen of mensen met een handicap. 

Meer lezen

Het belangrijkste verschil is dat een opleiding tot verzorgende IG op mbo 3 niveau is en de opleiding tot verpleegkundige is te volgen vanaf mbo niveau 4. Een verpleegkundige heeft namelijk meer verantwoordelijkheid en kent meer zelfstandigheid. Een verpleegkundige verleent daarnaast complexere zorg aan cliënten.

Meer lezen

Een belangrijk verschil is dat een opleiding tot verzorgende IG op mbo 3 niveau is en de opleiding tot doktersassistent is een niveau 4 opleiding. De toelatingseisen voor de opleiding tot doktersassistent zijn daarmee ook iets strenger.

Bij de meeste opleiders duren deze opleidingen gemiddeld 3 jaar. Capabel Onderwijs is echter dé specialist in verkorte opleidingen voor Zorg & Welzijn. Zo behaal je bij ons je erkende diploma Verzorgende IG of Doktersassistent al binnen 15 maanden!

Meer lezen

1. Verpleeg- en Verzorgingshuizen
Een van de meest voorkomende werkplekken voor een verzorgende IG is in verpleeg- en verzorgingshuizen. Je creëert een thuisgevoel en draagt bij aan hun levenskwaliteit.

2. Thuiszorg: zorg in een vertrouwde omgeving
Je komt bij mensen thuis om zorg te verlenen. Dit kan variëren van persoonlijke verzorging tot het bieden van ondersteuning bij huishoudelijke taken. 

3. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
In de GGZ bied je als verzorgende IG ondersteuning aan mensen met psychische problemen. Je werkt samen met het behandelteam om de zorg en begeleiding te bieden die nodig is voor het emotionele welzijn van de cliënten.

4. Kraamzorg: ondersteuning bij een nieuw begin
Een bijzondere tak van zorg is de kraamzorg. Hier help je als verzorgende IG jonge moeders en hun pasgeboren baby's.

5. Gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg werk je als verzorgende IG met mensen met diverse soorten beperkingen. 

Meer lezen
Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: MBO, MBO 4, MBO 3, BOL, Flexibele Leerweg +, BBL, BBL opleiding, Zorg en Zorg en Welzijn
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding