Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG

MBO Verzorgende-IG

 

Ontdek het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG

Wil je in de zorg werken en vraag je je af wat het verschil is tussen een verpleegkundige en een verzorgende IG? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk en het salaris.

Het belangrijkste verschil is dat een opleiding tot verzorgende IG op mbo 3 niveau is en de opleiding tot verpleegkundige is te volgen vanaf mbo niveau 4. Een verpleegkundige heeft namelijk meer verantwoordelijkheid en kent meer zelfstandigheid. Een verpleegkundige verleent daarnaast complexere zorg aan cliënten.

Bij de meeste opleiders duurt de opleiding tot verzorgende IG drie jaar en de opleiding tot mbo-verpleegkundige vier jaar. Capabel Onderwijs is echter dé specialist in verkorte opleidingen voor Zorg & Welzijn. Zo behaal je bij ons je erkende diploma Verzorgende-IG diploma al binnen 15 maanden en het diploma mbo Verpleegkundige in 21 maanden! 

Wat leer je?

Bij beide opleidingen leer je hoe je mensen met een zorgvraag en hun familie zorg kunt geven. Dit doe je aan de hand van een zorgplan. Je doet kennis op over wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg. Ook leer je verpleegtechnische handelingen uit te voeren en in crisissituaties op te treden. Bij Capabel Onderwijs bereiden we je goed voor op de praktijk met stages en praktijklessen.

Waar in de opleiding tot verzorgende IG de focus ligt op ziekteleer, voeding & diëten en omgangskunde, focust de opleiding tot verpleegkundige zich meer op medische basiskennis, verpleegtechnische handelingen en professionele communicatie. Je krijgt naast het verlenen van zorg ook les in kwaliteit van zorg en het organiseren en coördineren van de zorgverlening.  Een verpleegkundige mag meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals infuusprikken en hechtingen verwijderen.

Hoeveel verdien je?

Een verzorgende IG verdient gemiddeld € 2.555,- per maand (gebaseerd op een 40-urige werkweek). Je valt onder de CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT). Afhankelijk van je werkervaring wordt je ingedeeld op een schaal binnen Functiewerkgroep 35 of 40. Het minimum maandsalaris start op € 2.200,- en kan oplopen tot max. €3.159,-.  Wanneer je een ervaren kracht in het vakgebied bent en je vakkennis hebt uitgebreid, ga je dat ook terugzien in je salaris.

Als mbo-verpleegkundige val je onder de CAO Ziekenhuizen en verdien je gemiddeld € 3.406,- per maand. Afhankelijk van je werkervaring kan je in de CAO Ziekenhuizen in functiewerkgroep 45, 50 of 55 vallen. Het minimum maandsalaris start bij € 2.682,- per maand en dit kan oplopen tot maximaal € 4.611,-.

In beide beroepen kan het zijn dat je soms onregelmatige diensten werkt, over deze uren krijg je een onregelmatigheidstoeslag. Dit geldt bijvoorbeeld voor diensten op zaterdag, zon- en feestdagen of avond- en nachtdiensten. Over deze uren krijg je vaak ca. 40% toeslag boven op je salaris. Dat is dus een leuk extraatje waarmee je je inkomen kan verhogen!

Werken in de zorg: een belangrijk beroep

Welke functie je ook kiest in de zorg, je hebt een dankbaar beroep. Als je werkt in de zorg help je mensen in een ziekenhuis, verpleeghuis, of bij mensen thuis. Het werk is afwisselend en kan best zwaar zijn, maar het geeft veel voldoening. Jij maakt een impact op de levens van je patiënten. Werken in de zorg is iets voor jou als je iets wilt betekenen voor anderen. Kies ook voor de zorg! Haal snel jouw erkende diploma bij Capabel Onderwijs en maak het verschil in de zorgsector.

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: MBO, MBO 4, MBO 3, BOL, Flexibele Leerweg +, BBL, BBL opleiding, Zorg en Zorg en Welzijn
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding