Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doe je als verzorgende IG?

MBO Verzorgende-IG

 

Wat doe je als Verzorgende-IG?

Het beroep van verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) past bij mensen die graag anderen willen helpen en verzorgen. In deze blog een overzicht van wat de functie van verzorgende IG inhoudt en interessant maakt. Ook vertellen we iets over de verkorte opleiding tot verzorgende IG waarmee je een stevige basis hebt voor het werk in de gezondheidszorg.

De opleiding verzorgende IG

De opleiding verzorgende IG is gericht op het leren bieden van zorg aan zorgbehoevende mensen en hun families. Je leert de vaardigheden om te verplegen, te verzorgen en te begeleiden op basis van afspraken in een zorgplan. Tijdens de opleiding leer  je over veel verschillende onderwerpen, waaronder wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg. Naast deze aspecten leer je ook verpleegtechnische handelingen uit te voeren en op te treden in crisissituaties. Uniek aan de opleiding verzorgende IG bij Capabel Onderwijs is dat je deze versneld kunt afronden: in 15 maanden kun jij al je diploma halen. Onze erkende opleidingen zorgen ervoor dat je snel de beroepstheorie leert en aan de slag kan als verzorgende IG!

Wat doet een verzorgende IG?

Als verzorgende IG ben je actief betrokken bij het verzorgen en ondersteunen van mensen in hun dagelijks leven. Het is een beroep waar je veel eer in kunt leggen, aangezien je zorg en ondersteuning biedt aan mensen met simpele tot complexe zorgvragen. De mensen voor wie je dit doet, kunnen uiteenlopen van zieke mensen en ouderen tot jonge moeders die net een baby hebben gekregen.

Als verzorgende IG is je takenpakket heel gevarieerd. Zo kun je mensen bijvoorbeeld helpen bij hun persoonlijke hygiëne, zoals wassen, douchen en tandenpoetsen of je ondersteunt bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, eten en in en uit bed komen. Ook mag je verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals wondverzorging, het geven van injecties en het toedienen van medicijnen. Hierbij volg je het zorgplan en werk je meestal in kleine teams waarin je ondersteuning krijgt van een teamleider.

Naast het helpen bij wassen, eten en medische taken, is de verzorgende ook vaak een steun en gezelschap voor de mensen waarvoor hij zorgt. Je praat op een persoonlijke manier met degenen die hulp nodig hebben en organiseert sociale en leuke activiteiten voor de cliënten. Ook onderhoud je vaak contact met familie en kennissen van de patiënt.

Als verzorgende IG kun je op veel plekken werken, bijvoorbeeld in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), kraamzorg en gehandicaptenzorg.

Meer Informatie en Voorlichting

Wil je meer weten over de opleiding tot verzorgende IG? Download dan de brochure voor uitgebreide informatie of bezoek een voorlichtingsbijeenkomst. Onze docenten staan voor je klaar om al je vragen over onze opleidingen in de zorg te beantwoorden!

Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Redactie Capabel Onderwijs
In de categorieën: MBO, MBO 4, MBO 3, BOL, Flexibele Leerweg +, BBL, BBL opleiding, Zorg en Zorg en Welzijn
Hoog taalniveau en uitstekende feedback
Goed nieuws! De accreditaties van de master Sociale Zekerheid en bachelor HBO-Rechten zijn opnieuw met 6 jaar verlengd. Dit betekent dat de opleidingen van Capabel voldoen aan alle kwaliteitseisen, maar ook dat deze uitstekend onderwijs bieden.
Meer lezen
Mimoun’s succesverhaal: Van nominatie tot diploma!
In 2022 werd Mimoun Idrissi de trotse winnaar van de actie ‘Wie verdient een krachtig cadeau?’ en mocht hij de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg volgen. Vandaag delen we het fantastische nieuws dat Mimoun zijn opleiding in september met vlag en wimpel heeft afgerond!
Meer lezen
Student Capabel Onderwijs studeert in bibliotheek
Week van Lezen & Schrijven: de impact van laaggeletterdheid
In Nederland is de eerste week van september de Week van Lezen en Schrijven. Dit initiatief vraagt aandacht voor laaggeletterdheid, een probleem waar 2,5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Dat is 1 op de 6 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dit blijft vaak onzichtbaar, maar heeft grote gevolgen.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding