Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat verdien je als Verzorgende-IG?

MBO Verzorgende-IG

 

Ontdek wat je verdient als verzorgende IG

Om te weten hoeveel je gaat verdienen als verzorgende IG kun je de CAO van Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT) raadplegen. Hierin vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen. Er staan nogal wat verschillende tabellen en salarissen. In welke functiewerkgroep en schaal val jij als verzorgende IG? En welk salaris hoort daarbij? In dit blog leggen we het uit.

Als verzorgende IG niveau 3 kom je in de zorg terecht in functiewerkgroep (FWG) 35 of 40. De keuze tussen schaal 35 en 40 hangt af van de functie-eisen en verantwoordelijkheden bij jouw werk horen.

Onderscheid tussen Schaal 35 en 40 voor Verzorgende IG

Bij veel zorgorganisaties is FWG 35 standaard voor verzorgende IG op niveau 3, terwijl FWG 40 wordt toegewezen aan functies met meer verantwoordelijkheden, vergelijkbaar met functies op niveau 4. De keuze tussen FWG 35 en 40 wordt bepaald door het niveau van de functie dat vaak samenhangt met het aantal jaren ervaring. Laten we dit verduidelijken aan de hand van twee voorbeelden.

Voorbeeld Schaal 35

Als je betrokken bent bij de verzorging, begeleiding en verpleging van psychogeriatrische cliënten, waarbij je vooral praktische en verpleegtechnische handelingen uitvoert, val je waarschijnlijk in schaal 35. Vaak worden voor functies in schaal 35 minder jaren werkervaring vereist.

Voorbeeld Schaal 40

Als je naast de standaardvereisten ook een zorgplan opstelt in overleg met cliënten en verwanten, de coördinatie van zorgverlening op je neemt, en betrokken bent bij intensieve begeleiding, kom je eerder in aanmerking voor schaal 40. Deze functie vereist meer verantwoordelijkheid, coördinatievaardigheden en ervaring. In vacatureteksten wordt dan ook vaak aangegeven dat meerdere jaren ervaring vereist zijn.

Uurloon Schaal 35

In schaal 35 varieert het bruto uurloon tussen € 14,06 tot € 18,77. Op maandbasis varieert het loon dus van € 2.200,- tot circa € 2.700,-. Het verschil binnen één functiewerkschaal is zo groot, omdat deze uit 9 à 13 treden bestaat. Elke trede staat normaal gesproken voor een jaar werkervaring.

Uurloon Schaal 40

In FWG 40 begint het bruto uurloon bij € 15,48 en loopt op tot € 20,19, wat gelijk staat aan een maandsalaris van € 2.400 tot € 3.160,-. Ook in FWG 40 zitten meerdere treden, waarbij je exacte verdienste afhangt van je ervaring.

Het is niet wettelijk vastgelegd in welke FWG jouw werkgever je moet plaatsen; dit wordt bepaald door de zorgorganisatie op basis van de functie-inhoud. Wanneer je interesse hebt in een nieuwe functie en nieuwsgierig bent naar de reden achter de indeling in schaal 35 of 40, kun je dus gerust naar een uitleg of onderbouwing hiervoor vragen.

Meer over verzorgende IG

Als verzorgende IG zul je tussen de € 2.200 en €3.160 euro per maand gaan verdienen. Wat je exact gaat verdienen hangt af van waar je werkt; Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT) raadplegen. Hoeveel uren je werkt en hoeveel ervaring je al hebt. Lees de blog om erachter te komen welk salaris straks of nu al voor jou geldt.

Meer lezen

Als verzorgende IG ben je actief betrokken bij het verzorgen en ondersteunen van mensen in hun dagelijks leven. Het is een beroep waar je veel eer in kunt leggen, aangezien je zorg en ondersteuning biedt aan mensen met simpele tot complexe zorgvragen. De mensen voor wie je dit doet, kunnen uiteenlopen van zieke mensen en ouderen tot jonge moeders die net een baby hebben gekregen.

Als verzorgende IG is je takenpakket heel gevarieerd. Zo kun je mensen bijvoorbeeld helpen bij hun persoonlijke hygiëne, zoals wassen, douchen en tandenpoetsen of je ondersteunt bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, eten en in en uit bed komen. Ook mag je verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals wondverzorging, het geven van injecties en het toedienen van medicijnen. Hierbij volg je het zorgplan en werk je meestal in kleine teams waarin je ondersteuning krijgt van een teamleider.

Naast het helpen bij wassen, eten en medische taken, is de verzorgende ook vaak een steun en gezelschap voor de mensen waarvoor hij zorgt. Je praat op een persoonlijke manier met degenen die hulp nodig hebben en organiseert sociale en leuke activiteiten voor de cliënten. Ook onderhoud je vaak contact met familie en kennissen van de patiënt.

Meer weten over de functie, zoals waar je kunt werken. Lees de blog.

Meer lezen

5 redenen om voor de opleiding tot Verzorgende IG te kiezen:

 1. Betekenisvol werk met een grote impact
 2. Leer veel verschillende vaardigheden
 3. Snel klaar voor een leuk beroep!
 4. Veel soorten banen om te ontdekken
 5. Een waardevol erkend diploma

Meer weten over deze 5 redenen? Lees onze blog.

 

Meer lezen

Als verzorgende IG kom je in aanraking met diverse zorgvragers en hun specifieke behoeften. De opleiding tot verzorgende IG bevat dan ook verschillende beroepsgerichte vakken, waaronder:

 • Preventie en voorlichting
 • Methodisch werken met het zorgplan
 • Zorg- en begeleidingsactiviteiten
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Onvoorziene en crisissituaties
 • Zelfredzaamheid en zelfregie
 • Communicatie, afstemming en samenwerking met de zorgvrager, het sociale netwerk en de keten van zorgverleners

Meer weten over de generieke vakken lees dan verder op de opleidingspagina of bekijk onze blog.

Meer lezen

De opleiding verzorgende IG is gericht op het leren bieden van zorg aan zorgbehoevende mensen en hun families. Je leert de vaardigheden om te verplegen, te verzorgen en te begeleiden op basis van afspraken in een zorgplan. Tijdens de opleiding leer  je over veel verschillende onderwerpen, waaronder wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg. Naast deze aspecten leer je ook verpleegtechnische handelingen uit te voeren en op te treden in crisissituaties. Uniek aan de opleiding verzorgende IG bij Capabel Onderwijs is dat je deze versneld kunt afronden: in 15 maanden kun jij al je diploma halen. Onze erkende opleidingen zorgen ervoor dat je snel de beroepstheorie leert en aan de slag kan als verzorgende IG!

Meer lezen

Vind jij het helpen en ondersteunen van zorgbehoevende mensen belangrijk en vind je dat leuk om te doen? Ben je sociaal en werk je graag samen? Dan is de opleiding Verzorgende IG op mbo niveau 3 wellicht de perfecte keuze voor jou! Na het behalen van je diploma heb je verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan. Je kunt werken in verpleeg- en verzorgingshuizen, bij de thuiszorg, in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de kraamzorg of de gehandicaptenzorg. Je kunt je ook specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een specifieke doelgroep, zoals ouderen of mensen met een handicap. 

Meer lezen

Het belangrijkste verschil is dat een opleiding tot verzorgende IG op mbo 3 niveau is en de opleiding tot verpleegkundige is te volgen vanaf mbo niveau 4. Een verpleegkundige heeft namelijk meer verantwoordelijkheid en kent meer zelfstandigheid. Een verpleegkundige verleent daarnaast complexere zorg aan cliënten.

Meer lezen

Een belangrijk verschil is dat een opleiding tot verzorgende IG op mbo 3 niveau is en de opleiding tot doktersassistent is een niveau 4 opleiding. De toelatingseisen voor de opleiding tot doktersassistent zijn daarmee ook iets strenger.

Bij de meeste opleiders duren deze opleidingen gemiddeld 3 jaar. Capabel Onderwijs is echter dé specialist in verkorte opleidingen voor Zorg & Welzijn. Zo behaal je bij ons je erkende diploma Verzorgende IG of Doktersassistent al binnen 15 maanden!

Meer lezen

1. Verpleeg- en Verzorgingshuizen
Een van de meest voorkomende werkplekken voor een verzorgende IG is in verpleeg- en verzorgingshuizen. Je creëert een thuisgevoel en draagt bij aan hun levenskwaliteit.

2. Thuiszorg: zorg in een vertrouwde omgeving
Je komt bij mensen thuis om zorg te verlenen. Dit kan variëren van persoonlijke verzorging tot het bieden van ondersteuning bij huishoudelijke taken. 

3. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
In de GGZ bied je als verzorgende IG ondersteuning aan mensen met psychische problemen. Je werkt samen met het behandelteam om de zorg en begeleiding te bieden die nodig is voor het emotionele welzijn van de cliënten.

4. Kraamzorg: ondersteuning bij een nieuw begin
Een bijzondere tak van zorg is de kraamzorg. Hier help je als verzorgende IG jonge moeders en hun pasgeboren baby's.

5. Gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg werk je als verzorgende IG met mensen met diverse soorten beperkingen. 

Meer lezen
Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: MBO, MBO 4, MBO 3, BOL, Flexibele Leerweg +, BBL, BBL opleiding, Zorg en Zorg en Welzijn
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding