Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Verzorgende IG of doktersassistent?

MBO Verzorgende-IG

Bekijk de opleiding

 

MBO Doktersassistent

Bekijk de opleiding

Verzorgende IG of doktersassistent?

Droom je van een carrière in de zorg en ben je nieuwsgierig naar het verschil tussen een verzorgende IG en een doktersassistent? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk, het salaris.

Een belangrijk verschil is dat een opleiding tot verzorgende IG op mbo 3 niveau is en de opleiding tot doktersassistent is een niveau 4 opleiding. De toelatingseisen voor de opleiding tot doktersassistent zijn daarmee ook iets strenger.

Bij de meeste opleiders duren deze opleidingen gemiddeld 3 jaar. Capabel Onderwijs is echter dé specialist in verkorte opleidingen voor Zorg & Welzijn. Zo behaal je bij ons je erkende diploma Verzorgende IG of Doktersassistent al binnen 15 maanden!

Wat leer je?

De opleiding tot verzorgende IG bij Capabel Onderwijs richt zich op praktische vaardigheden zoals zorgtaken, omgangskunde, en medische basiskennis. Je leert hoe je mensen kunt ondersteunen bij hun algemene dagelijkse levensverrichtingen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke verzorging, eten & drinken en mobiliteit. Daarnaast leer je vaardigheden voor het toedienen van medicijnen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Je biedt individuele gezondheidszorg op maat aan je patiënten.

De opleiding tot doktersassistent bij Capabel Onderwijs omvat onder andere medische basiskennis, praktische vaardigheden in de spreekkamer, en administratieve taken. Je leert ook hoe je patiënten vriendelijk ontvangt en geruststelt. De doktersassistent maakt afspraken, ontvangt en begeleidt patiënten, beheert medische dossiers, voert zelfstandig medische handelingen uit en assisteert de arts.

Als doktersassistent help je dus elke dag veel verschillende patiënten met een specifieke zorgvraag en biedt je geen individuele zorg bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Als verzorgende IG ondersteun je je patiënten vaak in hun thuissituatie. Bijvoorbeeld in verpleeg- en verzorgingshuizen, in de thuiszorg, de GGZ, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Terwijl je als doktersassistent vaak in een poli van een ziekenhuis of bij een huisartsenpraktijk werkt. Dit maakt de aard van de werkplek wat zakelijker dan die van een verzorgende IG!

Hoeveel verdien je?

Een verzorgende IG verdient gemiddeld € 2.555,- per maand gebaseerd op een 40-urige werkweek. Je valt onder de CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT). Afhankelijk van je werkervaring wordt je ingedeeld op een trede binnen de Functiewerkgroep 35 of 40. Het minimum maandsalaris start bij € 2.200,- en kan oplopen tot max. € 3.159,-.  Wanneer je een ervaren kracht in het vakgebied bent en je vakkennis hebt uitgebreid, ga je dat ook terugzien in je salaris.

Als doktersassistente val je onder de CAO Huisartsenzorg en verdien je gemiddeld € 3.406,- per maand. Afhankelijk van je werkervaring kan je in de CAO Ziekenhuizen in schaal 4 of 5 vallen. Het minimum maandsalaris start bij € 2.274,- per maand. Naarmate je meer ervaring opbouwt kan dit oplopen tot maximaal € 3.466,-.

In beide beroepen kan het zijn dat je soms onregelmatige diensten werkt, over deze uren krijg je een onregelmatigheidstoeslag. Dit geldt bijvoorbeeld voor diensten op zaterdag, zon- en feestdagen of avond- en nachtdiensten. Over deze uren krijg je vaak ca. 40% toeslag boven op je salaris. Dat is dus een leuk extraatje om je inkomen mee te verhogen!

Doorgroeien

Na 15 maanden heb jij je erkende diploma Verzorgende IG of Doktersassistent op zak en kun jij aan de slag in de zorg! Je kan er ook voor kiezen om door te studeren. Bij Capabel Onderwijs hebben we genoeg mogelijkheden voor je. Zo kun je na de opleiding tot verzorgende IG verder gaan met de opleiding tot mbo-verpleegkundige. Ook na de opleiding tot doktersassistent kun je doorstuderen. Zo kun je dan bijvoorbeeld de HBO Bachelors Verpleegkundige volgen of de opleiding tot Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) bij Capabel Hogeschool.

Werken in de zorg: een belangrijk beroep

Of je nu verzorgende IG of doktersassistent wilt worden, beide beroepen spelen een cruciale rol in de zorg. Je hebt hoe dan ook een dankbaar beroep. Als je werkt in de zorg help je mensen, in een ziekenhuis, huisartsenpraktijk, verpleeghuis, of bij mensen thuis. Het werk is afwisselend en kan soms zwaar zijn, maar geeft veel voldoening. Jij maakt een impact op de levens van je patiënten. Werken in de zorg is iets voor jou als je wat wilt betekenen voor anderen.

Kies voor een carrière in de zorg bij Capabel Onderwijs. Ontwikkel je vaardigheden, behaal snel je diploma en draag je steentje bij in de gezondheidszorg.

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: MBO, MBO 4, MBO 3, BOL, Flexibele Leerweg +, BBL, BBL opleiding, Zorg en Zorg en Welzijn
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding