Hoe lang duurt de opleiding tot pedagogisch medewerker?

De opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang of gespecialiseerd pedagogisch medewerker duren meestal 3 jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleidingen al in 15 maanden afronden!

De opleidingen kunnen bij Capabel gevolgd worden als BOL, BBL of FL+ opleiding om jouw erkende mbo 3 of mbo 4 diploma te halen. Lees hieronder het verschil tussen de leerwegen:

BOL

In deze leerweg heb je één vaste dag voor (praktijkgerichte) vaklessen. De overige tijd besteed je aan online lessen (Webinars), zelfstudie en BPV (stage). Een vaste schooldag is erg handig voor je weekindeling. Voor de BOL-opleiding van Capabel Onderwijs kun je studiefinanciering aanvragen!

Een lesweek van een BOL-opleiding er zo uit:

  • 1 dag klassikaal beroepsgerichte les
  • 1 dag online generieke lessen
  • 16 uur stage
  • +/- 8 uur zelfstudie

BBL 

In deze leerweg hebben we één vaste dag voor (praktijkgerichte) vaklessen. De overige tijd besteed je aan online lessen (Webinars), zelfstudie en BPV (stage). Een lesweek van een BBL-opleiding er zo uit:

  • 1 dag klassikaal beroepsgerichte les
  • 2 uur online generieke lessen in de avond
  • 24 uur leerwerkplek
  • +/- 6 uur zelfstudie

FL+/Avondopleiding

Deze leerweg van de mbo-opleidingen pedagogisch medewerker kinderopvang en gespecialiseerd pedagogisch medewerker bestaat uit 5 blokken van 10 (les)weken. Je hebt ieder blok 10 beroepsgerichte lessen: 7 online en 3 op locatie. Tijdens de lessen op locatie komen vooral de praktische vaardigheden aan bod en zorgen we voor degelijke examenvoorbereiding. Optioneel kun je in ieder blok 10 online lessen voor de generieke vakken volgen. Alle lessen vinden in de avond plaats.

Als je meer wilt weten over de leerwegen of de opleidingen? Bekijk de opleidingspagina of neem contact op met onze studentenservice van Capabel Onderwijs door te bellen naar 088 - 270 1270 of te mailen naar servicedesk@capabel.nl.

Werken in de kinderopvang wat voor jou?

Professionals verdienen vanaf 1 april 2023, meer en gaan er in totaal 11.86% op vooruit. Daarnaast zullen de lagere schalen vervallen, waardoor je als nieuwe medewerker op een hoger salaris instapt.

Bij Capabel zijn er per jaar meerdere startmomenten om te beginnen met de opleiding. Download de brochure en lees alles over de opleiding. Ook ben je van harte welkom om je aan te melden voor een Voorlichting bij Capabel.

MBO 3 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Foto van auteur
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.