Wat doet een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) werk je in de kinderopvang en zorg je voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Je stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en zorgt voor hun welzijn. Ook ondersteun en begeleid je de kinderen bij hun dagelijkse activiteiten. Je bent in deze rol een belangrijke factor in het leven van de kinderen die jij onder je hoede hebt.

Een pedagogisch medewerker kinderopvang kan aan het werk in een kinderopvang, een peuterspeelzaal en in de buitenschoolse opvang (BSO). Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker kan daarnaast ook nog aan het werk op een brede school of bij een organisatie voor opvoedingsondersteuning. Belangrijke eigenschappen die een pedagogisch medewerker in huis moet hebben, zijn geduld, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Het is daarnaast essentieel dat je goed met kinderen kan omgaan, hen begrijpt en kan helpen bij hun groei en ontwikkeling.

Het beroep van pedagogisch medewerker is immers zowel uitdagend als betekenisvol. Je hebt een positieve invloed op het leven van kinderen en helpt hen om zich zo te ontwikkelen dat ze het beste uit hun leven kunnen halen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de mbo-opleiding niveau 3 of niveau 4 tot pedagogisch medewerker, schrijf je dan snel in of kom naar één van de voorlichtingsdagen van Capabel Onderwijs.

Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.