Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Onderwijsassistent staat in leslokaal

Als pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) werk je in de kinderopvang en zorg je voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Je stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en zorgt voor hun welzijn. Ook ondersteun en begeleid je de kinderen bij hun dagelijkse activiteiten. Je bent in deze rol een belangrijke factor in het leven van de kinderen die jij onder je hoede hebt.

Een pedagogisch medewerker kinderopvang kan aan het werk in een kinderopvang, een peuterspeelzaal en in de buitenschoolse opvang (BSO). Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker kan daarnaast ook nog aan het werk op een brede school of bij een organisatie voor opvoedingsondersteuning. Belangrijke eigenschappen die een pedagogisch medewerker in huis moet hebben, zijn geduld, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Het is daarnaast essentieel dat je goed met kinderen kan omgaan, hen begrijpt en kan helpen bij hun groei en ontwikkeling.

Het beroep van pedagogisch medewerker is immers zowel uitdagend als betekenisvol. Je hebt een positieve invloed op het leven van kinderen en helpt hen om zich zo te ontwikkelen dat ze het beste uit hun leven kunnen halen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de mbo-opleiding niveau 3 of niveau 4 tot pedagogisch medewerker, schrijf je dan snel in of kom naar één van de voorlichtingsdagen van Capabel Onderwijs.

Meer over gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) valt, of kan daar versneld naar toe groeien, door krapte op de arbeidsmarkt steeds vaker in schaal 7 van de CAO Kinderopvang. Het salaris in deze schaal begint bij € 2.818,- en kan zonder verdere bijscholing oplopen tot € 3.762,-.

Schaal 7 biedt doorgaans een hoger salaris dan schaal 6, waarin pedagogisch medewerkers standaard vallen. Dit komt doordat een diploma op niveau 4 meer verdieping en specialisatie biedt, waardoor mensen met dit diploma vaker een functie hebben met meer verantwoordelijkheid.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) of pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3)werk je in de kinderopvang en zorg je voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Je stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en zorgt voor hun welzijn. Ook ondersteun en begeleid je de kinderen bij hun dagelijkse activiteiten. Je bent in deze rol een belangrijke factor in het leven van de kinderen die jij onder je hoede hebt.

Meer lezen

De opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang of gespecialiseerd pedagogisch medewerker duren meestal 3 jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleidingen al in 15 maanden afronden!

De opleidingen kunnen bij Capabel gevolgd worden als BOL, BBL of FL+ opleiding om jouw erkende mbo 3 of mbo 4 diploma te halen. Meer weten over de leerwegen? Klik op de link.

Meer lezen

Met een mbo-diploma pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 of een mbo-diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 mag jij jezelf pedagogisch medewerker noemen. Beide opleidingen duren meestal 3 jaar en omvatten zowel theoretische lessen als stages. Bij Capabel Onderwijs duren de opleidingen maar 15 maanden.

Weten waar je met welk diploma aan het werk kan? Lees dan verder.

Meer lezen

Het is zeker mogelijk om de opleiding tot pedagogisch medewerker versneld af te ronden. Dat geldt zowel voor de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 als voor de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleidingen bijvoorbeeld al in 15 maanden voltooien in plaats van de 3 jaar die er bij de meeste ROC’s voor staat. De inhoud is hetzelfde, alleen wordt de lesstof geconcentreerd aangeboden. Op deze manier kun je in minder tijd alle benodigde kennis en vaardigheden opdoen om als gekwalificeerd en deskundige pedagogisch medewerker aan het werk te kunnen.

Meer lezen

Als pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) kun je rekenen op een salaris dat in overeenstemming is met de CAO Kinderopvang. Het salaris hangt af van verschillende factoren, waaronder de afgeronde opleiding(en). 

Voor pedagogisch medewerkers met een diploma op niveau 4 ligt het salaris vaak tussen de € 2.818,- en € 3.762,- bruto per maand. Met aanvullende trainingen kan het salaris van een niveau 4 pedagogisch medewerker oplopen tot € 3.869,-. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op het Kinderopvang CAO per 1 januari 2024. De salarissen kunnen inmiddels gewijzigd zijn, hier kun je de meest recente afspraken vinden.

Weten wat je als pedagogisch medewerker kinderopvang kunt verdienen? Lees dan verder.

Meer lezen

Het beroep van pedagogisch medewerker en onderwijsassistent hebben enige overlap. Beide functies zijn namelijk betrokken bij de zorg voor en begeleiding van kinderen. In het vak van pedagogisch medewerker ligt de nadruk alleen meer op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn vooral gericht op ondersteuning bij het lesgeven en het organiseren van het onderwijsproces. In deze blog een overzicht van de verschillen tussen beide beroepen.

Meer lezen

Via een zij-instroomtraject of eerder opgedane werkervaring is het wel mogelijk om zonder diploma pedagogisch medewerker te worden. Hoe dit in werkt, wat je daarvoor nodig hebt en hoe lang je daarmee bezig bent, hangt voor een groot deel af van de opleidingen die je al hebt afgerond en de werkervaring die je hebt opgedaan. De snelste weg om pedagogisch medewerker te worden is toch wel door het halen van een diploma op mbo-niveau 3 of 4.

Niet de juiste papieren? Lees dan verder.

Meer lezen

Hoe weet je nou of de opleiding iets voor jou is? Er zijn verschillende redenen denkbaar en misschien is er één of zijn er meerdere daarvan op jou van toepassing. We noemen er een aantal op:

  • Je vindt het leuk om met kinderen van nul tot twaalf jaar te werken. Altijd als er kinderen in de buurt zijn, word jij enthousiast. Je vindt het leuk om met ze te spelen, om ze iets te leren, om ze te verzorgen en om ze te begeleiden. In dat geval is het beroep van pedagogisch medewerker jou op het lijf geschreven.
  • Je vindt het belangrijk om werk te hebben waarin je van betekenis kunt zijn. Als pedagogisch medewerker doe je dat zeker. Je ondersteunt kinderen bij hun ontwikkeling en kunt daarmee van positieve invloed op hun leven zijn.
  • En als je graag voldoening uit je werk wilt halen, dan zit je ook goed als pedagogisch medewerker. Je ziet de kinderen zich letterlijk ontwikkelen en nieuwe dingen leren met jouw begeleiding; van de hapjes tot de eerste woordjes en de eerste stapjes. Reken maar dat je daar een gevoel van voldoening uit kunt halen.

Op zoek naar meer redenen? Lees onze blog

Meer lezen

Als pedagogisch medewerker heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Dit is één van de redenen waardoor veel mensen het beroep zo leuk vinden. Hieronder bespreken we de belangrijkste taken:

Als pedagogisch medewerker houd jij je bezig met de dagelijkse verzorging van kinderen. Je zorgt ervoor dat de kinderen op tijd en genoeg eten en drinken. Tegelijkertijd help je ze bij hun persoonlijke verzorging; handen wassen, haren kammen, luier verschonen of ondersteunen bij hun gang naar de wc. Hier kan van alles onder vallen. Daarnaast begeleidt en ondersteun je de kinderen bij individuele en groepsactiviteiten.

Creëren van een veilige omgeving

Eén van je verantwoordelijkheden als pedagogisch medewerker is het creëren van een veilige en gezonde omgeving waarin kinderen zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Dit doe je bijvoorbeeld met het borgen van veiligheidsvoorschriften, het controleren van speelgoed en het houden van toezicht op de kinderen.

Stimuleren van persoonlijke ontwikkeling en groei

Het organiseren van activiteiten en spelmomenten die de ontwikkeling van de kinderen stimuleren, vormt een belangrijk onderdeel van je werk als pedagogisch medewerker. Vaak is aan de activiteiten een thema gekoppeld waar de kinderen dan enkele weken van alles over leren. Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn eten, boodschappen doen, lente, dieren, vakantie. Samen met je collega’s werk je die thema’s uit in activiteiten die uitdagende en passende speel- en leeromgevingen bieden, waarbij je rekening houdt met de behoeften en interesses van de kinderen.

Weten welke taken een pedagogisch medeweker nog meer heeft? Lees onze blog.

Meer lezen
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding