Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Pedagogisch medewerker of onderwijsassistent?

Het beroep van pedagogisch medewerker en onderwijsassistent hebben enige overlap. Beide functies zijn namelijk betrokken bij de zorg voor en begeleiding van kinderen. In het vak van pedagogisch medewerker ligt de nadruk alleen meer op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn vooral gericht op ondersteuning bij het lesgeven en het organiseren van het onderwijsproces. Hieronder nog even duidelijk de verschillen tussen beide beroepen op een rijtje.

Pedagogisch medewerkers

Een pedagogisch medewerker is werkzaam in de kinderopvang of de buitenschoolse opvang. Gaat het om een pedagogisch medewerker mbo-niveau 4, dan kan het werkveld zich ook nog uitbreiden tot een brede school of een organisatie voor opvoedingsondersteuning. De werkzaamheden richten zich op de opvoeding, begeleiding en zorg van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. De nadruk ligt op het creëren van een veilige omgeving die de kinderen uitdaagt om zich te ontwikkelen. Het bieden van structuur en goede zorg zijn hierbij erg belangrijk. Pedagogisch medewerkers werken vaak in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Onderwijsassistenten

Een onderwijsassistent daarentegen werkt met kinderen vanaf 4 jaar. Een onderwijsassistent ondersteunt leerkrachten bij het lesgeven en begeleiden van kinderen in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Ze assisteren bijvoorbeeld bij het voorbereiden van lessen, begeleiden individuele of groepjes leerlingen en bieden ondersteuning bij praktische zaken in de klas. Onderwijsassistenten werken meestal op basisscholen of in het voortgezet onderwijs.

Een mbo-opleiding volgen

Wil je meer weten over de functie, het takenpakket van en de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang, MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerkergespecialiseerd pedagogisch medewerker of onderwijsassistent? Bekijk dan de opleidingspagina’s van Capabel Onderwijs of neem contact op met onze studentenservice door te bellen naar 088 - 270 1270 of te mailen naar servicedesk@capabel.nl.

Vrouwelijke onderwijsassistent staat lacht in het leslokaal
Werken in de kinderopvang wat voor jou?

Professionals verdienen vanaf 1 april 2023, meer en gaan er in totaal 11.86% op vooruit. Daarnaast zullen de lagere schalen vervallen, waardoor je als nieuwe medewerker op een hoger salaris instapt.

Bij Capabel zijn er per jaar meerdere startmomenten om te beginnen met de opleiding. Download de brochure en lees alles over de opleiding. Ook ben je van harte welkom om je aan te melden voor een Voorlichting bij Capabel.

MBO 3 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Pedagogisch Medewerker staat lachend in speeltuin

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Capabel Onderwijs student tijdens een voorlichting
Wat doet een Begeleider Maatschappelijke Zorg?
Als begeleider maatschappelijke zorg speel je een essentiële rol in het ondersteunen en begeleiden van mensen in kwetsbare situaties. Je biedt hen de nodige hulp en stimuleert hen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Ontdek  meer over de taken en verantwoordelijkheden van een begeleider maatschappelijke zorg.
Meer lezen
Sociaal werker staat lachend voor een stelling
Redenen om begeleider maatschappelijke zorg te worden
Overweeg je een carrière in de maatschappelijke zorg en vraag je je af of het beroep van begeleider dan een goede keuze is? In dit blog beschrijven we waarom dit beroep zeker de moeite waard is.
Meer lezen
psycholoog zit op bureaustoel voor het bureau
Wat houdt het beroep van Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg in?
Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de zorgsector, heb je vast wel eens gehoord van het beroep persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Alleen zegt zo’n titel niet zoveel, want wat houdt dit precies in? Wij leggen het uit! 
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding