Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Pedagogisch medewerker of onderwijsassistent?

Het beroep van pedagogisch medewerker en onderwijsassistent hebben enige overlap. Beide functies zijn namelijk betrokken bij de zorg voor en begeleiding van kinderen. In het vak van pedagogisch medewerker ligt de nadruk alleen meer op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn vooral gericht op ondersteuning bij het lesgeven en het organiseren van het onderwijsproces. Hieronder nog even duidelijk de verschillen tussen beide beroepen op een rijtje.

Pedagogisch medewerkers

Een pedagogisch medewerker is werkzaam in de kinderopvang of de buitenschoolse opvang. Gaat het om een pedagogisch medewerker mbo-niveau 4, dan kan het werkveld zich ook nog uitbreiden tot een brede school of een organisatie voor opvoedingsondersteuning. De werkzaamheden richten zich op de opvoeding, begeleiding en zorg van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. De nadruk ligt op het creëren van een veilige omgeving die de kinderen uitdaagt om zich te ontwikkelen. Het bieden van structuur en goede zorg zijn hierbij erg belangrijk. Pedagogisch medewerkers werken vaak in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Onderwijsassistenten

Een onderwijsassistent daarentegen werkt met kinderen vanaf 4 jaar. Een onderwijsassistent ondersteunt leerkrachten bij het lesgeven en begeleiden van kinderen in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Ze assisteren bijvoorbeeld bij het voorbereiden van lessen, begeleiden individuele of groepjes leerlingen en bieden ondersteuning bij praktische zaken in de klas. Onderwijsassistenten werken meestal op basisscholen of in het voortgezet onderwijs.

Een mbo-opleiding volgen

Wil je meer weten over de functie, het takenpakket van en de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang, MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerkergespecialiseerd pedagogisch medewerker of onderwijsassistent? Bekijk dan de opleidingspagina’s van Capabel Onderwijs of neem contact op met onze studentenservice door te bellen naar 088 - 270 1270 of te mailen naar servicedesk@capabel.nl.

Werken in de kinderopvang wat voor jou?

Professionals verdienen vanaf 1 april 2023, meer en gaan er in totaal 11.86% op vooruit. Daarnaast zullen de lagere schalen vervallen, waardoor je als nieuwe medewerker op een hoger salaris instapt.

Bij Capabel zijn er per jaar meerdere startmomenten om te beginnen met de opleiding. Download de brochure en lees alles over de opleiding. Ook ben je van harte welkom om je aan te melden voor een Voorlichting bij Capabel.

MBO 3 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding

MBO 4 Onderwijsassistent

Bekijk de opleiding

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding