Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Pedagogisch medewerker of onderwijsassistent?

Het beroep van pedagogisch medewerker en onderwijsassistent hebben enige overlap. Beide functies zijn namelijk betrokken bij de zorg voor en begeleiding van kinderen. In het vak van pedagogisch medewerker ligt de nadruk alleen meer op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn vooral gericht op ondersteuning bij het lesgeven en het organiseren van het onderwijsproces. Hieronder nog even duidelijk de verschillen tussen beide beroepen op een rijtje.

Pedagogisch medewerkers

Een pedagogisch medewerker is werkzaam in de kinderopvang of de buitenschoolse opvang. Gaat het om een pedagogisch medewerker mbo-niveau 4, dan kan het werkveld zich ook nog uitbreiden tot een brede school of een organisatie voor opvoedingsondersteuning. De werkzaamheden richten zich op de opvoeding, begeleiding en zorg van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. De nadruk ligt op het creëren van een veilige omgeving die de kinderen uitdaagt om zich te ontwikkelen. Het bieden van structuur en goede zorg zijn hierbij erg belangrijk. Pedagogisch medewerkers werken vaak in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Onderwijsassistenten

Een onderwijsassistent daarentegen werkt met kinderen vanaf 4 jaar. Een onderwijsassistent ondersteunt leerkrachten bij het lesgeven en begeleiden van kinderen in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Ze assisteren bijvoorbeeld bij het voorbereiden van lessen, begeleiden individuele of groepjes leerlingen en bieden ondersteuning bij praktische zaken in de klas. Onderwijsassistenten werken meestal op basisscholen of in het voortgezet onderwijs.

Een mbo-opleiding volgen

Wil je meer weten over de functie, het takenpakket van en de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang, MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerkergespecialiseerd pedagogisch medewerker of onderwijsassistent? Bekijk dan de opleidingspagina’s van Capabel Onderwijs of neem contact op met onze studentenservice door te bellen naar 088 - 270 1270 of te mailen naar servicedesk@capabel.nl.

Vrouwelijke onderwijsassistent staat lacht in het leslokaal
Werken in de kinderopvang wat voor jou?

Professionals verdienen vanaf 1 april 2023, meer en gaan er in totaal 11.86% op vooruit. Daarnaast zullen de lagere schalen vervallen, waardoor je als nieuwe medewerker op een hoger salaris instapt.

Bij Capabel zijn er per jaar meerdere startmomenten om te beginnen met de opleiding. Download de brochure en lees alles over de opleiding. Ook ben je van harte welkom om je aan te melden voor een Voorlichting bij Capabel.

MBO 3 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Pedagogisch Medewerker staat lachend in speeltuin

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Alarmcentralist staat achter computerschermen
Welke opleiding heb je nodig om beveiliger te worden?
Om je voor te bereiden op een baan als beveiliger, is het belangrijk om te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn. In dit blog nemen we enkele opleidingen onder de loep die klaar kunnen stomen voor een functie in de beveiligingsbranche.
Meer lezen
Handhaver verzorgt de administratie
Welke opleiding moet je kiezen: Beveiliger 2 of Beveiliger 3?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, twijfel je misschien tussen het volgen van de opleiding tot Beveiliger 2 of tot Beveiliger 3. Beide opleidingen bieden waardevolle kennis en vaardigheden, maar welke past het best bij jou?
Meer lezen
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding