Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat zijn de taken van een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Dit is één van de redenen waardoor veel mensen het beroep zo leuk vinden. Hieronder bespreken we de belangrijkste taken die zowel gelden voor een pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) als voor een gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4):

Als pedagogisch medewerker houd jij je bezig met de dagelijkse verzorging van kinderen. Je zorgt ervoor dat de kinderen op tijd en genoeg eten en drinken. Tegelijkertijd help je ze bij hun persoonlijke verzorging; handen wassen, haren kammen, luier verschonen of ondersteunen bij hun gang naar de wc. Hier kan van alles onder vallen. Daarnaast begeleidt en ondersteun je de kinderen bij individuele en groepsactiviteiten.

Creëren van een veilige omgeving

Eén van je verantwoordelijkheden als pedagogisch medewerker is het creëren van een veilige en gezonde omgeving waarin kinderen zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Dit doe je bijvoorbeeld met het borgen van veiligheidsvoorschriften, het controleren van speelgoed en het houden van toezicht op de kinderen.

Stimuleren van persoonlijke ontwikkeling en groei

Het organiseren van activiteiten en spelmomenten die de ontwikkeling van de kinderen stimuleren, vormt een belangrijk onderdeel van je werk als pedagogisch medewerker. Vaak is aan de activiteiten een thema gekoppeld waar de kinderen dan enkele weken van alles over leren. Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn eten, boodschappen doen, lente, dieren, vakantie. Samen met je collega’s werk je die thema’s uit in activiteiten die uitdagende en passende speel- en leeromgevingen bieden, waarbij je rekening houdt met de behoeften en interesses van de kinderen.

Observatie en rapportage

Elke dag houd je als pedagogisch medewerker de ontwikkeling en het gedrag van kinderen in de gaten om daar vervolgens rapportages over te maken. Zo houd je onder ander bij hoe kinderen zich motorisch, sociaal en emotioneel ontwikkelen. Tegelijkertijd rapporteer je over eventuele bijzonderheden die je signaleert, bijvoorbeeld als een kind heel laat pas gaat lopen of wanneer een kind juist heel vroeg al kan praten.

Communicatie met ouders/verzorgers

Ouders hebben vaak vragen over van alles en nog wat. Andersom wil je als pedagogisch medewerker ook delen wat je opvalt bij de kinderen. Als pedagogisch medewerker onderhoud je dan ook goed contact met ouders/verzorgers. Je informeert hen over de ontwikkeling, activiteiten en bijzonderheden van hun kind(eren).

Spreken deze werkzaamheden jou aan? Bekijk dan de opleidingspagina van Capabel Onderwijs en schrijf je in voor de opleiding tot pedagogisch medewerker of gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Werken in de kinderopvang wat voor jou?

Professionals verdienen vanaf 1 april 2023, meer en gaan er in totaal 11.86% op vooruit. Daarnaast zullen de lagere schalen vervallen, waardoor je als nieuwe medewerker op een hoger salaris instapt.

Bij Capabel zijn er per jaar meerdere startmomenten om te beginnen met de opleiding. Download de brochure en lees alles over de opleiding. Ook ben je van harte welkom om je aan te melden voor een Voorlichting bij Capabel.

Meer over pedagogisch medewerker

Als pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) kun je rekenen op een salaris dat in overeenstemming is met de CAO Kinderopvang. Het salaris hangt af van verschillende factoren, waaronder de afgeronde opleiding(en). In de regel kun je stellen dat een pedagogisch medewerker kinderopvang met een diploma op niveau 3 een bruto maandsalaris krijgt tussen € 2.385,- en € 3.192,- bij een fulltime dienstverband. Een Pedagogisch Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 2.700 bruto per maand.

Wil jij weten wat je als pedagogisch medewerker niveau 4 kunt verdienen? Lees dan verder.

Meer lezen

De opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang of gespecialiseerd pedagogisch medewerker duren meestal 3 jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleidingen al in 15 maanden afronden!

De opleidingen kunnen bij Capabel gevolgd worden als BOL, BBL of FL+ opleiding om jouw erkende mbo 3 of mbo 4 diploma te halen. Meer weten over de leerwegen? Klik op de link.

Meer lezen

Alspedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) werk je in de kinderopvang en zorg je voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Je stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en zorgt voor hun welzijn. Ook ondersteun en begeleid je de kinderen bij hun dagelijkse activiteiten. Je bent in deze rol een belangrijke factor in het leven van de kinderen die jij onder je hoede hebt.

Meer lezen

Met een mbo-diploma pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 of een mbo-diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 mag jij jezelf pedagogisch medewerker noemen. Beide opleidingen duren meestal 3 jaar en omvatten zowel theoretische lessen als stages. Bij Capabel Onderwijs duren de opleidingen maar 15 maanden.

Weten waar je met welk diploma aan het werk kan? Lees dan verder.

Meer lezen

Het is zeker mogelijk om de opleiding tot pedagogisch medewerker versneld af te ronden. Dat geldt zowel voor de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 als voor de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Bij Capabel Onderwijs kun je deze opleidingen bijvoorbeeld al in 15 maanden voltooien in plaats van de 3 jaar die er bij de meeste ROC’s voor staat. De inhoud is hetzelfde, alleen wordt de lesstof geconcentreerd aangeboden. Op deze manier kun je in minder tijd alle benodigde kennis en vaardigheden opdoen om als gekwalificeerd en deskundige pedagogisch medewerker aan het werk te kunnen.

Meer lezen

Als pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) val je onder de salarisschalen van de CAO Kinderopvang.

Een pedagogisch medewerker met een diploma op niveau 3 in de kinderopvang valt meestal onder schaal 6 van die CAO. Wat bij een fulltime dienstverband, sinds 1 januari 2024, een salaris tussen de € 2.385,- en € 3.192,- betekent. De meest recente CAO-kinderopvang is hier terug te vinden.

Weten in welke schaal een gespecialiseerd pedagogisch medewerker valt? Lees dan verder.

Meer lezen

Het beroep van pedagogisch medewerker en onderwijsassistent hebben enige overlap. Beide functies zijn namelijk betrokken bij de zorg voor en begeleiding van kinderen. In het vak van pedagogisch medewerker ligt de nadruk alleen meer op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

De werkzaamheden van een onderwijsassistent zijn vooral gericht op ondersteuning bij het lesgeven en het organiseren van het onderwijsproces. In deze blog een overzicht van de verschillen tussen beide beroepen.

Meer lezen

Via een zij-instroomtraject of eerder opgedane werkervaring is het wel mogelijk om zonder diploma pedagogisch medewerker te worden. Hoe dit in werkt, wat je daarvoor nodig hebt en hoe lang je daarmee bezig bent, hangt voor een groot deel af van de opleidingen die je al hebt afgerond en de werkervaring die je hebt opgedaan. De snelste weg om pedagogisch medewerker te worden is toch wel door het halen van een diploma op mbo-niveau 3 of 4.

Niet de juiste papieren? Lees dan verder.

Meer lezen

Hoe weet je nou of de opleiding iets voor jou is? Er zijn verschillende redenen denkbaar en misschien is er één of zijn er meerdere daarvan op jou van toepassing. We noemen er een aantal op:

  • Je vindt het leuk om met kinderen van nul tot twaalf jaar te werken. Altijd als er kinderen in de buurt zijn, word jij enthousiast. Je vindt het leuk om met ze te spelen, om ze iets te leren, om ze te verzorgen en om ze te begeleiden. In dat geval is het beroep van pedagogisch medewerker jou op het lijf geschreven.
  • Je vindt het belangrijk om werk te hebben waarin je van betekenis kunt zijn. Als pedagogisch medewerker doe je dat zeker. Je ondersteunt kinderen bij hun ontwikkeling en kunt daarmee van positieve invloed op hun leven zijn.
  • En als je graag voldoening uit je werk wilt halen, dan zit je ook goed als pedagogisch medewerker. Je ziet de kinderen zich letterlijk ontwikkelen en nieuwe dingen leren met jouw begeleiding; van de hapjes tot de eerste woordjes en de eerste stapjes. Reken maar dat je daar een gevoel van voldoening uit kunt halen.

Op zoek naar meer redenen? Lees onze blog

Meer lezen

Als pedagogisch medewerker heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Dit is één van de redenen waardoor veel mensen het beroep zo leuk vinden. Hieronder bespreken we de belangrijkste taken:

Als pedagogisch medewerker houd jij je bezig met de dagelijkse verzorging van kinderen. Je zorgt ervoor dat de kinderen op tijd en genoeg eten en drinken. Tegelijkertijd help je ze bij hun persoonlijke verzorging; handen wassen, haren kammen, luier verschonen of ondersteunen bij hun gang naar de wc. Hier kan van alles onder vallen. Daarnaast begeleidt en ondersteun je de kinderen bij individuele en groepsactiviteiten.

Creëren van een veilige omgeving

Eén van je verantwoordelijkheden als pedagogisch medewerker is het creëren van een veilige en gezonde omgeving waarin kinderen zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Dit doe je bijvoorbeeld met het borgen van veiligheidsvoorschriften, het controleren van speelgoed en het houden van toezicht op de kinderen.

Stimuleren van persoonlijke ontwikkeling en groei

Het organiseren van activiteiten en spelmomenten die de ontwikkeling van de kinderen stimuleren, vormt een belangrijk onderdeel van je werk als pedagogisch medewerker. Vaak is aan de activiteiten een thema gekoppeld waar de kinderen dan enkele weken van alles over leren. Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn eten, boodschappen doen, lente, dieren, vakantie. Samen met je collega’s werk je die thema’s uit in activiteiten die uitdagende en passende speel- en leeromgevingen bieden, waarbij je rekening houdt met de behoeften en interesses van de kinderen.

Weten welke taken een pedagogisch medeweker nog meer heeft? Lees onze blog.

Meer lezen

MBO 3 Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Pedagogisch Medewerker staat lachend in speeltuin

MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Bekijk de opleiding
Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding