Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Corona update: Je kunt jouw opleiding klassikaal starten! Lees hier meer over de actuele situatie.

meer informatie

De zorg schreeuwt om jou!

29

mrt

29

mrt

Het is wel vaker in het nieuws geweest en ik heb er ook wel vaker een blog over geschreven, maar ik kan het niet vaak genoeg onder de aandacht brengen. Het tekort aan zorgpersoneel is zo ontzettend groot dat het echt een maatschappelijk probleem dreigt te worden. Zorginstanties doen er alles aan om hun huidige personeel om te scholen om ze flexibeler in te kunnen zetten, maar de rek is er echt bijna uit. Er moeten nieuwe mensen komen, liever gister dan vandaag. Even wat feiten (want daar hou ik zo van):

Ik wil even een moment stilstaan bij deze cijfers…

 Hoe komt het toch, dat er zo’n groot tekort is? Nu werken er ruim een miljoen mensen in de zorg. Dat er steeds meer mensen nodig zijn, komt door strengere kwaliteitseisen (meer handen aan het bed) en de vergrijzing; bijna een kwart van de werknemers in de zorg is 55 jaar of ouder en stroomt de komende jaren uit (bron: nos.nl).

Het heeft geen zin om te voorspellen wat er gaat gebeuren als dit zo doorgaat, maar ik denk dat iedereen hier wel een voorstelling bij heeft. Ziekenhuizen moeten tijdens de griepgolf al nee verkopen, er zijn gewoon geen bedden. Als er al bedden waren, dan zijn er gewoon geen mensen om de patiënten in de bedden te behandelen. Je moet er toch niet aan denken dat je bij een ziekenhuis komt en dat je vriendelijk wordt verzocht naar een ander ziekenhuis te gaan?

 Ligt het misschien aan het imago van de zorg? Ik denk dat er heel veel mensen bij de ‘zorg’ direct denken aan wassen en aankleden. “Uiteraard is dit ook een onderdeel van je werk, maar dat is niet waar het om gaat. Je bent er voor mensen, op een hele pure manier. Je komt bij een kwetsbaar iemand die zorg nodig heeft. Door een gesprekje of humor kan je diegene een beter gevoel geven” aldus Tommie Niesen, mbo-4 verpleegkundige in het NRC (check ook eens zijn blog op tommieniessen.nl, hij schrijft hele leuke stukjes over werken in de zorg).
 

 

De volgende vraag is, wat moet je dan precies studeren om het tekort in de zorg te verminderen? Op mbo-niveau 3 is dat de opleiding tot Verzorgende IG en op mbo-niveau 4 is dat de opleiding Verpleegkundige. Combineer je liever techniek en zorg? Dan zit je ook goed bij een opleiding tot opticien. Het mooie is, al deze opleidingen kan je bij ons volgen. Wat misschien nog wel mooier is, is dat je na 15 maanden je diploma op zak hebt en je meteen aan de slag kan. Want je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je niet aan de slag kan. De cijfers liegen er niet om.

 Een afsluitende noodkreet: kom werken in de zorg!!!

 

Gepubliceerd door Mariëlle Walta
In de categorie Zorg en Welzijn

Ik ben Mariëlle Walta, Onderwijskundige/Onderwijsontwikkelaar bij Capabel. Ik ben, samen met mijn collega’s, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de opleidingen. Alles wat jij op de opleiding leert heb ik (samen met de docenten) ontworpen. Ik schrijf een blog over alles wat met Capabel Onderwijs Groep en het mbo te maken heeft. Ik hoop met mijn blog veel mensen enthousiast te maken om een mbo-opleiding te volgen. Verder kan ik niet zonder sneakers, Netflix, koffie en is de zomer mijn favoriete seizoen!

Gratis studieadvies

studie advies

Heb je vragen over een opleiding bij Capabel Onderwijs Groep?
Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder en
zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00