Hoofdafbeelding van 
Hart voor dieren

Hart voor dieren

De hond is, samen met de kat, een van de meest populaire huisdieren. In Nederland worden ongeveer 2.2 miljoen honden en 3.7 miljoen katten gehouden. Dit houdt in dat ongeveer 1 op de 7 Nederlanders een hond in huis heeft en 1 op de 5 een kat. Daarnaast zijn er natuurlijk nog al die andere huisdieren; konijnen, cavia’s, hamsters, fretten, gerbils, kameleons, slangen, spinnen (waarom mensen spinnen als huisdier houden zal me altijd een raadsel blijven) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Huisdieren zijn hot! Ze zijn blij als je thuiskomt en als je ze een beetje traint pakken ze zelfs iets lekkers uit de koelkast voor je, al wordt dat met een cavia misschien wat lastig. Helaas worden ze ook wel eens ziek of moeten ze een prik (het zijn net mensen), dan komen ze bij de dierenarts terecht. Waar een huisarts een doktersassistent(e) heeft, een tandarts een tandartsassistent(e) en een apotheker een apothekersassistent(e), heeft de dierenarts een dierenartsassistent(e). Oh, correctie een dierenartsassistent paraveterinair. Want als je een mbo-diploma Dierenartsassistent Paraveterinair hebt mag je meer doen dan alleen de telefoon opnemen. Je bent dan wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren zoals het toedienen van medicijnen of het onderzoeken van het dier. Dit is nog maar een kleine greep uit de taken die je als paraveterinair uitvoert. Wat je o.a. nog meer doet:

  • Monsters afnemen voor onderzoek
  • Assisteren bij operaties
  • Gebitsreiniging uitvoeren
  • Apotheek beheren
  • Voorlichting geven
  • enz.

Het is een heel veelzijdig beroep, misschien wel veelzijdiger dan je in eerste instantie dacht. Dat maakt dat de opleiding ook heel veelzijdig is. Je gaat vanaf dag 1 al heel praktisch aan de slag. Zo leer je op de eerste dag wat de verschillende ziekteverschijnselen zijn en hoe je zieke dieren kan herkennen. Het leuke van onze lessen is: huisdieren zijn welkom. Het gebeurt regelmatig dat er honden in het lokaal te vinden zijn.

Stage is ook een heel belangrijk onderdeel. Je doet eerst een voorbereidende stage,
zodat je leert hoe je met gezonde dieren kan omgaan.
Daarna start je snel met de langdurige stage, dan kan je direct het geleerde toepassen in de praktijk. Wat misschien wel het leukste van de opleiding is, is dat je een puppy- en/of kittenparty bedenkt. Het woord alleen al, puppyparty, dat klinkt al zo gezellig. Je bedenkt een voorlichtingsbijeenkomst voor mensen die een puppy of kitten hebben aangeschaft waarin ze leren hoe ze deze het beste kunnen verzorgen.

Het spreekt voor zich dat je graag met dieren werkt als je deze opleiding wil volgen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je ook graag met mensen werkt. Elk dier heeft namelijk een eigenaar, die zijn allemaal anders. Je leert hoe je omgaat met mensen die net hun geliefde hond hebben laten inslapen maar je leert ook wat je moet doen als een eigenaar agressief reageert.

Lijkt het je wat om na een jaar aan de slag te gaan als Dierenartsassistent Paraveterinair met je erkende mbo-diploma op zak? Ga dan snel naar de website en meld je aan!

De overige assistentberoepen die in deze blog genoemd worden kan je ook bij ons volgen. Dus heb je het niet zo op dieren, dan is een andere opleiding misschien wel wat voor jou. We hebben voor ieder wat wils.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, Zorg, Zorg en Welzijn, MBO, MBO 4 en MBO 3
De verkorte opleiding tot MBO Tandartsassistent
Kan jij goed met mensen overweg en lijkt het jou leuk om het centrale aanspreekpunt te zijn van de tandartsenpraktijk? Lees dan verder in deze blog om erachter te komen of MBO Tandartsassistent(e) een geschikte opleiding voor jou is.
Kader aan het woord!
Kader Sucu kwam op de eerste plaats terecht met maar liefst 2199 stemmen en is de opleiding MBO Doktersassistent bij ons begonnen. In dit artikel staat Kader centraal en gaan we meer in op hoe het nu met haar en haar opleiding gaat.
Start ontwikkeling bachelor Therapie Kind & Jeugd
Met veel enthousiasme kondigen wij de start aan van de ontwikkeling van de OCW erkende hbo Bachelor Therapie Kind en Jeugd.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.