Dag van de Doktersassistent

Een dokter kan simpelweg niet zonder assistenten

De dag van de Doktersassistent wordt elk jaar in maart gevierd om de belangrijke rol van doktersassistenten in de gezondheidszorg te erkennen en uiteraard te vieren. Het doel van deze dag is om bewustzijn te creëren over het werk van doktersassistenten en hun onmisbare bijdrage aan de kwaliteit van zorg die patiënten nodig hebben.

Doktersassistenten zijn essentieel

Doktersassistenten zijn essentieel voor het functioneren van medische praktijken en klinieken. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van afspraken, het bijhouden van patiëntendossiers, het uitvoeren van medische tests en procedures, en het verstrekken van informatie en instructies aan patiënten. Assistenten werken nauw samen met artsen en andere gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg ontvangen.

Wat doet een Doktersassistent?

Een doktersassistent is een medewerker in de gezondheidszorg die werkt onder toezicht van een arts of andere zorgverlener. Doktersassistenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende taken om de praktijk van een arts of kliniek soepel te laten verlopen en om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Hier enkele voorbeelden van de belangrijkste taken die doktersassistenten kunnen uitvoeren:

  1. Patiënten ontvangen en helpen: Doktersassistenten zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Ze ontvangen patiënten, maken afspraken en helpen hen bij het invullen van formulieren en verzamelen de informatie voor de (huis)arts.
  2. Medische dossiers bijhouden: Doktersassistenten houden de medische dossiers van patiënten bij en zorgen ervoor dat deze up-to-date zijn en gemakkelijk toegankelijk zijn voor artsen en andere zorgverleners.
  3. Medische tests uitvoeren: Doktersassistenten voeren verschillende medische tests uit, zoals bloeddrukmetingen, bloedafnames, en urinetests. Ze kunnen ook medische apparatuur kalibreren en onderhouden.
  4. Assisteren bij medische procedures: Doktersassistenten assisteren artsen bij medische procedures zoals kleine operaties, en voeren ook zelf kleine medische procedures uit, zoals het hechten van wonden.
  5. Voorlichting geven: Doktersassistenten geven patiëntenvoorlichting over medische aandoeningen, behandelingen en preventieve zorg. Ze kunnen ook patiënten helpen bij het begrijpen van hun medicatie en het volgen van de voorgeschreven behandelingen.
  6. Administratieve taken: Doktersassistenten zijn vaak verantwoordelijk voor administratieve taken, zoals het beheren van afspraken, het bijhouden van medische dossiers, het verwerken van betalingen en het bestellen van medische voorraden.
Doktersassistent worden?

Wil jij graag doktersassistent worden en bijdragen aan kwalitatieve zorg voor patiënten? De ideale start vind je bij Capabel! Een verkorte mbo-opleiding Doktersassistent, binnen 15 maanden jouw diploma, vier startmomenten per jaar en een ideale combinatie tussen theorie en praktijklessen!

Al met al biedt de mbo-opleiding Doktersassistent is de ideale start voor iedereen die graag aan de slag wil in de Zorg en Welzijn. Door de praktische vaardigheden, mogelijkheden om je te specialiseren, de aandacht voor de laatste ontwikkelingen en de ruime werkgelegenheid, is het een opleiding die zeker de moeite waard is! Download de brochure en lees alles over de opleiding Doktersassistent via onderstaande button.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Word Apothekersassistent - Ontdek de zorg
Er zijn zoveel goede redenen waarom iemand kiest om een opleiding Apothekersassistent te volgen. Lees hier waarom!
Volg de opleiding Toegepaste Psychologie - Ontdek de zorg
Een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie is gericht op het toepassen van psychologische kennis in de praktijk, bijvoorbeeld in de hulpverlening, coaching, training, of in het bedrijfsleven.
Kabinetsplannen studiefinanciering 2023
Goed nieuws! Het kabinet heeft maatregelen ingepland om o.a. de basisbeurs opnieuw in te voeren voor het hoger onderwijs. Dit zal gelden vanaf studiejaar 2023-2024. Ook staan er maatregelen voor mbo-studenten op de planning. Meer weten? Lees snel verder! 

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.