Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Verkorte HBO Bachelor Farmaceutisch Consulent (3 jaar)

Écht persoonlijke aandacht, dat vind ik het allermooiste van Capabel Hogeschool.

Media Harmi, student toegepaste psychologie

Bekijk onze opleidingen
Niveau HBO Bachelor
Type Deeltijd
Duur 3 jaar
Erkenning NVAO, Ministerie van OCW
Studiefinanciering Nee
Vooropleidingen MBO4 Apothekersassistent diploma

Prijzen

Lesgeld in termijnen:
12 termijnen van € 520 + 12 gratis termijnen studieverlenging (indien nodig)
Of bij betaling in één keer:
€ 6.240 € 5.613 10% korting
Examens:
Inclusief + gratis herkansing
Boekenkosten per leerproject:
€ 160
Inschrijfgeld:
€ 85
Studiefinanciering mogelijk:
Nee
Vooropleidingen:
MBO4 Apothekersassistent diploma

De verkorte opleiding Farmaceutisch Consulent

Als farmaceutisch consulent ben je de schakel tussen apotheker en apothekersassistenten. Je geeft, in samenspraak met de apotheker, zelfstandig invulling aan de farmaceutische patiëntenzorg in de (ziekenhuis) apotheek waar je werkt. Voor het vak van farmaceutisch consulent moet je zorgvuldig kunnen werken, goed kunnen samenwerken en het leuk vinden met mensen om te gaan. Dit leer je allemaal tijdens de HBO Bachelor Farmaceutisch Consulent.

Wat doe je als Farmaceutisch Consulent?

Als farmaceutisch consulent HBO heb je vaardigheden en kennis opgebouwd om op een kwalitatieve en pro-actieve manier vorm te geven aan de farmaceutische patiëntenzorg. Je kunt als hbo farmaceutisch consulent werken in openbare-, poliklinische-, ziekenhuis- en dienstapotheken, binnen huisartspraktijken, bij een patiëntenvereniging en als docent van mbo opleidingen (apothekersassistent).

Dit betekent dat je bijvoorbeeld: 

 • Kwaliteitszorg binnen het zorgaanbod verder ontwikkelt en uitvoert
 • Zelf spreekuren houdt
 • Zelf voorlichtingen en trainingen geeft
 • Apothekersassistenten coacht
 • Contacten met andere zorgverleners in het netwerk onderhoudt
 • Patiënten individueel begeleidt bij het gebruik van complexe medicatie

De 4-jarige opleiding tot Farmaceutisch Consulent

Kom je niet in aanmerking voor de verkorte opleiding tot Farmaceutisch Consulent? Bekijk dan onze 4-jarige HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent.

Voor wie

Ben jij apothekersassistent met minimaal 2 jaar werkervaring en wil je graag doorgroeien in de apotheek of het ziekenhuis? Dan is de driejarige HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent de juiste keuze. 

Waarom bij Capabel Hogeschool

 • Kleinschalig
  Bij Capabel Hogeschool hebben we kleine groepen en krijg je veel persoonlijke aandacht
 • Studieloopbaancoach
  Persoonlijke begeleiding op maat door een vaste studieloopbaancoach
 • Praktijkgestuurd
  Wat je leert kun je meteen toepassen in uitdagende praktijkopdrachten
 • Starten wanneer jij eraan toe bent
  Drie keer per jaar starten op één van onze vijf locaties
 • Vaste lesdagen
  Lessen worden gegeven op vaste dagen in de week
 • Klassikaal en online
  Klassikaal les als voorkeur en online lessen mogelijk

Download hier de brochure voor meer informatie of bezoek een voorlichting! Of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs voor meer informatie: 088 270 12 77

Studieduur en collegetijden

3 jaar. Lestijden van 18:45 tot 22:00 uur. Het merendeel van de lessen zijn thuis via live digitale lessen (webinars) te volgen. De lesdag kan variëren tussen dinsdag en donderdag. Start je later in het studiejaar (startmoment november en maart dan valt bijvoorbeeld het laatste trimester van het 1e studiejaar op een andere lesdag).

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de HBO Bachelor Farmaceutisch Consulent deeltijd (3 jaar) is een MBO 4- apothekersassistent diploma en een relevante werkplek van minimaal 16 uur in een apotheek met ten minste 2 jaar werkervaring als apothekersassistent vereist. Voldoe je hieraan dan kom je in aanmerking voor vrijstelling van het propedeusejaar waardoor de studie 3 jaar duurt.

Voor toelating zijn nodig: een kopie diploma en cijferlijst apothekersassistente, een verzoek vrijstelling eerste jaar en een actueel CV. De examencommissie beslist over toelating en kan nadere stukken vragen.

Locaties & Startdata

Locatie
Startdatum
Lesdag
Utrecht
21 maart 2024
Donderdag 18.45 tot 22.00
21 maart 2024
Donderdag
18.45 tot 22.00
04 september 2024
Woensdag (18.45 - 22.00 uur)
04 september 2024
Woensdag
(18.45 - 22.00 uur)
13 november 2024
Woensdag (18.45 - 22.00 uur)
13 november 2024
Woensdag
(18.45 - 22.00 uur)

Programma

Erkende opleiding

De verkorte HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent is een door het ministerie van OCW erkende opleiding. De opleiding is vanaf 1 september 2017 opgenomen in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (Croho) onder Isat nummer 39209.

Inhoud

De apotheek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld naar een organisatie waarin de individuele zorg voor de patiënt centraal staat. Uitvoering van farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) behoort nu tot de kerntaken van de apotheek. FPZ vraagt echter niet alleen om kennisvermeerdering bij de apothekersassistent die hier een uitvoerende rol in vervult, maar ook om een functie die dit niveau overstijgt: de farmaceutisch consulent hbo.

Kerntaken van de afgestudeerde farmaceutisch consulent zijn:

 • Mede opstellen van FPZ-beleid;
 • Organiseren en verbeteren van FPZ, door een projectmatige aanpak;
 • Individueel begeleiden van patiënten met het gebruik van complexe medicatie;
 • Deskundigheidsbevordering van apothekersassistenten om hen toe te rusten voor FPZ;
 • Bewaken van de kwaliteitszorg;
 • Afstemming met zorgverleners uit andere disciplines.

Gedurende de opleiding tot farmaceutisch consulent komen vijf vakgebieden uitgebreid aan bod, die allen bijdragen aan het optimaliseren van de farmaceutische patiëntenzorg.

 • Medisch-farmaceutisch
 • Mens en communicatie
 • FPZ-management
 • Onderzoek
 • Praktijk

De studie wordt in het derde leerjaar afgesloten met een afstudeeronderzoek en een daarop volgend eindgesprek. In deze fase word je begeleid door een afstudeerbegeleider die ook werkzaam is in de praktijk. Het door jou uitgevoerde onderzoek presenteer en verdedig je in het eindgesprek.

In de studiegids staat per module aangegeven wat er van je verwacht wordt en hoe je je hierop moet voorbereiden. Elke module wordt afgesloten met een opdracht en/of een tentamen. De tentamens worden klassikaal in Utrecht afgenomen en de opdrachten lever je digitaal in bij de docent(en). De beoordeling en feedback krijg je, veelal digitaal, op korte termijn terug.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Naast de trimesters die je via de farmaceutisch consulent opleiding volgt, krijg je een programma dat je op je werkplek moet uitvoeren. Hiervoor is een werkleerplan beschikbaar. Bij aanvang van de studie farmaceutisch consulent krijg je een vaste studieloopbaancoach (SLC-er) toegewezen die je begeleidt en ondersteunt wanneer nodig.

Lesdagen

Minimaal 1 vaste lesdag per week met hiernaast live webinars.

Getuigschrift

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het getuigschrift (diploma) HBO Bachelor Farmaceutisch Consulent met graadtoevoeging Bachelor of Science (de titel BSc achter de naam).

Financiering

Bij een studieduur van meer dan 12 maanden is het vermelde lesgeld per jaar. Boeken worden per leerproject door studenten zelf aangeschaft. Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Je kunt van verschillende middelen gebruik maken om jouw opleiding te financieren. Zoals studiefinanciering, het Leven-Lang-Leren-Krediet en subsidies. Kijk voor meer informatie over deze middelen bij Financiering, subsidies en belastingvoordeel.

Klaar om met jouw opleiding Farmaceutisch Consulent (3 jaar) te starten?

Schrijf je nu in!

Of wil je eerst nog meer informatie?

Bezoek een voorlichting

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding