De opleiding Apothekersassistent;
het juiste recept voor jou!

Het is altijd lente in de ogen van de…apothekersassistente? Naast de dierenarts, de huisarts en de tandarts heeft ook de apotheker een aantal assistenten rondlopen. Ik vind de toevoeging ‘assistent’ altijd de functie veel te kort doen, het komt over als het ‘hulpje van’. Misschien was dat vroeger zo, maar tegenwoordig ben je veel meer dan alleen maar het hulpje.

De apothekersassistent doet ook veel meer dan alleen maar pillen draaien en etiketten plakken. Je doet huisbezoeken, je voert intakegesprekken en je geeft instructies over medicijngebruik. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk want stel dat iemand niet snapt wat “uitsluitend voor uitwendig gebruik” betekent. Dat kan een zooitje worden. Daarnaast moet je ook in staat zijn om de handschriften van artsen te ontcijferen, dat is een hele kunst! Kortom: een afwisselend en uitdagend beroep waar contact met mensen erg belangrijk is.

Een aantal leuke feitjes over de apothekersassistent:

  • Dagelijks verwerkt een apotheek zo’n 350 recepten (hier zal wel een verschil zitten tussen een apotheek in Amsterdam en een in Kollumerzwaag)
  • Een apotheek heeft gemiddeld 3200 verschillende artikelen in huis
  • Sommige medicijnnamen zijn echte tongbrekers! Wat dacht je van: RimabotulinumtoxinB, Hydroxychloroquine en Abciximab (het is wel de bedoeling dat je weet wat hiermee bedoeld wordt als je in de apotheek werkt)
  • Officieel bestaat het beroep van apotheker sinds het jaar 1240

Wat doe je als Apothekersassistent? 

Als apothekersassistent verstrek en beheer je geneesmiddelen. Ook zorg je dat de patiënt en familieleden goede informatie over de medicatie krijgen. Het gaat daarbij om geneesmiddelen en verzorgingsproducten met en zonder recept. Je gaat aan het werk in een reguliere apotheek, een ziekenhuisapotheek of bij een apotheekhoudende huisarts. En als je 2 jaar werkervaring hebt, kun je doorstuderen tot Farmaceutisch Consulent (HBO).

De opleiding Apothekersassistent

De opleiding Apothekersassistent is praktisch en bereidt je voor op een verantwoordelijke baan. Je leert veel over ziektes en hoe geneesmiddelen werken. Daar hoort ook kennis over het menselijk lichaam bij. Tegelijkertijd leer je veel over communicatie en omgang met mensen. Andere onderwerpen die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld zelfzorg, kinderen en geneesmiddelen, farmaceutisch rekenen en kwaliteitszorg.

Naast dat je weet hoe het menselijk lichaam werkt, leer je ook hoe je medicatiebegeleiding verzorgt, hoe je zorg aan cliënten verleent en hoe je geneesmiddelen beschikbaar stelt. Het is natuurlijk niet niks om 3200 verschillende artikelen te kennen. Gelukkig start je bij Capabel Onderwijs al in het eerste blok met stage, dus je hebt genoeg tijd om alle medicijnen te leren kennen.

Zie jij jezelf wel als Apothekersassistent de slag gaan? Meld je dan aan voor de opleiding. De opleiding Apothekersassistent is praktijkgericht waardoor je al snel start met je stage in het werkveld. Dus niet zitten en luisteren, maar actief aan de slag. Na een 15 maanden heb jij je erkende diploma als apothekersassistent binnen en kan je meteen aan de slag! Er is namelijk veel vraag naar Apothekersassistenten in de zorg.

Meest gekozen opleidingen

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Word Apothekersassistent - Ontdek de zorg
Er zijn zoveel goede redenen waarom iemand kiest om een opleiding Apothekersassistent te volgen. Lees hier waarom!
Volg de opleiding Toegepaste Psychologie - Ontdek de zorg
Een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie is gericht op het toepassen van psychologische kennis in de praktijk, bijvoorbeeld in de hulpverlening, coaching, training, of in het bedrijfsleven.
Kabinetsplannen studiefinanciering 2023
Goed nieuws! Het kabinet heeft maatregelen ingepland om o.a. de basisbeurs opnieuw in te voeren voor het hoger onderwijs. Dit zal gelden vanaf studiejaar 2023-2024. Ook staan er maatregelen voor mbo-studenten op de planning. Meer weten? Lees snel verder! 

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.