Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Er zijn zoveel redenen om te starten

In de aanloop van de Week van Lezen en Schrijven geeft Capabel Onderwijs inzicht in de Laaggeletterdheid in Nederland. Welke invloed heeft dit op het dagelijks leven van iemand? Hoe herken je laaggeletterheid? En het belangrijkste: wat kunnen doen om dit op te lossen?

Laaggeletterdheid in Nederland

Laaggeletterdheid is een term voor het moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben mensen daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. In Nederland hebben ruim 1,8 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.. Omgerekend is dat ongeveer 1 op de 10 mensen!

Het aantal laaggeletterden in Nederland is - gestegen de afgelopen jaren. Dit komt onder andere door de vergrijzing. Het blijkt namelijk dat de cognitieve vermogens gedurende de levensloop ongeveer met een onderwijsniveau dalen. Dus de lees- en schrijfvaardigheden dalen naarmate we ouder worden. Dit is problematisch en staat zelfstandigheid van ouderen in de weg. Daarnaast is er een grote stroom immigranten in Nederland. Een nieuwe taal leren wordt over het algemeen als uitdagend ervaren. Het is belangrijk dat ook deze grote groep goed kan meedraaien en functioneren in onze samenleving

Laaggeletterden op de werkvloer

Een betere taal- en reken- en digitale vaardigheid versterkt iemands arbeidsmarktpositie en zelfstandigheid. Je vindt sneller een baan en kunt veiliger werken. In veel bedrijven werken laaggeletterden zonder dat collega’s dit weten. Naast dat dit het werkplezier en de prestaties van deze persoon in de weg staan, kan het ook gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand de veiligheidsinstructies niet kan lezen of interne communicatie niet goed begrijpt.

Capabel Onderwijs ondersteunt o.a. werkgevers om aan de slag te gaan met de aanpak van laaggeletterdheid. Zodat werknemers op de werkvloer hun basisvaardigheden kunnen versterken. In de week van Lezen en Schrijven besteden wij hier ook aandacht aan in een interactieve workshop in samenwerking met Verstegen Spices & Sauces B.V. en geven wij tips & tricks voor het bespreekbaar maken en verminderen van laaggeletterdheid onder medewerkers.  Interesse als werkgevers het persoon en collega's te ondersteunen bij hun digitale en taalvaardigheden? Alle informatie is te vinden in onze brochure via onderstaande button.

Impressie Taal op de Werkvloer Capabel Onderwijs

 

Starten en Schakelen bij Capabel Onderwijs

Bij Capabel Onderwijs kun je terecht als jijzelf, een werknemer, een kennis of vriend een extra opstapje of schakel nodig heeft voor een vervolgstap. Voldoet iemand bijvoorbeeld nog niet aan het instapniveau Nederlands of rekenen voor een mbo-opleiding? Dan is het zaak om hiermee te starten. Komt iemand misschien uit een ander land waar hij of zij niet naar school is geweest of waar het schrift anders is? Tijd om te alfabetiseren, want participeren kan alleen als je de taal spreekt. Zo zijn er tal van redenen om bij Capabel Onderwijs te starten met een pre-mbo cursus of opleiding.

Capabel Onderwijs voorziet in de start- en schakelmodules Nederlands, rekenen, alfabetisering NT2, inburgering, staatsexamen, examentraining inburgering of staatsexamen en verlenging van inburgering of staatsexamen. Leuke, veelzijdige en praktijkgerichte cursussen die de basis leggen voor een succesvolle toekomst!

Lees hier meer over onze activiteiten in de week van Lezen & Schrijven en houd onze sociale media-kanalen in de gaten!

Start en Schakel

Capabel Onderwijs medewerker Daphne
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Taalontwikkeling Nederlands, MBO, MBO opleiding, MBO 2, Pre-MBO, Opleiding en Start en Schakel
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding