De Week van Lezen en Schrijven

Dit jaar begint de Week van lezen en schrijven op Wereldalfabetiseringsdag: namelijk vrijdag 8 september. Dit jaar vindt er een feestelijke Kick off plaats voor alle professionals in het sociaal domein, digi/taalprofessional (of -vrijwilliger) of werkgever actief in regio Oss. 

Samen met partners uit het hele land vragen we tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, vragen we het Nederlandse publiek, taalnetwerken en bedrijven om tijdens de Week van lezen en schrijven in actie te komen.

 

 

De sleutel tot persoonlijke ontwikkeling

Wij geloven dat geletterdheid de sleutel is tot persoonlijke ontwikkeling, werkgelegenheid, gezondheid en sociale integratie. Daarom willen we je inspireren en informeren over de vele aspecten van geletterdheid en de positieve veranderingen die het kan bewerkstelligen in het leven van individuen en de samenleving als geheel.

Inspirerende verhalen en ontdek

Dompel jezelf onder in onze verzameling blogs en video's, laat je verrassen door inspirerende verhalen en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het verminderen van laaggeletterdheid. Samen kunnen we een wereld creëren waarin taal een krachtig middel is voor iedereen en waar niemand wordt belemmerd door een gebrek aan lees- en schrijfvaardigheden.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
Wat zijn de taken van een pedagogisch medewerker?
Als pedagogisch medewerker heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Dit is één van de redenen waardoor veel mensen het beroep zo leuk vinden. In deze blog bespreken we de belangrijkste taken die zowel gelden voor een pedagogisch medewerker kinderopvang als voor een gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.