Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Het belang van taalstimulering

Sfeerbeeld van een kind dat boekje leest

Taal zorgt ervoor dat wij kunnen communiceren met anderen. Door taal kunnen we onze emoties delen en actief deelnemen aan sociale interactie. Een laaggeletterde heeft meer moeite met het uitdrukken van gevoelens en gedachtes en zal daarom minder actief deelnemen aan de dagelijkse gang van zaken. Voorbeelden hiervan kunnen zijn het inbrengen van ideeën tijdens een overleg of verbeteringen delen met een leidinggevende. Als werkgever is het van belang dat collega’s en medewerkers genieten van goede taalontwikkeling. Op deze manier kan een bedrijf het optimale uit hun werknemers halen.

Voordelen van een goede taalontwikkeling

Om goed met elkaar te kunnen communiceren in het dagelijks leven en op het werk is het dus van belang dat laaggeletterden werken aan hun eigen taalontwikkeling en daar de benodigde ondersteuning bij krijgen. Op korte en lange termijn profiteert iedereen van het begrijpen van de Nederlandse taal. Belangrijke voordelen van goede taalontwikkeling zijn o.a.:

  • Je kunt veiliger en zelfstandiger werken. Denk aan digitale opdrachten, zoals werkbriefjes insturen, vakanties aanvragen of uitleg over veiligheid lezen en begrijpen. In veel bedrijven werken laaggeletterden zonder dat collega’s of werkgevers dit weten;
  • De arbeidsmarkt verandert snel en het hebben van goede basisvaardigheden vergroot de kansen van werknemers op de arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk dat mensen blijven leren en ontwikkelen. Basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) onderhouden en verbeteren hoort daarbij. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om op internet vacatures te zoeken en sollicitatiebrieven te schrijven;
  • Financiële onafhankelijkheid; bankzaken en administratie worden beter begrepen en onderhouden. Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen, is een voorwaarde om een stabiele financiële situatie te krijgen en te houden;
  • Anderen ondersteunen met taalontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van een boek of anderen laaggeletterde helpen met hun taalontwikkeling;
  • De sociale participatie van de laaggeletterde stijgt omdat de taalbarrière vermindert. Denk bijvoorbeeld aan het deelnemen van sociale activiteiten, een teamsport of het inschrijven voor een nieuwe cursus.
  • De gezondheidssituatie van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is minder goed. Dat komt omdat zij vaak de vaardigheden missen om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg.

Aan de slag met taalontwikkeling

Wil je als werkgever het optimale uit jouw werknemer halen? Of ken jij iemand die hulp nodig heeft bij zijn of haar taalontwikkeling?

Capabel Onderwijs biedt ondersteuning in de start- en schakelmodules/cursussen Nederlands, rekenen, alfabetisering NT2 en (examentraining en verlenging) inburgering en staatsexamen. Neem contact op met onze deskundige opleidingsadviseurs en samen kunnen we bespreken welke module op maat, cursus of training het beste bij je werknemer, kennis, vriend of familielid aansluit. Wij helpen iedereen graag verder! 

Impressie Taal op de Werkvloer Capabel Onderwijs

 

Starten en Schakelen bij Capabel Onderwijs

Bij Capabel Onderwijs kun je terecht als jijzelf, een werknemer, een kennis of vriend een extra opstapje of schakel nodig heeft voor een vervolgstap. Voldoet iemand bijvoorbeeld nog niet aan het instapniveau Nederlands of rekenen voor een mbo-opleiding? Dan is het zaak om hiermee te starten. Komt iemand misschien uit een ander land waar hij of zij niet naar school is geweest of waar het schrift anders is? Tijd om te alfabetiseren, want participeren kan alleen als je de taal spreekt. Zo zijn er tal van redenen om bij Capabel Onderwijs te starten met een pre-mbo cursus of opleiding.

Capabel Onderwijs voorziet in de start- en schakelmodules Nederlands, rekenen, alfabetisering NT2, inburgering, staatsexamen, examentraining inburgering of staatsexamen en verlenging van inburgering of staatsexamen. Leuke, veelzijdige en praktijkgerichte cursussen die de basis leggen voor een succesvolle toekomst!

Lees hier meer over onze activiteiten in de week van Lezen & Schrijven en houd onze sociale media-kanalen in de gaten!

Start en Schakel

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Taalontwikkeling Nederlands, MBO, MBO opleiding, MBO 2, Pre-MBO, Opleiding en Start en Schakel
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding