Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Corona update: Je kunt jouw opleiding klassikaal starten! Lees hier meer over de actuele situatie.

meer informatie

Geen baankansen? Wel in de Zorg!

23

mei

23

mei

Nederlanders houden van rijtjes en feitjes. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een rijtje van. De top 10 slangen met een vreemd uiterlijk. De top 10 Nederlanders met kans op een gouden medaille tijdens de Olympische spelen. De top 10 kanshebbers om het EK te winnen (Waarom? We doen niet eens mee). Maar van feitjes houden we ook en dan het liefst over het weer. Koningsdag 2016 was te koud, het was zelfs kouder dan Kerst en juli 2015 was de warmste maand ooit. Maar wist je ook dat er jaarlijks 30.000 vogels sterven door windmolens en dat 80% van de Nederlanders niet weet of je soep eet of drinkt.

Een ander feit is dat het jaar 2015 een slecht jaar was voor de arbeidsmarkt. De kansen op werk waren slecht en de werkloosheid bleef maar stijgen. Als je boven de 50 jaar was hoefde je helemaal geen moeite meer te doen om een baan te vinden. Maar we blijven niet meer hangen in deze slechte berichten want 2016 wordt anders, toch? Helaas, want je hoeft het nieuws maar te kijken of te zoeken op #mbo en de moed zakt je weer in de schoenen. Veel mbo’ers vinden na hun opleiding geen werk, onder andere vanwege de robotisering. De wat? De robotisering. We leven vandaag de dag in een maatschappij waarin we onze toekomst in de handen van robots leggen. Technologie neemt ons leven over. Neem een kijkje op een gemiddeld schoolplein en de leerlingen staren alleen nog maar naar hun smartphone. Zij merken er niks van dat de maatschappij verandert. Waar is de tijd gebleven dat we nog bij elkaar langsgingen voor een goed gesprek?

Dat robots ons werk overnemen hoeft niet altijd slecht te zijn. We kunnen tegenwoordig in Nederland geopereerd worden door een robot die vanuit Amerika wordt bestuurd door de beste chirurg. Dat deze robots nog gehackt kunnen worden en nog niet zo veilig zijn als mensenhanden nemen we maar voor lief. Maar dit bewijst wel dat mensen altijd nodig blijven, vooral goede vakmensen. Sommige beroepen kunnen gewoon niet door robots overgenomen worden.

Laten we nog even terug gaan naar feitjes, want daar houden we zo van:

Dus zet je zorgen over baankansen opzij en kom een opleiding in de zorg volgen! Er is geen robot die tegen jou op kan.

Gepubliceerd door Mariëlle Walta
In de categorie Arbeidsmarktperspectief

Ik ben Mariëlle Walta, Onderwijskundige/Onderwijsontwikkelaar bij Capabel. Ik ben, samen met mijn collega’s, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de opleidingen. Alles wat jij op de opleiding leert heb ik (samen met de docenten) ontworpen. Ik schrijf een blog over alles wat met Capabel Onderwijs Groep en het mbo te maken heeft. Ik hoop met mijn blog veel mensen enthousiast te maken om een mbo-opleiding te volgen. Verder kan ik niet zonder sneakers, Netflix, koffie en is de zomer mijn favoriete seizoen!

Gratis studieadvies

studie advies

Heb je vragen over een opleiding bij Capabel Onderwijs Groep?
Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder en
zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00