Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Opleiding Sociaal-cultureel werker

Klanten vertellen
Niveau
MBO 4
Duur
52 lesweken
Erkenning
Ministerie van OCW
Studiefinanciering
Studie-financiering
Ja
Leerweg
BOL (Regulier onderwijs) en BBL (Je hebt een leerwerkplek)

Jij als sociaal-cultureel werker

Wil jij sociaal-cultureel werker worden? Dan krijg je een belangrijke en verantwoordelijke functie bij het ondersteunen van vaak kwetsbare groepen in de samenleving. Dit doe je op allerlei gebied, sociaal, sportief, recreatief, educatief en cultureel. Je werkt veel met doelgroepen en je bent een verbindende factor in de samenleving. Je brengt mensen bij elkaar en versterkt hun zelfredzaamheid en leert hen hoe zij hun problemen aan kunnen pakken. Deze functie is heel afwisselend, geen dag is hetzelfde.

Na het behalen van je diploma Sociaal-cultureel werker kun je gaan werken in een buurthuis, bij een welzijnsorganisatie, bij een gemeente of in een sociaal wijkteam. Jij kunt zelf bepalen wat het beste bij jou past!

Korte MBO opleiding

Uniek aan de erkende opleiding Sociaal-cultureel werker van Capabel is de korte studieduur! Je kunt in 15 maanden (52 lesweken) je diploma halen en hierna direct aan de slag als sociaal-cultureel werker. Met 4 startmomenten per jaar én 8 locaties verspreid door het land kun jij starten waar en wanneer het jou uitkomt.

Wij zijn ons ervan bewust dat je opleiding een investering in je toekomst is. Daarom zijn onze MBO opleidingen erkend door het Ministerie van OCW. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt.

Er is 1 vaste lesdag per week op school en je leert 1 vaste lesdag per week online vanuit huis. De overige tijd besteed je aan zelfstudie en stage. De BOL opleidingen van Capabel voldoen aan de eisen die de wet studiefinanciering hier aan stelt. 

Klaar in 1 jaar!
Meerdere startmomenten
Al ruim 30 jaar ervaring
De specialist in Zorg & Welzijn
Transparante prijzen
Erkende MBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie, startdatum
Lesdag
04 mei 2020
04 mei 2020

Je korte MBO opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en de keuzedelen. Deze onderdelen zijn opgedeeld in vijf overzichtelijke blokken van elk tien weken. Het basisdeel en het profieldeel bevatten alle kennis en vaardigheden voor de beroepsgroep in het algemeen en het beroep van sociaal-cultureel werker in het bijzonder. Met de keuzedelen kun je je specialiseren en onderscheiden.

Flexibel studeren

Bij Capabel ga je 1 dag per week naar school. Je krijgt les van betrokken docenten die de praktijk goed kennen, omdat ze meestal zelf ook in het werkveld werkzaam zijn. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd kun je dus meteen toepassen.

Je volgt een verkorte MBO opleiding bij Capabel.  Intensieve begeleiding van een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens je wekelijkse klassikale en online les, maar ook tijdens je zelfstudie word je actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.

Beroepsgerichte vakken

Als sociaal-cultureel werker heb je een gevarieerde en veelzijdige functie waarin je intensief met veel verschillende mensen omgaat. Je leert daarom ook veel over gedrag van mensen en hoe je mensen moet coachen. Je leert in de opleiding sociaal-cultureel werker over o.a. de volgende onderwerpen:

 • Aanpak sociale problematiek
 • Organiseren projecten en activiteiten
 • Sociale vaardigheden en coachingsstijlen
 • Culturen en leefstijlen
 • Kwaliteit en deskundigheid

Generieke vakken

Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van je MBO diploma. Dit zijn de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen per mail, telefonisch, chat of via het forum.

Keuzedelen

Bovenop het basis- en profieldeel kies je keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden, of waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar het HBO onderwijs. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding sociaal-cultureel werker kan je bijvoorbeeld kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • SCW-1:
  Jeugd- en opvoedhulp
 • SCW-2:
  Wijkgericht werken, diversiteit

Stage

Wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk? Dat ga je doen op je stage. Zo zie je meteen wat je allemaal al kunt en doe je al meteen werkervaring op. Een ervaren praktijkbegeleider van Capabel Onderwijs Groep begeleidt je hierbij. En dingen die minder goed gaan, kun je dezelfde week nog in de klas bespreken en verbeteren.

Je volgt je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, bij een erkend leerbedrijf. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs Groep je waar nodig ondersteunt. Je stage in deze BOL opleiding duurt 576 uur. Zie de website www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven.

TOETSING EN EXAMINERING

Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je steeds waar je al goed in bent en waar je nog aan moet werken. Zo kun jij je gericht voorbereiden op je examens. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs Groep worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiële kwalificatiedossier Sociaal-cultureel werker met crebonummer 25488.

Financiering van je opleiding

Om je opleiding bij Capabel Onderwijs Groep te financieren kun je gebruik maken van verschillende middelen:

Studiefinanciering

Ben jij jonger dan 30 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor Studiefinanciering! Deze studiefinanciering kan oplopen tot maximaal 803 euro per maand. Het kan dus zomaar zijn dat je jouw volledige opleiding bij Capabel Onderwijs Groep met je studiefinanciering kan bekostigen. Voor een berekening van je studiefinanciering en om te controleren of je in aanmerking komt kun je terecht op de website van DUO.

Levenlanglerenkrediet

Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dat hoeft geen probleem te zijn. In de meeste gevallen kun je dan aanspraak maken op het levenlanglerenkrediet. Hiermee kan je tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de bekostiging van je lesgeld. Dit krediet hoef je dan pas een jaar na je opleiding terug te betalen.

Belastingaftrek

Betaal jij de opleiding zelf? Dan kan je de kosten die je maakt voor je opleiding aftrekken van je inkomstenbelasting. Als je zelf geen inkomen hebt, maar wel een fiscale partner, dan kan je partner gebruik maken van de belastingaftrek. Deze belastingaftrek kan oplopen tot 50% van je opleidingskosten. Als je studiefinanciering ontvangt kun je deze kosten niet aftrekken.

Subsidieregeling Praktijkleren

Voor werkgevers kan de Subsidieregeling Praktijkleren van toepassing zijn. Voor meer informatie kun je hierover terecht bij de website van het RVO.

Prijsspecificatie

De kosten van de opleiding Sociaal-cultureel werker van Capabel Onderwijs Groep zijn als volgt:

Lesgeld in termijnen
15 termijnen van 442  + 3 gratis termijnen studieverlenging (indien nodig)
Lesgeld ineens
6630  5834  12% korting
Examens *

Inclusief + gratis herkansing

Leermiddelen en (online) boekenpakket **
469
Inschrijfgeld
85
Studiefinanciering mogelijk?
Ja
Vereiste vooropleiding
3 jaar HAVO/VWO of diploma VMBO k-g-t of MBO-3 of via een intaketoets

* Het studiegeld van Capabel Onderwijs Groep is inclusief alle examens en eenmalige herkansingen van deze examens.

** Om zo transparant mogelijk te zijn, werken we met één totaalprijs voor alle boeken en leermiddelen. Voor meer informatie kijk hier

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. De algemene voorwaarden van Capabel Onderwijs Groep zijn van toepassing.

download brochure
Direct Inschrijven