Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Corona update: Je kunt jouw opleiding klassikaal starten! Lees hier meer over de actuele situatie.

meer informatie

Opleiding Kort HBO Praktijkondersteuner Huisarts POH

Niveau
HBO
Duur
10 maanden
Studie- en stagedagen
1 dag college per twee weken,12 uur stage per week
Erkenning
Kwaliteitsregister V&V
Studiefinanciering
Studie-financiering
Nee

Het beroep

Als erkende praktijkondersteuner (POH) somatiek werk je in de huisartsenpraktijk. De vakgebieden waar je als POH somatiek actief in bent zijn diabetes zorg, astma/COPD, coronair lijden en ouderenzorg. Hiernaast spelen de algemene praktijkvoering, kwaliteitszorg en communicatieve vaardigheden een rol in je werk. Het beroep is op HBO-propedeuse niveau. Het beroep is voor verpleegkundigen en ervaren doktersassistenten met een MBO4-diploma een goede vervolgstap. Je werkt volgens de standaarden van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).

Voor wie

Als je als verpleegkundige of doktersassistent werkt of hebt gewerkt en je ambitie hebt je verder te specialiseren op de huisartsenpraktijk, dan kun je met voldoende werkervaring en aantoonbaar HBO-denkniveau praktijkondersteuner worden. De opleiding wordt met name inzake de beroepspraktijkvorming samen met de huisartsenpraktijk vormgegeven. Het korte HBO-programma Praktijkondersteuner (POH) van Capabel is een juiste keuze.

Waarom bij Capabel

Studieduur

10 maanden

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van het korte HBO-programma Praktijkondersteuner Huisartsen is een diploma Inservice A of MBO4 Verpleegkunde voldoende. Het is ook mogelijk om met een diploma MBO4 Dokterassistent  en relevante werkervaring toegelaten te worden. In dat geval maken een assessment en intakegesprek deel uit van de toelatingsprocedure. Op basis hiervan neemt de examencommissie een besluit over de toelating. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven.

Studiefinanciering

Je kunt tijdens het volgen van deze opleiding studiefinanciering krijgen als je voldoet aan de wettelijke eisen daarvoor. Kijk hiervoor op de site van DUO (duo.nl). Ben je 30 jaar of ouder dan is wellicht het LevenLangLeren-krediet voor jou mogelijk. Ook hierover vind je informatie op de site van DUO (duo.nl).

Belangstelling?

Heb je belangstelling? Kijk dan bij Capabel Hogeschool onder kort HBO Praktijkondersteuner Huisarts (POH).

 

Klaar in 1 jaar!
Meerdere startmomenten
Al ruim 30 jaar ervaring
De specialist in Zorg & Welzijn
Transparante prijzen
Erkende MBO opleidingen

Er zijn geen vaste inschrijfdata voor deze opleiding. Na inschrijving hoor je zo snel mogelijk van ons wanneer jij kan starten met je beste jaar!

Erkende opleiding

Het korte HBO-programma Praktijkondersteuner Huisartsen (POH) Somatiek overlapt deels met de propedeuse-fase van de door het ministerie van OCW erkende HBO Bacheloropleiding Verpleegkunde. Dit korte HBO- programma sluit aan bij het competentieprofiel en eindtermendocument praktijkondersteuner van de LHV, aangevuld met elementen op het gebied van preventie en eigen regie zoals opgenomen in Beroepsprofiel Verpleegkunde 2020. De opleiding is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Inhoud

In het korte HBO-programma Praktijkondersteuner Somatiek verwerf je kennis en vaardigheden op de volgende onderwerpen:

 • Oriëntatie op POH-functie
 • Diabetes type 2, Astma/COPD, Hart- en vaatziekten en ouderenzorg
 • Psychologie en psychopathologie
 • Preventie en gezondheidsbevordering
 • Eerste- en tweedelijnszorg
 • Maatschappelijke ontwikkelingen en wet- en regelgeving
 • Verpleegkundige-spreekuur
 • Individueel zorgplan
 • Verpleegtechniek DM2, hart-en vaatziekten en Astma/COPD
 • Evidence Based Practice
 • Observeren en interpreteren, feedback, motivational interviewing, 
 • Zorg en omgaan met probleemgedrag ouderen
 • Kwaliteit van leven, morele  dilemma's, professionele grenzen en preventie in de huisartsenpraktijk

De opleiding wordt afgesloten met een kennistoets en beoordeling van de stage en praktijkopdracht.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

De beroepspraktijkvorming krijg je door stage te lopen in een huisartsenpraktijk. Gedurende de opleiding loop je per week 8 tot 12 uren stage, tot totaal 304 uur. Bij 8 uren per week duurt de opleiding 10 in plaats van 8 maanden. De opdracht wordt onder regie van Capabel samen met jou en de huisartsenpraktijk opgesteld.

Diploma

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een door het Kwaliteitsregister V&V erkend diploma HBO Praktijkondersteuner Huisarts (POH S) met 70 PE punten. Conform besluit V&VN is Capabel Hogeschool voor deze opleiding geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Hiernaast wordt op het diploma een aantekening gemaakt van de behaalde 20 ECTS studiepunten in de propedeuse-fase van de NVAO geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding tot Verpleegkundige (croho 34560).

De kosten van de door het kwaliteitsregister V&V erkende korte HBO opleiding Praktijkondersteuner huisarts (POH) zijn als volgt:

Inschrijfgeld: nvt
Collegegeld: 10 x €550,- of € 5.005,- ineens
Boeken: ca. €450,-
Leermiddelen:  Inclusief

 

Heb je een MBO diploma bij Capabel Onderwijs Groep gehaald? Dan krijg je 15% korting op bovenstaande prijzen als je je voor 31-12-2018 inschrijft bij Capabel Hogeschool. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Je kunt je via Capabel Onderwijs Groep uitsluitend aanmelden voor deze opleiding. Hierna zal Capabel Hogeschool contact met je opnemen. Eventuele inschrijving vindt dan plaats bij de Hogeschool. Kijk ook bij bij Capabel Hogeschool onder Kort HBO Praktijkondersteuner Huisarts (POH).

download brochure
meld je nu aan