Capabel Logo
1 jarige opleidingen
Erkend MBO met studiefinanciering
Meerdere startmomenten per jaar
1 dag per week les

Corona update: Je kunt jouw opleiding klassikaal starten! Lees hier meer over de actuele situatie.

meer informatie

Opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd

Niveau
HBO Bachelor
Duur
48 maanden
Studie- en stagedagen
2 bijeenkomsten per week
Erkenning
NVAO en ministerie OCW
Studiefinanciering
Studie-financiering
Ja

Het beroep

Als HBO juridisch professional analyseer je rechtsvragen en adviseer je hierover. Je bent in staat rechtsbijstand te verlenen en kunt goed bemiddelen en onderhandelen. Ook weeg je juridische factoren om zo gefundeerd beslissingen te nemen, regels op te stellen of te wijzigen. Dit kan bij de overheid of in een private omgeving. Hiervoor biedt de HBO Bacheloropleiding HBO - Rechten van Capabel Hogeschool de juiste basis.

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor jou als je frequent met juridische vraagstukken te maken hebt en hiervan je beroep wil maken. Ben jij dat of wil je dat graag worden en dan werken bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, zakelijke dienstverlening, bij de overheid of een branche- en belangenorganisatie. Of juist bij een primair juridische organisatie zoals in de advocatuur, rechtspraak, OM of bij een juridische adviesbureau. HBO Jurist wordt je door de HBO Bacheloropleiding Rechten van Capabel te volgen.

HBO jurist

HBO-juristen werken bijvoorbeeld als professional support lawyer, paralegal, deurwaarder, gerechtssecretaris rechtbank, juridisch adviseur (advocatenkantoor, notariskantoor of bedrijfsleven), kantoormanager of OM-parketsecretaris.

Waarom bij Capabel

Studeren vanuit een praktijkopdracht heeft veel meerwaarde. Omdat je alleen de vakken en begeleiding krijgt die nodig zijn voor de opdracht, zie je direct de samenhang tussen de verschillende vakken. Elk trimester krijg je weer een nieuwe opdracht. Net als in de praktijk. Dat is het voordeel van praktijkgestuurd HBO van Capabel. Lees hier meer.

Studieduur

36 - 48 maanden

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de HBO Bacheloropleiding Rechten voltijd is een HAVO/VWO/MBO 4-diploma vereist. Mocht je niet aan de diploma-eis voldoen en ben je 21 jaar of ouder? Dan komt je in aanmerking voor de 21+-regeling. Heb je veel werkervaring, relevante cursussen gevolgd of een diploma MBO Juridisch-administratief dienstverlener, dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven.

Studiefinanciering

Je kunt tijdens het volgen van deze opleiding studiefinanciering krijgen als je voldoet aan de wettelijke eisen daarvoor. Kijk hiervoor op de site van DUO (duo.nl). Ben je 30 jaar of ouder dan is wellicht het Leven Lang Leren krediet voor jou mogelijk. Ook hierover vind je informatie op de site van DUO (duo.nl).

Klaar in 1 jaar!
Meerdere startmomenten
Al ruim 30 jaar ervaring
De specialist in Zorg & Welzijn
Transparante prijzen
Erkende MBO opleidingen

Er zijn geen vaste inschrijfdata voor deze opleiding. Na inschrijving hoor je zo snel mogelijk van ons wanneer jij kan starten met je beste jaar!

Erkende opleiding

De HBO Bacheloropleiding Rechten is NVAO geaccrediteerd en is in het Croho opgenomen onder nummer 39205. Je kunt na deze opleiding Rechten werken als HBO sociaal jurist of als bedrijfsjurist. Of doorstuderen aan een Universiteit.

Inhoud

De opleiding bestaat uit 12 leerprojecten die ofwel volledig inhoudelijk geprogrammeerd zijn ofwel zijn primair gericht zijn op externe stage en/of afstuderen met daarbij een beperkt inhoudelijk onderwijsprogramma.

De opleiding is als volgt ingedeeld:

Propedeuse

 • Oriëntatie op het sociaal recht
  20 EC
 • Oriëntatie op bedrijfsjuridische zaken
  20 EC
 • Handhaving, ordening en toezicht
  20 EC

Hoofdfase

In de hoofdfase krijg je onderwijs gericht op het oplossen van cases uit de praktijk. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Regelingen rond arbeidsongeschiktheid en re-integratie van zieke werknemers
 • Opstellen van contracten in het MKB
 • Hoofdlijnen van loonbelasting en salarisadministratie
 • Het vertegenwoordigen van een cliënt bij de kantonrechter
 • Hoofdlijnen van het aanbestedingsrecht en het leiden van een (aanbestedings)project
 • Praktijkgericht juridisch onderzoek - Externe stage

Afstudeerfase

 • Stage en afstuderen
  40 EC

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Tijdens de studie besteed je in de hoofdfase en bij afstuderen aandacht aan de beroepspraktijkvorming. De stage is als volgt in het programma opgenomen:

 • Propedeuse: snuffelstage, totaal 120 uur
 • Hoofdfase: 8 maanden beroepspraktijk met een tijdsbesteding van gemiddeld 20 uur per week
 • Afstudeerfase: het afstuderen duurt 8 maanden waarin je tijdens werk ook aan je opdracht werkt

De stageplek wordt steeds vooraf door Capabel beoordeeld. 

Colleges

Je volgt per jaar drie trimesters van 14 weken met gemiddeld 2 bijeenkomsten per week en een trimester beroepspraktijkvorming. In ieder trimester zijn steeds twee lesvrije weken voorafgaand aan het examen ingepland. De uitvoering van de opdrachten kun je zelf plannen en daaraan werk je gemiddeld 1 tot 2 dagen per week. Het afstuderen is in combinatie met je laatste beroepspraktijkvorming.

Diploma en getuigschrift

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het getuigschrift HBO - Rechten en Bachelor of Laws.

De kosten van de opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld ineens € 4.914,-
Lesgeld in termijnen 48 termijnen van € 450,-
Examens Inclusief
Lesmateriaal ca. €450 per jaar
Inschrijfgeld €75,-


Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering (BOL-variant). Voor werkgevers (BBL variant) kan de Subsidieregeling Praktijkleren van toepassing zijn.

download brochure
meld je nu aan