Beoordeeld met een 9
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wijs over welzijn

De sector Zorg & Welzijn is wel algemeen bekend. Vooral het ‘zorgstukje’, dat zijn toch wel de bekende opleidingen zoals verpleegkundige, verzorgende IG, doktersassistent. Maar welke opleidingen (en beroepen) horen nou bij het ‘welzijnstukje’?

Laten we teruggaan naar de basis, naar de betekenis van ‘welzijn’. De dikke van Dale geeft de volgende omschrijving:

Accountmanager zit in stoel en lacht Welzijn(het; g.m.v), goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, thans m.n. in toepassing op het zich welbevinden in onstoffelijk opzicht, syn. Welvaren: naar iemands welzijn informeren; op uw welzijn!, gewone wens bij een heildronk; bij leven en welzijn, 
zie bij leven² (1); het algemeen welzijn, het publiek belang; raad voor maatschappelijk welzijn, raad van advies op het gebied van de welzijnszorg en de maatschappelijke dienstverlening; het welzijn van de geest; vgl. welvaart.

Bij ‘thans’ was ik al afgehaakt. En wie gebruikt de dikke van Dale nou nog? Laten we het ook aan Wikipedia vragen, die geeft de volgende definitie:

Onder welzijn wordt een zekere mate van materiele en immateriële tevredenheid begrepen. In de economie wordt vooral gesproken over dat aspect van welzijn dat wordt aangeduid door het woord ‘welvaart’. Dit is de mate waarin de bevolking zich in zijn behoeften bevredigd acht.

Worden we ook niet heel veel wijzer van.

In onderwijsland zijn de welzijnsopleidingen de opleidingen waarin je leert om mensen te helpen, maar je verzorgt ze niet op medisch gebied. Denk dus bijvoorbeeld aan pedagogisch medewerker kinderopvang, begeleider maatschappelijke zorg of sociaal werker. De laatstgenoemde wil ik bij deze toelichten.

Als sociaal werker help jij anderen bij het oplossen van problemen. Op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Je geeft hen informatie, advies en voorlichting. Het is een afwisselend beroep waarbij je veel moet improviseren. In de opleiding leer je hoe je mensen kunt helpen hun zelfredzaamheid te vergroten en hoe ze hun problemen kunnen oplossen. Op de opleiding worden onderwerpen als ontwikkelingspsychologie en dienstverleningsplannen behandeld.

Ben jij sociaal, positief, betrokken en volhardend en werk je graag met mensen? Dan is de opleiding sociaal werker misschien wel wat voor jou. Bij ons kan je de opleiding verkort volgen, na 1 jaar heb je jouw mbo-diploma op zak en kan je meteen aan de slag als dienstverlener. Kijk op de website voor meer informatie.

Waar kun je stagelopen als Allround Medewerker IT Systems and Devices?
De stage is een onlosmakelijk onderdeel van de opleiding tot Allround Medewerker IT Systems and Devices. Tijdens een stage doe je praktische ervaring op, pas je je theoretische kennis toe en ontwikkel je vaardigheden die cruciaal zijn voor je toekomstige carrière. Maar waar kun je stagelopen als Allround Medewerker IT Systems and Devices? In dit blog geven we een overzicht van verschillende mogelijkheden en waarom deze waardevol zijn.
Meer lezen
Student staat naast glazen wand met spierbal
Capabel Hogeschool op het NVvA & AKC Najaarscongres: inspiratie en ontmoeting
Capabel Hogeschool was aanwezig op het NVvA & AKC Najaarscongres, waar we professionals informeerden over ons opleidingsaanbod en nieuwe inzichten opdeden in de behoeften van het werkveld.
Meer lezen
Hoog taalniveau en uitstekende feedback
Goed nieuws! De accreditaties van de master Sociale Zekerheid en bachelor HBO-Rechten zijn opnieuw met 6 jaar verlengd. Dit betekent dat de opleidingen van Capabel voldoen aan alle kwaliteitseisen, maar ook dat deze uitstekend onderwijs bieden.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding