Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Welke vakken volg je in de opleiding tot apothekersassistent

MBO Apothekersassistent

Bekijk de opleidingspagina

In de opleiding tot apothekersassistent krijg je veel verschillende vakken om je voor te bereiden op het vak van apothekersassistent. Dat maakt de opleiding leuk en gevarieerd. In dit blog kun je lezen over de belangrijkste vakken uit de opleiding.

Medicatiebewaking

In dit vak gaat het om het controleren en beheren van medicatie, zodat je de juiste bestelling bij de juiste patiënt levert. Om dit goed te doen leer je hoe je bestellingen moet verwerken, medicatie-etiketten controleert en patiëntgegevens registreert. Verder leer je wat de effecten kunnen zijn als je medicijnen combineert en weet je contra-indicaties te herkennen. Het is immers een belangrijke taak van de apothekersassistent om jouw veiligheid te kunnen waarborgen.

Zorgkosten

Als apothekersassistent heb je te maken met verschillende zorgverzekeringen, declaratiesystemen en vergoedingen. In dit vak zorgen we ervoor dat je inzicht krijgt in de financiële aspecten van de farmaceutische zorg. Je leert bijvoorbeeld ook hoe je de kosten van medicatie kunt berekenen en hoe je patiënten van advies voorziet over zaken als eigen bijdrage en eigen risico.

Zelfzorg

In de apotheek kom je niet alleen patiënten tegen die hun medicatie op recept komen halen. Vaak komen er mensen binnen om zelfzorggeneesmiddelen te kopen. Het is belangrijk dat jij hen hierbij deskundig bij kunt adviseren. Je leert in dit vak daarom over veel voorkomende aandoeningen en klachten waar dit segment geneesmiddelen voor bedoeld is. Tegelijkertijd leer je hoe je de patiënt goed informeert over het gebruik van het medicijn en eventuele bijwerkingen.

Farmaceutisch rekenen

Farmaceutisch rekenen gaat bijvoorbeeld over het berekenen van doseringen op basis van het lichaamsgewicht van de patiënt. Je leert ook hoe je medicatie kunt omrekenen naar verschillende eenheden en hoe je medicatie kunt verdunnen.

Kinderen en geneesmiddelen

Kinderen vormen een aparte patiëntengroep en vraagt om specifieke aanpak als gaat om geneesmiddelengebruik. In dit vak leer je daarom over veiligheidsrichtlijnen en verschillende doseringsberekeningen die voor kinderen gebruikt worden. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld kinderziekten en vaccinaties.

Communiceren

Als apothekersassistent sta je veel verschillende mensen te woord en ook is het belangrijk dat je je schriftelijk duidelijk en eenvoudig kunt uitdrukken. In de opleiding ga je daarom effectieve communicatievaardigheden ontwikkelen. Je leert hoe je patiënten informeer, adviseert en begeleidt bij medicatiegebruik. Ook leer je hoe je goed kunt samenwerken met andere zorgprofessionals.

Kwaliteitszorg

Het waarborgen van kwaliteit en veiligheid in de apotheek hoort ook bij je taken. Je leert daarom over kwaliteitssystemen, protocollen en richtlijnen die voor jou belangrijk zijn om je werk goed uit te kunnen voeren. In dit vak krijgt je ook de kennis en kunde aangereikt om om te kunnen gaan met medicatiefouten en incidenten.

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden, kom dan naar een voorlichting of ga naar de opleidingspagina en schrijf je in voor de opleiding tot apothekersassistent.

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding