Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat doet een apothekersassistent?

Het is altijd lente in de ogen van de…apothekersassistente? Naast de dierenarts, de huisarts en de tandarts heeft ook de apotheker een aantal assistenten (m/v) rondlopen. Ik vind de toevoeging ‘assistent’ altijd de functie veel te kort doen, het komt over als het ‘hulpje van’. Misschien was dat vroeger zo, maar tegenwoordig ben je veel meer dan alleen maar het hulpje. De apothekersassistent doet ook veel meer dan alleen maar pillen draaien en etiketten plakken. Je doet huisbezoeken, je voert intakegesprekken en je geeft instructies over medicijngebruik. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk want stel dat iemand niet snapt wat “uitsluitend voor uitwendig gebruik” betekent. Dat kan een zooitje worden. Daarnaast moet je ook in staat zijn om de handschriften van artsen te ontcijferen, dat is een hele kunst! Kortom: een afwisselend en uitdagend beroep waar contact met mensen erg belangrijk is.

Ik kan het wederom niet laten om met een aantal leuke feitjes te komen:

  • Dagelijks verwerkt een apotheek zo’n 350 recepten (hier zal wel een verschil zitten tussen een apotheek in Amsterdam en een in Kollumerzwaag)
  • Een apotheek heeft gemiddeld 3.200 verschillende artikelen in huis
  • Sommige medicijnnamen zijn echte tongbrekers! Wat dacht je van: RimabotulinumtoxinB, Hydroxychloroquine en Abciximab (het is wel de bedoeling dat je weet wat hiermee bedoeld wordt als je in de apotheek werkt)
  • Officieel bestaat het beroep van apotheker sinds het jaar 1240

Wat me wel opvalt is dat het percentage man-vrouw niet echt evenredig is. Gemiddeld is zo’n 98% van de apothekersassistenten vrouw en slechts 2% man, 2%! Wat de reden hiervan is, is mij een raadsel. Dus bij deze wil ik ook mannen van harte uitnodigen om de opleiding tot apothekersassistent te volgen. 

Bij Capabel kan je de opleiding tot apothekersassistent volgen, na een jaar kan je al aan de slag als apothekersassistent. De arbeidsmarkt ziet er gunstig uit, nadat het een aantal jaar iets minder ging, trekt de markt weer aan. Door technologische ontwikkelingen komt er meer ruimte voor apothekersassistenten om farmaceutische zorg te leveren. Anderzijds zal het werk van de apothekersassistent verbreden en verdiepen door de toename van complexere zorgvragen, sociale ontwikkelingen en zorg in de wijk.

Wat leer je allemaal tijdens de opleiding? Naast dat je weet hoe het menselijk lichaam werkt, leer je ook hoe je medicatiebegeleiding verzorgt, hoe je zorg aan cliënten verleent en hoe je geneesmiddelen beschikbaar stelt. Het is natuurlijk niet niks om 3.200 verschillende artikelen te kennen. Gelukkig start je bij Capabe al in het eerste blok met stage, dus je hebt genoeg tijd om alle medicijnen te leren kennen.

Dus vind jij jezelf servicegericht, is zorg leveren iets waar je voldoening uit haalt en ben je nauwkeurig en stressbestendig? Dan is de opleiding tot apothekersassistent misschien wel iets voor jou..

Capabel Onderwijs medewerker Daphne
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
Handhaver verzorgt de administratie
Welke opleiding moet je kiezen: Beveiliger 2 of Beveiliger 3?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, twijfel je misschien tussen het volgen van de opleiding tot Beveiliger 2 of tot Beveiliger 3. Beide opleidingen bieden waardevolle kennis en vaardigheden, maar welke past het best bij jou?
Meer lezen
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding