Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Masterchef worden? Volg de Koksopleiding op MBO!

Vind jij het geweldig om voor je gezelschap een 3-gangen diner te koken en heb jij stiekem altijd al mee willen doen aan het programma Masterchef? Dan is de koksopleiding MBO zeker iets voor jou!

Welke MBO-koksopleiding past bij jou?

Bij Capabel Onderwijs bieden wij twee verschillende MBO-koksopleidingen aan, namelijk: Kok (niveau 2) en Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3).

De opleiding Kok volg je als je als hulpkok in de keuken aan de slag wil. Bij Zelfstandig Werkend Kok werk je vaker zelfstandig in de keuken. Je leert een team aan te sturen, hoe je administratie regelt en hoe de organisatie binnen je (eigen) keuken werkt.

Beide opleidingen duren 52 lesweken en bieden wij aan in zowel BOL- als BBL-variant.

Wat leer je tijdens de MBO-koksopleiding?

Tijdens de koksopleiding MBO leer je jezelf ontwikkelen als kok op een aantal vlakken:

  • Je leert hoe je verse producten kunt selecteren.
  • Je leert om te gaan met lastige situaties zoals het bedienen van vegetariërs, veganisten en klanten met allergieën.
  • Je leert verschillende kooktechnieken.
  • Je leert hoe je je keuken hygiënisch en veilig kunt houden.

Naast deze vier vlakken, leert de zelfstandig werkend kok zich verder ontwikkelen op een aantal extra vlakken:

  • Je leert hoe je verse producten het beste kunt inkopen en hoe je deze voorraden kunt beheren.
  • Je ontwikkelt je leiderschapsvaardigheden door te leren hoe je een team van hulpkoks aanstuurt.
  • Je leert meer over de administratie en organisatie.
  • Je leert hoe je complete 3-gangenmenu’s ontwikkelt.
Over welke eigenschappen beschik jij als kok in opleiding?

Als kok in opleiding ben jij super flexibel, je weet van alles wat. Het inkopen van producten, het team aansturen en zelfs administratie is voor jou appeltje-eitje. Ook met lastigere klanten kan jij prima omgaan. Een veganist sta jij vriendelijk te woord en je bedenkt een creatieve manier om gerechten aan te passen naar de wens van de klant.

Als je de MBO-koksopleiding wilt volgen, is het daarnaast belangrijk dat je zelfstandig kunt werken. Vooral als zelfstandig werkend kok ben jij vaak zelfstandig bezig met het inkopen van producten, de administratie en de organisatie en heb jij een sterk verantwoordingsgevoel.

Hoe ziet jouw dag als kok eruit na de mbo-koksopleiding?

Als je eenmaal de koksopleiding MBO hebt afgerond, kun je aan het werk gaan als kok. Je kunt aan de slag gaan in een Michelin sterrenrestaurant als chef-kok, je kunt een eigen restaurant beginnen of met een hippe foodtruck op een te gek foodfestival gaan staan!

Daarnaast kan je instellingskok worden. Een instellingskok werkt bij welzijnsinstellingen zoals een bejaardentehuis. Als zorgzame kok zorg jij ervoor dat bejaarden een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgen en met een glimlach op hun gezicht kunnen genieten van hun oude dag.

Jij als kok

Kun jij niet wachten om heerlijke menu’s samen te stellen en klanten jouw smakelijke gerechten te serveren? En geloof jij dat je over alle eigenschappen beschikt om een Masterchef te worden? Start dan nu jouw koksopleiding MBO bij Capabel.

Meer informatie zoals locaties, startdatums en kosten kun je vinden op de specifieke opleidingspagina’s van Kok en Zelfstandig Werkend Kok.

Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding