Welke werkzaamheden voert een Apothekersassistent uit?

MBO Apothekersassistent

Bekijk de opleidingspagina

Als Apothekersassistent heb je een belangrijke rol in de apotheek. Alles om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste medicijnen en zorg krijgen. Wat zijn nu precies de werkzaamheden van een Apothekersassistent?

Een van je belangrijkste taken is het assisteren van de apotheker bij het verwerken van recepten. Je ontvangt recepten van artsen en controleert of ze volledig en correct zijn ingevuld. Vervolgens zorg je ervoor dat de juiste medicijnen worden verstrekt en geef je advies aan de patiënten over het gebruik ervan. Het is jouw verantwoordelijkheid om nauwkeurig te zijn bij het afmeten en verpakken van medicijnen, zodat de juiste dosering beschikbaar is.

Jij hebt daarnaast ook administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers, het verwerken van verzekeringsclaims en het beheren van de medicijnvoorraad. Het is daarom belangrijk dat je bekend bent met de terminologie die wordt gebruikt in de farmacie.

Een ander aspect van je werk is het geven van voorlichting en advies aan patiënten. Je beantwoordt vragen over medicijnen, bijwerkingen en over het combineren met andere geneesmiddelen. Ook help je patiënten bij het gebruik van medische hulpmiddelen, zoals inhalatoren of glucosemeters.

Tot slot werk je samen met andere zorgprofessionals, zoals artsen en verpleegkundigen, om de beste zorg voor patiënten te garanderen. Je overlegt bijvoorbeeld met voorschrijvers over de keuze van geneesmiddelen of bespreekt mogelijke alternatieven.

Als Apothekersassistent heb je dus veel taken, variërend van het verwerken van recepten en het verstrekken van medicijnen tot het geven van voorlichting en advies aan patiënten. Jouw bijdrage aan de apotheek is essentieel om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste zorg en medicijnen ontvangen.

Zou je nu ook graag als apothekersassistent mensen willen helpen? Bekijk dan de mbo 4 opleiding tot apothekersassistent en meld je aan.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.