Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Welke werkzaamheden voert een Apothekersassistent uit?

MBO Apothekersassistent

Bekijk de opleidingspagina

Als Apothekersassistent heb je een belangrijke rol in de apotheek. Alles om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste medicijnen en zorg krijgen. Wat zijn nu precies de werkzaamheden van een Apothekersassistent?

Een van je belangrijkste taken is het assisteren van de apotheker bij het verwerken van recepten. Je ontvangt recepten van artsen en controleert of ze volledig en correct zijn ingevuld. Vervolgens zorg je ervoor dat de juiste medicijnen worden verstrekt en geef je advies aan de patiënten over het gebruik ervan. Het is jouw verantwoordelijkheid om nauwkeurig te zijn bij het afmeten en verpakken van medicijnen, zodat de juiste dosering beschikbaar is.

Jij hebt daarnaast ook administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers, het verwerken van verzekeringsclaims en het beheren van de medicijnvoorraad. Het is daarom belangrijk dat je bekend bent met de terminologie die wordt gebruikt in de farmacie.

Een ander aspect van je werk is het geven van voorlichting en advies aan patiënten. Je beantwoordt vragen over medicijnen, bijwerkingen en over het combineren met andere geneesmiddelen. Ook help je patiënten bij het gebruik van medische hulpmiddelen, zoals inhalatoren of glucosemeters.

Tot slot werk je samen met andere zorgprofessionals, zoals artsen en verpleegkundigen, om de beste zorg voor patiënten te garanderen. Je overlegt bijvoorbeeld met voorschrijvers over de keuze van geneesmiddelen of bespreekt mogelijke alternatieven.

Als Apothekersassistent heb je dus veel taken, variërend van het verwerken van recepten en het verstrekken van medicijnen tot het geven van voorlichting en advies aan patiënten. Jouw bijdrage aan de apotheek is essentieel om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste zorg en medicijnen ontvangen.

Zou je nu ook graag als apothekersassistent mensen willen helpen? Bekijk dan de mbo 4 opleiding tot apothekersassistent en meld je aan.

Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding