Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat houdt het beroep apothekersassistent precies in?

MBO Apothekersassistent

Bekijk de opleidingspagina

De meeste mensen weten wel dat een apothekersassistent een onmisbare zorgprofessional is, toch weten ze vaak niet wat het vak precies inhoudt. In deze blog vertellen we je alles wat je altijd al wilde weten over dit mooie beroep.

Om te beginnen werkt de apothekersassistent als rechterhand van een apotheker. Hij of zij assisteert de apotheker bij heel veel verschillende taken. Eén van de belangrijkste taken is het verwerken van recepten, zoals het ontvangen en controleren van recepten van artsen en hier de juiste medicijnen bij te vinden. Ook dubbelcheckt de apothekersassistent of de voorgeschreven medicijnen samen kunnen gaan met eventueel eerder voorgeschreven medicatie. Je kunt je voorstellen dat het dus heel belangrijk is dat de apothekersassistent heel nauwkeurig werkt, zodat de patiënt de juiste medicijnen krijgt met de juiste dosering.

Medicatie

Vervolgens zorg je als apothekersassistent ook voor de uitgifte van de medicijnen aan patiënten. Je neemt de medicatie met de patiënt door. Je informeert de patiënt daarbij over hoe de medicatie te gebruiken, wat eventuele bijwerkingen zijn en wat mogelijke interactie is met andere geneesmiddelen. Ook ben je het aanspreekpunt voor vragen van patiënten en geeft je advies over zelfzorgmedicijnen.

Administratieve werkzaamheden

Een ander aspect van je werk is de administratieve verantwoordelijkheid, zoals het bijhouden van patiëntendossiers, het verwerken van verzekeringsclaims en voorraadbeheer. Het is dan ook belangrijk dat je over digitale vaardigheden beschikt en thuis bent in computersystemen en specifieke software. Tegelijkertijd ken je de terminologie en het jargon dat bij de farmacie hoort.

Samenvattend assisteert de apothekersassistent de apotheker. Hij of zij zorgt voor het verwerken van recepten, verstrekken van medicijnen en het uitvoeren van administratieve taken. Voor het uitvoeren van dit vak is het heel belangrijk dat je je bewust bent van je verantwoordelijkheid, Je werkt nauwkeurig, hebt kennis van medicijnen en je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. De apothekersassistent speelt een essentiële rol als het gaat om veilige en effectieve zorg voor patiënten.

Banner foto

Gratis studieadvies

Heb je vragen over een opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel tijdens kantooruren +3188 - 270 12 70 of mail naar info@capabel.nl

Wil je meer informatie over een HBO-opleiding? Neem dan contact op via 088- 270 12 77 of opleiding@capabelhogeschool.nl.

Contact Bezoek een voorlichting

 psycholoog coacht client
Enquête studenten Toegepaste Psychologie aan Capabel Hogeschool
De enquête is gehouden om inzicht te krijgen in wat onze studenten van de opleiding vinden en waarom ze voor Capabel kozen. Zie hier de belangrijkste uitkomsten:
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Waar kun je werken als beveiliger niveau 2 of niveau 3?
Als je een opleiding tot beveiliger op mbo niveau 2 of niveau 3 hebt afgerond, opent zich een wereld vol carrièremogelijkheden binnen de beveiligingsbranche. In dit blog bekijken we waar je kunt werken als beveiliger voor zowel niveau 2 als 3, zodat je een beter beeld krijgt van de verschillende werkplekken.
Meer lezen
verzorgende staat bij de trap met documentatie
Het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG
Wil je in de zorg werken en vraag je je af wat het verschil is tussen een verpleegkundige en een verzorgende IG? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk en het salaris.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding