Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Hart voor dieren

De hond is, samen met de kat, een van de meest populaire huisdieren. In Nederland worden ongeveer 2.2 miljoen honden en 3.7 miljoen katten gehouden. Dit houdt in dat ongeveer 1 op de 7 Nederlanders een hond in huis heeft en 1 op de 5 een kat. Daarnaast zijn er natuurlijk nog al die andere huisdieren; konijnen, cavia’s, hamsters, fretten, gerbils, kameleons, slangen, spinnen (waarom mensen spinnen als huisdier houden zal me altijd een raadsel blijven) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Huisdieren zijn hot! Ze zijn blij als je thuiskomt en als je ze een beetje traint pakken ze zelfs iets lekkers uit de koelkast voor je, al wordt dat met een cavia misschien wat lastig. Helaas worden ze ook wel eens ziek of moeten ze een prik (het zijn net mensen), dan komen ze bij de dierenarts terecht. Waar een huisarts een doktersassistent(e) heeft, een tandarts een tandartsassistent(e) en een apotheker een apothekersassistent(e), heeft de dierenarts een dierenartsassistent(e). Oh, correctie een dierenartsassistent paraveterinair. Want als je een mbo-diploma Dierenartsassistent Paraveterinair hebt mag je meer doen dan alleen de telefoon opnemen. Je bent dan wettelijk bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren zoals het toedienen van medicijnen of het onderzoeken van het dier. Dit is nog maar een kleine greep uit de taken die je als paraveterinair uitvoert. Wat je o.a. nog meer doet:

  • Dierenartsassistent lacht met hond in haar armenMonsters afnemen voor onderzoek
  • Assisteren bij operaties
  • Gebitsreiniging uitvoeren
  • Apotheek beheren
  • Voorlichting geven
  • enz.

Het is een heel veelzijdig beroep, misschien wel veelzijdiger dan je in eerste instantie dacht. Dat maakt dat de opleiding ook heel veelzijdig is. Je gaat vanaf dag 1 al heel praktisch aan de slag. Zo leer je op de eerste dag wat de verschillende ziekteverschijnselen zijn en hoe je zieke dieren kan herkennen. Het leuke van onze lessen is: huisdieren zijn welkom. Het gebeurt regelmatig dat er honden in het lokaal te vinden zijn.

Stage is ook een heel belangrijk onderdeel. Je doet eerst een voorbereidende stage,
zodat je leert hoe je met gezonde dieren kan omgaan.
Daarna start je snel met de langdurige stage, dan kan je direct het geleerde toepassen in de praktijk. Wat misschien wel het leukste van de opleiding is, is dat je een puppy- en/of kittenparty bedenkt. Het woord alleen al, puppyparty, dat klinkt al zo gezellig. Je bedenkt een voorlichtingsbijeenkomst voor mensen die een puppy of kitten hebben aangeschaft waarin ze leren hoe ze deze het beste kunnen verzorgen.

Het spreekt voor zich dat je graag met dieren werkt als je deze opleiding wil volgen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je ook graag met mensen werkt. Elk dier heeft namelijk een eigenaar, die zijn allemaal anders. Je leert hoe je omgaat met mensen die net hun geliefde hond hebben laten inslapen maar je leert ook wat je moet doen als een eigenaar agressief reageert.

Lijkt het je wat om na een jaar aan de slag te gaan als Dierenartsassistent Paraveterinair met je erkende mbo-diploma op zak? Meld je hier aan!

De overige assistentberoepen die in deze blog genoemd worden kan je ook bij ons volgen. Dus heb je het niet zo op dieren, dan is een andere opleiding misschien wel wat voor jou. We hebben voor ieder wat wils.

Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, Zorg, Zorg en Welzijn, MBO, MBO 4 en MBO 3
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen
Beveiliger controleert het magazijn
Hoe word je beveiliger?
Ben je geïnteresseerd in een carrière als beveiliger en vraag je je af wat je nodig hebt om zo’n baan te bemachtigen? In dit blog komt aan de orde hoe je beveiliger kunt worden en welke stappen je kunt nemen om jouw droom te verwezenlijken.
Meer lezen
Verpleegkundige staat met haar handen in de zak
Waarom kies je voor de opleiding Verzorgende IG?
Het beroep van Verzorgende-IG biedt veel kansen voor mensen die anderen willen helpen. Denk je eraan om deze opleiding te doen? Hier zijn vijf redenen waarom de opleiding Verzorgende-IG de juiste keuze voor jou kan zijn.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding