Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Waarom tandartsassistente worden?

Je bent je aan het oriënteren op verschillende opleidingen en één daarvan is de mbo 4 opleiding tot tandartsassistente die je via een BBL- of BOL-route kunt volgen. Maar waarom zou je eigenlijk tandartsassistent willen worden? Toch goed om over na te denken. In deze blog willen we je daar een handje bij helpen door een aantal redenen voor jou op een rijtje te zetten.

Zorgen voor anderen

Om te beginnen ben je als tandartsassistente van betekenis voor andere mensen. Je ondersteunt hen bij het gezond houden van hun gebit en staat ze daarbij met raad en daad terzijde. Dit doe je door zelfstandig tandheelkundige handelingen uit te voeren, de tandarts te ondersteunen bij behandelingen en patiënten voor te lichten en van advies te voorzien. Tegelijkertijd behoort het tot je rol om mensen gerust en op hun gemak te stellen. Wanneer wij aan oud-studenten vragen wat zij heel belangrijk vinden in hun werk, hebben ze het vaak over de bijdrage die ze leveren aan de gezondheid van mensen.

Afwisselend beroep

Bovendien is het een interessante en afwisselende baan. Je voert als tandartsassistent zoveel verschillende taken uit en geen dag is hetzelfde. Je assisteert de tandarts of een kaakchirurg, je zorgt dat de behandelkamers spik en span voorbereid zijn, je zorgt voor de patiënt, maakt röntgenfoto’s of een gebitsafdruk, je ontfermt je over de patiëntendossiers en geeft advies over mondhygiëne. Genoeg om je niet te vervelen en continu uitgedaagd te worden. Ook de technologische ontwikkelingen maken dat je steeds geprikkeld wordt om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf te ontwikkelen.

Baangarantie

Ook biedt de mbo-opleiding niveau 4 tot tandartsassistent je groeimogelijkheden en carrièreperspectief. Na het afronden van de opleiding tot tandartsassistente kun je namelijk nog verder leren door een cursus tot preventieassistent te volgen of de opleiding mondzorgkunde, waarmee je mondhygiënist kunt worden. Op die manier kun jij jezelf verder ontwikkelen en kan je salaris zelfs oplopen tot boven de 4.000 euro per maand.

Een andere reden is dat je met het diploma tandartsassistent op zak eigenlijk altijd verzekerd bent van een baan. In Nederland is veel vraag naar tandartsassistenten. Het afronden van de opleiding tot tandartsassistent biedt dan werkzekerheid en stabiliteit voor de lange termijn.

Flexibele baan

En last but nog least werken veel tandartspraktijken met flexibele roosters. Dat is heel fijn bij het vinden van de balans tussen je werk en privéleven. Deze reden is vooral belangrijk wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt of mantelzorgtaken.

Je leest het al wel: er zijn meer dan genoeg redenen om tandartsassistent te worden. Je bent van betekenis van anderen, je werk is interessant, er zijn doorgroeimogelijkheden, je hebt werkzekerheid en veel flexibiliteit. Geeft dit voor jou de doorslag? Schrijf je dan snel in voor de opleiding tot tandartsassistent bij Capabel Onderwijs.

Gepubliceerd door: Yvonne Mallie, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Capabel Onderwijs student tijdens een voorlichting
Wat doet een Begeleider Maatschappelijke Zorg?
Als begeleider maatschappelijke zorg speel je een essentiële rol in het ondersteunen en begeleiden van mensen in kwetsbare situaties. Je biedt hen de nodige hulp en stimuleert hen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Ontdek  meer over de taken en verantwoordelijkheden van een begeleider maatschappelijke zorg.
Meer lezen
Sociaal werker staat lachend voor een stelling
Redenen om begeleider maatschappelijke zorg te worden
Overweeg je een carrière in de maatschappelijke zorg en vraag je je af of het beroep van begeleider dan een goede keuze is? In dit blog beschrijven we waarom dit beroep zeker de moeite waard is.
Meer lezen
psycholoog zit op bureaustoel voor het bureau
Wat houdt het beroep van Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg in?
Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de zorgsector, heb je vast wel eens gehoord van het beroep persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Alleen zegt zo’n titel niet zoveel, want wat houdt dit precies in? Wij leggen het uit! 
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding