Beoordeeld met een 9
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Waar kun je werken als Onderwijsassistent?

MBO Onderwijsassistent

Bij ons kun je de verkorte opleiding tot Onderwijsassistent volgen!

Een Onderwijsassistent speelt een belangrijke rol in het onderwijs en kan werkzaam zijn in verschillende soorten onderwijsinstellingen. Hier lees je meer over de diverse werkplekken waar je als Onderwijsassistent aan de slag kunt.

Basisscholen

De meeste Onderwijsassistenten vinden werk op basisscholen. Hier ondersteun je leerkrachten in het klaslokaal, help je met het voorbereiden van lessen en bied je extra hulp aan leerlingen die dat nodig hebben. Je kunt ook individuele of kleine groepen leerlingen begeleiden bij hun leeractiviteiten. Het werk op een basisschool is veelzijdig en biedt de kans om een positieve impact te maken op jonge kinderen tijdens hun leerproces.

Voortgezet onderwijs

Ook in het voortgezet onderwijs, zoals middelbare scholen, zijn Onderwijsassistenten welkom. In deze setting ondersteun je docenten en help je leerlingen met hun studie- en sociale vaardigheden. Het kan zijn dat je werkt met leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben of die hulp nodig hebben bij specifieke vakken. Je rol kan variëren van administratieve taken tot directe ondersteuning in het klaslokaal.

Speciaal onderwijs

In het speciaal onderwijs werk je met leerlingen die extra zorg en begeleiding nodig hebben vanwege leer- of gedragsproblemen. Hier is de rol van de Onderwijsassistent vaak intensiever en meer gepersonaliseerd. Je helpt bij het aanpassen van lesmateriaal en zorgt voor een veilige en ondersteunende leeromgeving. Het werk in het speciaal onderwijs kan uitdagend zijn, maar ook zeer bevredigend, vooral als je een sterke passie hebt voor het helpen van leerlingen met bijzondere behoeften.

Buitenschoolse opvang

Naast scholen kun je ook werken in buitenschoolse opvang of naschoolse programma’s. In deze rol ondersteun je kinderen na schooltijd met hun huiswerk, bied je begeleiding tijdens activiteiten en zorg je voor een gestructureerde en veilige omgeving. Dit werk kan zowel in de vorm van een betaalde functie als vrijwilligerswerk zijn, afhankelijk van de organisatie.

Onderwijsinstellingen voor volwassenen

Sommige Onderwijsassistenten vinden werk in instellingen die volwassenen opleiden, zoals volwassenenonderwijs of vakscholen. Hier ondersteun je volwassenen die terug naar school gaan om nieuwe vaardigheden te leren of hun opleiding af te maken. Je helpt bij het organiseren van lesmateriaal en biedt ondersteuning aan volwassen studenten die mogelijk extra hulp nodig hebben.

Onderwijsadviesbureaus

Onderwijsadviesbureaus bieden ondersteuning aan scholen en onderwijsinstellingen. Als Onderwijsassistent kun je hier betrokken zijn bij het adviseren over onderwijsstrategieën, het ontwikkelen van lesplannen en het trainen van docenten. Dit biedt een andere kijk op het onderwijs en de kans om invloed uit te oefenen op een breder niveau.

Als Onderwijsassistent kun je dus terecht in een breed scala aan onderwijsinstellingen, van basisscholen en voortgezet onderwijs tot speciaal onderwijs en buitenschoolse opvang. Elk van deze werkplekken biedt unieke kansen en uitdagingen, afhankelijk van je interesses en vaardigheden. Of je nu werkt met jonge kinderen, volwassenen, of in een gespecialiseerde setting, een Onderwijsassistent is heel belangrijk bij het ondersteunen van leerprocessen en het bevorderen van een positieve leeromgeving.

 

Capabel Onderwijs Medewerker E. Heikamp
Gepubliceerd door: Elise Heikamp, Redactie Capabel Onderwijs
Waar kun je stagelopen als Allround Medewerker IT Systems and Devices?
De stage is een onlosmakelijk onderdeel van de opleiding tot Allround Medewerker IT Systems and Devices. Tijdens een stage doe je praktische ervaring op, pas je je theoretische kennis toe en ontwikkel je vaardigheden die cruciaal zijn voor je toekomstige carrière. Maar waar kun je stagelopen als Allround Medewerker IT Systems and Devices? In dit blog geven we een overzicht van verschillende mogelijkheden en waarom deze waardevol zijn.
Meer lezen
Student staat naast glazen wand met spierbal
Capabel Hogeschool op het NVvA & AKC Najaarscongres: inspiratie en ontmoeting
Capabel Hogeschool was aanwezig op het NVvA & AKC Najaarscongres, waar we professionals informeerden over ons opleidingsaanbod en nieuwe inzichten opdeden in de behoeften van het werkveld.
Meer lezen
Hoog taalniveau en uitstekende feedback
Goed nieuws! De accreditaties van de master Sociale Zekerheid en bachelor HBO-Rechten zijn opnieuw met 6 jaar verlengd. Dit betekent dat de opleidingen van Capabel voldoen aan alle kwaliteitseisen, maar ook dat deze uitstekend onderwijs bieden.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding