Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Zelfs de grootste studiebol kan zich niet de hele dag concentreren: zo werken onze hersenen niet

Tips voor thuisstudie!

Accountmanager zit achter bureau met laptopOnderwijs bij Capabel betekent veel zelf en thuis studeren, maar al helemaal het afgelopen jaar. Tijdens de lockdown is er geen andere optie dan studeren op je eigen thuiswerkplek. Hoe pak jij dit aan? Lukt het jou om gemotiveerd te blijven? Er zijn manieren om dit voor jezelf een stukje makkelijker te maken en je concentratie te verhogen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

1. Zorg voor een vast ritme

Houd voor thuis studeren hetzelfde ritme aan als wanneer je naar school of werk zou gaan. Dus gooi niet je dag- en nachtritme om,
maar ga op een normale tijd naar bed. Zorg dat je 7 tot 9 uur slaap krijgt en sta op een vaste tijd op. Dit zorgt ervoor dat je minder moe bent en verhoogt je concentratie en productiviteit.

2. Studeer niet in je pyjama

Ook al studeer je thuis en zie je niemand de hele dag: maak je ook klaar alsof je naar school of werk zou gaan.
Spring even lekker onder de douche en trek een leuke outfit aan: dus niet je pyjama of joggingpak!
Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar terug je bed in duikt en dat je het gevoel hebt dat je iets moet doen.

3. Creëer een vaste werkplek

Zorg ervoor dat je een vaste plek hebt waar je studeert, zodat je hersenen zijn ingesteld om aan het werk te gaan wanneer je hier zit. Het beste is om een plek te kiezen in een rustige, opgeruimde ruimte met veel daglicht. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je met natuurlijk licht 30%-40% productiever bent.

"Zelfs de grootste studiebol kan zich niet de hele dag concentreren: zo werken onze hersenen niet. "

4. Plan pauzes in

Zelfs de grootste studiebol kan zich niet de hele dag concentreren: zo werken onze hersenen niet. Breek daarom je studietijd op in blokken met tussendoor meerdere korte pauzes. Je kunt bijvoorbeeld de 90-20-methode hanteren, ook wel bekend als intermittent resting.

Dan ga je steeds 90 minuten bezig met studie en houd je daarna 20 minuten pauze om je hersenen rust te geven en weer op te laden. Probeer elke pauze buiten je studeerkamer door te brengen, bij voorkeur buitenshuis. Het beste is als je ook niet constant op je telefoon zit in de pauze, dit kost je hersenen namelijk alsnog veel energie. Ga even lekker wandelen, relax en luister wat muziek of doe een korte meditatie om je hoofd écht goed leeg te maken. 

5. Beloon jezelf!

Zorg ervoor dat je jezelf beloont als je een drukke studieweek hebt; houd het leuk voor jezelf! Beloon jezelf tijdens de week met kleine dingen, zoals in de avond een aflevering van je favoriete serie, een lekkernij of een lekkere lunch. Je kunt ook grotere beloningen koppelen aan grotere prestaties. Zo motiveer je jezelf en heb je iets om naar uit te kijken. Spreek bijvoorbeeld af dat je die tas die je al zo lang wilt mag kopen als je al je tentamens haalt of vier het behalen van een groepsopdracht samen met taart!

Capabel Onderwijs medewerker Marloes DEF
Gepubliceerd door: Marloes Straatman, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO en HBO Bachelor
Alarmcentralist staat achter computerschermen
Welke opleiding heb je nodig om beveiliger te worden?
Om je voor te bereiden op een baan als beveiliger, is het belangrijk om te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn. In dit blog nemen we enkele opleidingen onder de loep die klaar kunnen stomen voor een functie in de beveiligingsbranche.
Meer lezen
Handhaver verzorgt de administratie
Welke opleiding moet je kiezen: Beveiliger 2 of Beveiliger 3?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, twijfel je misschien tussen het volgen van de opleiding tot Beveiliger 2 of tot Beveiliger 3. Beide opleidingen bieden waardevolle kennis en vaardigheden, maar welke past het best bij jou?
Meer lezen
BOA staat lachend in uniform in wijk
Hoe lang duurt het om beveiliger te worden?
Als je droomt van een carrière in de beveiliging, vraag je je misschien af hoe snel je aan de slag kunt in dit boeiende vakgebied. Capabel Onderwijs biedt versnelde opleidingsmogelijkheden om jou te helpen in korte tijd je doelen te bereiken.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding