Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Tandartsassistent: Wat houdt dat in?

MBO Tandartsassistent

Bekijk de opleidingspagina
Tandartsassistent staat lachend achter balie met spierbal

Ben je technisch aangelegd en houd je er tegelijkertijd van om met mensen om te gaan? Vind je tandheelkunde interessant en wil je mensen ondersteunen bij hun gebitsonderhoud? In dat geval is een baan als tandartsassistent waarschijnlijk een baan die heel goed bij jou past. En dan wil je vast wel weten wat dit vak eigenlijk precies inhoudt. In deze blog bespreken we de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een tandartsassistent.

Je werkplek bevindt zich zowel achter de balie als in de praktijkruimte. Achter de balie ontvang je patiënten, sta je patiënten te woord en plan je afspraken. Dit is ook de plek waar je de dossiers bijhoudt en de voorraad beheert. Aan het begin van de dag en tussen de afspraken door is de tandartsassistent verantwoordelijk voor het opruimen, schoonmaken en klaarmaken van de behandelkamer en de instrumenten. Dit betekent o.a. dat je instrumenten steriliseert en zorgt voor het aanvullen van mondkapjes en wegwerphandschoenen. Tijdens een afspraak stel je patiënten gerust en assisteer je de tandarts tijdens de behandeling. Je zorgt ervoor dat de tandarts de juiste instrumenten aangereikt krijgt, zorgt voor het afzuigen van overtollig speeksel en je houdt de mond van de patiënt droog. De tandartsassistent maakt ook de röntgenfoto’s wanneer dit nodig is, neemt gebitsafdrukken, maakt gipsmodellen en verwijdert wanneer nodig tandsteen bij patiënten. Ook kan aan de tandartsassistent gevraagd worden om kleine reparaties aan protheses uit te voeren of deze te polijsten.

Het beheren van patiëntendossiers is ook een belangrijk aspect van het werk van een tandartsassistent. Je houdt de medische geschiedenis bij van elke patiënt, je noteert de uitgevoerde behandelingen en de status van het gebit van de patiënt. Vervolgens dat deze gegevens allemaal veilig bewaard worden met inachtneming van alle privacyregels. Het nauwkeurig bijhouden van patiëntendossiers is essentieel voor het bieden van de juiste zorg en het zien van de voortgang van de behandeling. Daarnaast heb je nog een belangrijke taak en dat is het geven van voorlichting en advies aan patiënten, bijvoorbeeld over hoe je je tanden gezond houdt, hoe je je gebit moet verzorgen en welke middelen je daar het beste bij kunt gebruiken.

Het mag duidelijk zijn dat het beroep van tandartsassistent veelzijdig en afwisselend is. Lijkt je dit leuk en sluiten de taken en verantwoordelijkheden aan op jouw kwaliteiten en competenties, schrijf je dan in voor de opleiding mbo 4 tot tandartsassistent bij Capabel Onderwijs.

Capabel Onderwijs medewerker Daphne
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Waar kun je werken als beveiliger niveau 2 of niveau 3?
Als je een opleiding tot beveiliger op mbo niveau 2 of niveau 3 hebt afgerond, opent zich een wereld vol carrièremogelijkheden binnen de beveiligingsbranche. In dit blog bekijken we waar je kunt werken als beveiliger voor zowel niveau 2 als 3, zodat je een beter beeld krijgt van de verschillende werkplekken.
Meer lezen
verzorgende staat bij de trap met documentatie
Het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG
Wil je in de zorg werken en vraag je je af wat het verschil is tussen een verpleegkundige en een verzorgende IG? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk en het salaris.
Meer lezen
Alarmcentralist staat achter computerschermen
Welke opleiding heb je nodig om beveiliger te worden?
Om je voor te bereiden op een baan als beveiliger, is het belangrijk om te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn. In dit blog nemen we enkele opleidingen onder de loep die klaar kunnen stomen voor een functie in de beveiligingsbranche.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding