Tandartsassistent: Wat houdt dat in?

MBO Tandartsassistent

Bekijk de opleidingspagina

Ben je technisch aangelegd en houd je er tegelijkertijd van om met mensen om te gaan? Vind je tandheelkunde interessant en wil je mensen ondersteunen bij hun gebitsonderhoud? In dat geval is een baan als tandartsassistent waarschijnlijk een baan die heel goed bij jou past. En dan wil je vast wel weten wat dit vak eigenlijk precies inhoudt. In deze blog bespreken we de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een tandartsassistent.

Je werkplek bevindt zich zowel achter de balie als in de praktijkruimte. Achter de balie ontvang je patiënten, sta je patiënten te woord en plan je afspraken. Dit is ook de plek waar je de dossiers bijhoudt en de voorraad beheert. Aan het begin van de dag en tussen de afspraken door is de tandartsassistent verantwoordelijk voor het opruimen, schoonmaken en klaarmaken van de behandelkamer en de instrumenten. Dit betekent o.a. dat je instrumenten steriliseert en zorgt voor het aanvullen van mondkapjes en wegwerphandschoenen. Tijdens een afspraak stel je patiënten gerust en assisteer je de tandarts tijdens de behandeling. Je zorgt ervoor dat de tandarts de juiste instrumenten aangereikt krijgt, zorgt voor het afzuigen van overtollig speeksel en je houdt de mond van de patiënt droog. De tandartsassistent maakt ook de röntgenfoto’s wanneer dit nodig is, neemt gebitsafdrukken, maakt gipsmodellen en verwijdert wanneer nodig tandsteen bij patiënten. Ook kan aan de tandartsassistent gevraagd worden om kleine reparaties aan protheses uit te voeren of deze te polijsten.

Het beheren van patiëntendossiers is ook een belangrijk aspect van het werk van een tandartsassistent. Je houdt de medische geschiedenis bij van elke patiënt, je noteert de uitgevoerde behandelingen en de status van het gebit van de patiënt. Vervolgens dat deze gegevens allemaal veilig bewaard worden met inachtneming van alle privacyregels. Het nauwkeurig bijhouden van patiëntendossiers is essentieel voor het bieden van de juiste zorg en het zien van de voortgang van de behandeling. Daarnaast heb je nog een belangrijke taak en dat is het geven van voorlichting en advies aan patiënten, bijvoorbeeld over hoe je je tanden gezond houdt, hoe je je gebit moet verzorgen en welke middelen je daar het beste bij kunt gebruiken.

Het mag duidelijk zijn dat het beroep van tandartsassistent veelzijdig en afwisselend is. Lijkt je dit leuk en sluiten de taken en verantwoordelijkheden aan op jouw kwaliteiten en competenties, schrijf je dan in voor de opleiding mbo 4 tot tandartsassistent bij Capabel Onderwijs.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.