Taken van een Tandartsassistent

MBO tandartsassistent

Bekijk de opleidingspagina

In een tandartsenpraktijk speel jij als tandartsassistent een belangrijke rol in de ondersteuning van de tandarts. Samen met de tandarts lever je de best mogelijke zorg aan jullie patiënten en je zorgt ervoor dat de praktijk op rolletjes loopt. Je takenpakket is heel veelzijdig en je hoeft je geen moment te vervelen. De tandartsassistent is hét gezicht van menig tandartspraktijk. Hij of zij assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten, plant afspraken in en assisteert bij de administratie in de praktijk. De assistent houdt zich dus bezig met organisatorische zaken, maar mag onder toezicht van de tandarts ook een aantal handelingen uitvoeren.

Hieronder zetten we de belangrijkste werkzaamheden even voor je op een rijtje.

Voorbereiden behandelkamer

Een tandartsassistent bereidt de behandelkamer voor de tandarts voor, zodat deze de patiënt kan ontvangen en meteen kan beginnen met de behandeling. Dat betekent dat je de voorraden controleert en aanvult, dat je de instrumenten steriliseert en dat je zorgt voor een schone en hygiënische werkomgeving.

Ondersteunen bij de behandeling van patiënten

Je hebt echt een actieve rol tijdens de tandheelkundige behandeling van patiënten. Je assisteert onder andere door het aanreiken van instrumenten aan de tandarts, het afzuigen van overtollig speeksel van de patiënt en het drooghouden van de mond van de patiënt. Bovendien ben jij degene die zorgt voor het maken van röntgenfoto’s en gebitsafdrukken. Als tandartsassistent kan het ook tot je taken behoren om bijvoorbeeld tandsteen bij de patiënt te verwijderen.

Adviseren over mondhygiëne

Als tandartsassistent is het belangrijk dat je de patiënt voorlicht over hoe hij of zij het gebit moet verzorgen om het gezond en sterk te houden. Je legt patiënten bijvoorbeeld uit hoe zij het beste hun tanden kunnen poetsen. Zo vertel je onder meer welke tandpasta zij het beste kunnen gebruiken, hoe je je tandenborstel op je gebit zet en hoe lang je moet poetsen. Ook geef je ze voorlichting over fluoride, flosdraad en tandenstokers.

Beheren en bijhouden van patiëntendossiers

Het bijhouden en beheren van patiëntendossiers vormen een verantwoordelijke taak voor de tandartsassistente. Het is de bedoeling dat je deze dossiers heel nauwkeurig bijhoudt en dat je die archiveert en beheert. Je registreert de medische geschiedenis van de patiënt, noteert de behandelingen die zijn uitgevoerd en zorgt dat de juiste röntgenfoto’s worden toegevoegd. Het is jouw taak dat alle informatie goed en vertrouwelijk bewaard blijft. De dossiers helpen de tandartsen bij het bijhouden van de voortgang van de behandeling(en), waardoor hij de patiënt kan voorzien van de meest optimale zorg denkbaar.

Al met al een vrij afwisselende baan in de zorg. Denk jij na het lezen dat het beroep van tandartsassistent bij jou past? Bekijk dan de verkorte opleiding tot tandartsassistent en laat je in 15 maanden opleiden tot een top tandartsassistent.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.