Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Taken van een Tandartsassistent

MBO tandartsassistent

Bekijk de opleidingspagina
Tandartsassistent staat lachend achter balie

In een tandartsenpraktijk speel jij als tandartsassistent een belangrijke rol in de ondersteuning van de tandarts. Samen met de tandarts lever je de best mogelijke zorg aan jullie patiënten en je zorgt ervoor dat de praktijk op rolletjes loopt. Je takenpakket is heel veelzijdig en je hoeft je geen moment te vervelen. De tandartsassistent is hét gezicht van menig tandartspraktijk. Hij of zij assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten, plant afspraken in en assisteert bij de administratie in de praktijk. De assistent houdt zich dus bezig met organisatorische zaken, maar mag onder toezicht van de tandarts ook een aantal handelingen uitvoeren.

Hieronder zetten we de belangrijkste werkzaamheden even voor je op een rijtje.

Voorbereiden behandelkamer

Een tandartsassistent bereidt de behandelkamer voor de tandarts voor, zodat deze de patiënt kan ontvangen en meteen kan beginnen met de behandeling. Dat betekent dat je de voorraden controleert en aanvult, dat je de instrumenten steriliseert en dat je zorgt voor een schone en hygiënische werkomgeving.

Ondersteunen bij de behandeling van patiënten

Je hebt echt een actieve rol tijdens de tandheelkundige behandeling van patiënten. Je assisteert onder andere door het aanreiken van instrumenten aan de tandarts, het afzuigen van overtollig speeksel van de patiënt en het drooghouden van de mond van de patiënt. Bovendien ben jij degene die zorgt voor het maken van röntgenfoto’s en gebitsafdrukken. Als tandartsassistent kan het ook tot je taken behoren om bijvoorbeeld tandsteen bij de patiënt te verwijderen.

Adviseren over mondhygiëne

Als tandartsassistent is het belangrijk dat je de patiënt voorlicht over hoe hij of zij het gebit moet verzorgen om het gezond en sterk te houden. Je legt patiënten bijvoorbeeld uit hoe zij het beste hun tanden kunnen poetsen. Zo vertel je onder meer welke tandpasta zij het beste kunnen gebruiken, hoe je je tandenborstel op je gebit zet en hoe lang je moet poetsen. Ook geef je ze voorlichting over fluoride, flosdraad en tandenstokers.

Beheren en bijhouden van patiëntendossiers

Het bijhouden en beheren van patiëntendossiers vormen een verantwoordelijke taak voor de tandartsassistente. Het is de bedoeling dat je deze dossiers heel nauwkeurig bijhoudt en dat je die archiveert en beheert. Je registreert de medische geschiedenis van de patiënt, noteert de behandelingen die zijn uitgevoerd en zorgt dat de juiste röntgenfoto’s worden toegevoegd. Het is jouw taak dat alle informatie goed en vertrouwelijk bewaard blijft. De dossiers helpen de tandartsen bij het bijhouden van de voortgang van de behandeling(en), waardoor hij de patiënt kan voorzien van de meest optimale zorg denkbaar.

Al met al een vrij afwisselende baan in de zorg. Denk jij na het lezen dat het beroep van tandartsassistent bij jou past? Bekijk dan de verkorte opleiding tot tandartsassistent en laat je in 15 maanden opleiden tot een top tandartsassistent.

Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Waar kun je werken als beveiliger niveau 2 of niveau 3?
Als je een opleiding tot beveiliger op mbo niveau 2 of niveau 3 hebt afgerond, opent zich een wereld vol carrièremogelijkheden binnen de beveiligingsbranche. In dit blog bekijken we waar je kunt werken als beveiliger voor zowel niveau 2 als 3, zodat je een beter beeld krijgt van de verschillende werkplekken.
Meer lezen
verzorgende staat bij de trap met documentatie
Het verschil tussen verpleegkundige en verzorgende IG
Wil je in de zorg werken en vraag je je af wat het verschil is tussen een verpleegkundige en een verzorgende IG? In dit artikel vertellen we je over de opleiding, het werk en het salaris.
Meer lezen
Alarmcentralist staat achter computerschermen
Welke opleiding heb je nodig om beveiliger te worden?
Om je voor te bereiden op een baan als beveiliger, is het belangrijk om te weten welke opleidingsmogelijkheden er zijn. In dit blog nemen we enkele opleidingen onder de loep die klaar kunnen stomen voor een functie in de beveiligingsbranche.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding