Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat zijn de taken van een Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg?

MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Bekijk de opleidingspagina

Een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een interessant en afwisselend beroep. Je ondersteunt mensen in hun leven, wonen en werken. Mensen die allemaal een eigen verhaal en eigen problemen hebben. Dat is verantwoordelijk en belangrijk werk. Als persoonlijk begeleider biedt je deze mensen de helpende hand en begeleidt hen bij het oplossen van en omgaan met vraagstukken waar zij tegenaan lopen. Je kunt hieronder lezen wat er allemaal in het takenpakket van een maatschappelijke verzorger zit.

Zorgplannen opstellen en uitvoeren

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is het opstellen van zorgplannen voor cliënten een belangrijk onderdeel van je werk. In deze plannen leg je individuele doelen en de ondersteuning vast voor je cliënt. Het is jouw taak om vervolgens zorg te dragen voor de uitvoering van deze plannen en het monitoren van de voortgang.

Praktische hulp en persoonlijke verzorging

Je biedt praktische hulp aan cliënten bij dagelijkse activiteiten, zoals persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken. Daarnaast ondersteun je hen bij het onderhouden van sociale contacten en het deelnemen aan activiteiten buiten de deur.

Emotionele en sociale ondersteuning

Het is ook jouw taak om te zorgen voor een luisterend oor voor cliënten. Je biedt emotionele en sociale ondersteuning en helpt hen bij het omgaan met uitdagingen in het leven.

Samenwerking met andere zorgprofessionals

Je werkt nauw samen met andere zorgverleners, zoals psychologen, artsen en therapeuten, om een holistische benadering van de zorg te bieden. Samen zorgen jullie voor een passende en effectieve ondersteuning voor de cliënten.

In het algemeen kun je stellen dat je als persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg over flexibiliteit en empathie dient te beschikken. Het is immers van belang dat je de situatie van de cliënt in kunt voelen en flexibel kunt omgaan met zijn of haar vragen en behoeften. Jouw functie is voor de cliënt heel belangrijk; je ondersteunt de cliënt bij de vormgeving van zijn of haar leven en welzijn.

Ben je geïnteresseerd in een versnelde opleiding tot persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg?

Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Student Capabel Onderwijs studeert in bibliotheek
Week van Lezen & Schrijven: de impact van laaggeletterdheid
In Nederland is de eerste week van september de Week van Lezen en Schrijven. Dit initiatief vraagt aandacht voor laaggeletterdheid, een probleem waar 2,5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Dat is 1 op de 6 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dit blijft vaak onzichtbaar, maar heeft grote gevolgen.
Meer lezen
Kok toont spierbal in de keuken
Welke opleiding heb je nodig om Kok te worden?
Het beroep van kok is zowel veeleisend als lonend en vereist een combinatie opleiding, praktische ervaring en een passie voor koken. In Nederland is de meest gebruikelijke route om kok te worden via een mbo-opleiding. Er zijn verschillende niveaus van opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een carrière in de keuken.
Meer lezen
Wat doet een Zelfstandig Werkend Kok?
Een Zelfstandig Werkend Kok speelt een belangrijke rol in een professionele keuken en is verantwoordelijk voor een breed scala aan taken die essentieel zijn voor het bereiden en presenteren van gerechten. Deze kok werkt zelfstandig binnen een keukenbrigade en zorgt ervoor dat gerechten op tijd en volgens hoge kwaliteitsstandaarden worden bereid. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van een Zelfstandig Werkend Kok.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding