Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg - Taken & Verantwoordelijkheden

MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Bekijk de opleidingspagina

Een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een interessant en afwisselend beroep. Je ondersteunt mensen in hun leven, wonen en werken. Mensen die allemaal een eigen verhaal en eigen problemen hebben. Dat is verantwoordelijk en belangrijk werk. Als persoonlijk begeleider biedt je deze mensen de helpende hand en begeleidt hen bij het oplossen van en omgaan met vraagstukken waar zij tegenaan lopen. Je kunt hieronder lezen wat er allemaal in het takenpakket van een maatschappelijke verzorger zit.

Zorgplannen opstellen en uitvoeren

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is het opstellen van zorgplannen voor cliënten een belangrijk onderdeel van je werk. In deze plannen leg je individuele doelen en de ondersteuning vast voor je cliënt. Het is jouw taak om vervolgens zorg te dragen voor de uitvoering van deze plannen en het monitoren van de voortgang.

Praktische hulp en persoonlijke verzorging

Je biedt praktische hulp aan cliënten bij dagelijkse activiteiten, zoals persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken. Daarnaast ondersteun je hen bij het onderhouden van sociale contacten en het deelnemen aan activiteiten buiten de deur.

Emotionele en sociale ondersteuning

Het is ook jouw taak om te zorgen voor een luisterend oor voor cliënten. Je biedt emotionele en sociale ondersteuning en helpt hen bij het omgaan met uitdagingen in het leven.

Samenwerking met andere zorgprofessionals

Je werkt nauw samen met andere zorgverleners, zoals psychologen, artsen en therapeuten, om een holistische benadering van de zorg te bieden. Samen zorgen jullie voor een passende en effectieve ondersteuning voor de cliënten.

In het algemeen kun je stellen dat je als persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg over flexibiliteit en empathie dient te beschikken. Het is immers van belang dat je de situatie van de cliënt in kunt voelen en flexibel kunt omgaan met zijn of haar vragen en behoeften. Jouw functie is voor de cliënt heel belangrijk; je ondersteunt de cliënt bij de vormgeving van zijn of haar leven en welzijn.

Ben je geïnteresseerd in een versnelde opleiding tot persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg, bezoek dan onze opleidingspagina.

Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Zorg, Zorg en Welzijn, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, MBO 2, MBO 4 en MBO 3
Week van de Veiligheid: omgaan met agressie & geweld
In de Week van de Veiligheid vragen wij vanuit Capabel Onderwijs aandacht voor veiligheid en beveiliging in Nederland. Deze editie staat de week in het teken van agressie en geweld richting ondernemers. Want helaas komt bijna iedereen hier in zijn werk weleens mee in aanraking. Maar wie goed getraind is, kan beter omgaan met agressief gedrag of het zelfs voorkomen.
Meer lezen
Waarom pedagogisch medewerker worden?
Hoe weet je nou of de opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang (mbo-niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo-niveau 4) iets voor jou is? Er zijn verschillende redenen denkbaar en misschien is er één of zijn er meerdere daarvan op jou van toepassing.
Meer lezen
Waarom zou je sociaal werker willen worden?
Hoe weet je of de opleiding tot sociaal werker iets voor jou is? Er zijn veel redenen en misschien gelder er een aantal daarvan voor jou. Je vind ze hier.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.