Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Keuzedelen, je moet het maar kunnen...

Student Capabel Onderwijs zit lachend achter laptopKeuzes, ons hele leven maken we keuzes. Zal ik vandaag een shirt of een blouse dragen? Zal ik pindakaas of hagelslag op mijn brood eten? Kies ik ervoor om mijn bed nu uit te komen of draai ik me toch nog een keertje om? Zal ik gaan werken of gaan studeren? Als ik ga studeren, wat ga ik dan doen? Het lastige aan keuzes maken is, is dat je pas weet of je de juiste keus hebt gemaakt als je de keus al gemaakt hebt. Een wijs persoon, die liever anoniem wil blijven, heeft ooit gezegd: “Everything in your life is a reflection of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice.” Dus als je erachter komt dat je niet de juiste keus hebt gemaakt, dan ga je even door een ellendige periode, maar dan weet je wel dat je het volgende keer anders moet doen.

Keuzedelen, waarom eigenlijk?

Als je er dan toch voor hebt gekozen om te gaan studeren (is een goede keus als je het mij vraagt) is het nog niet afgelopen met al die keuzes. Het ministerie van Onderwijs heeft besloten dat alle mbo-studenten een keuzedeel moeten volgen. Het is verplicht, dus dan kan je je afvragen in hoeverre het een keus is, maar je mag wel zelf kiezen welk keuzedeel je gaat volgen.

De keuzedelen zijn niet zomaar in het leven geroepen. Het versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt waardoor de kans op een baan groter wordt. Het gevolgde keuzedeel wordt vermeld op het diploma, dit geeft jouw diploma een belangrijke meerwaarde. De keuzedelen zijn er dus voor jou!  

Welke keuzedelen zijn er?

Wat zijn keuzedelen nou eigenlijk? Een keuzedeel is een actueel vak dat je volgt tijdens je opleiding. Het vak is verdiepend of verbredend op je opleiding. Als je bijvoorbeeld de opleiding doktersassistent doet kan je het keuzedeel “Triage” volgen om je kennis op dat gebied te verdiepen. Doe je de opleiding tot onderwijsassistent kan je het keuzedeel “Verdieping Onderwijsassistent in het VO en MBO” volgen om je kennis te verbreden.

Om het kiezen jou iets uit handen te nemen hebben wij al de beste selectie keuzedelen voor jou gemaakt. Wij hebben keuzedelen geselecteerd waar je echt iets aan hebt en waardoor jij straks goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaat. Ben je benieuwd naar welke keuzedelen je kan volgen? Kijk op de website bij de opleiding die jij wil volgen en klik op ‘Programma’.

Student Capabel Onderwijs studeert in bibliotheek
Week van Lezen & Schrijven: de impact van laaggeletterdheid
In Nederland is de eerste week van september de Week van Lezen en Schrijven. Dit initiatief vraagt aandacht voor laaggeletterdheid, een probleem waar 2,5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Dat is 1 op de 6 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dit blijft vaak onzichtbaar, maar heeft grote gevolgen.
Meer lezen
Kok toont spierbal in de keuken
Welke opleiding heb je nodig om Kok te worden?
Het beroep van kok is zowel veeleisend als lonend en vereist een combinatie opleiding, praktische ervaring en een passie voor koken. In Nederland is de meest gebruikelijke route om kok te worden via een mbo-opleiding. Er zijn verschillende niveaus van opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een carrière in de keuken.
Meer lezen
Wat doet een Zelfstandig Werkend Kok?
Een Zelfstandig Werkend Kok speelt een belangrijke rol in een professionele keuken en is verantwoordelijk voor een breed scala aan taken die essentieel zijn voor het bereiden en presenteren van gerechten. Deze kok werkt zelfstandig binnen een keukenbrigade en zorgt ervoor dat gerechten op tijd en volgens hoge kwaliteitsstandaarden worden bereid. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van een Zelfstandig Werkend Kok.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding