Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Doktersassistent docent aan het woord;
Tamara van Walsum

Docent aan het woord; Tamara van Walsum

Tamara van Walsum is docent bij Capabel voor de opleiding Doktersassistent sinds 2018. Ze geeft les aan groepen in Rotterdam, Arnhem en Zwolle. Tamara vertelt over haar ervaring als docent voor de opleiding Doktersassistent, het beroep zelf en het werkveld.

Flexibiliteit en eigen input

Tamara vertelt: ‘Het beroep doktersassistent vind ik fantastisch. Het geeft me echt een kick en ik sta er met veel passie. Ik mag helpen met doktersassistentes op te leiden; hoe leuk is dat!

Tijdens mijn lessen probeer ik in de ochtend theoretische lessen te plannen. In de middag gaan we aan de slag met de praktische lessen. Je merkt dat studenten zich in de ochtend goed kunnen concentreren en het fijn vinden om in de middag creatief bezig te zijn met een opdracht.

Het leuke aan docent zijn bij Capabel vind ik dat je heel flexibel kan zijn. Je hebt de ruimte om je eigen input te geven en je kunt veel van jezelf aan de lessen toevoegen.‘

Leuke en minder leuke kanten

Studenten vinden de lesdagen erg leerzaam. Ze leven hier helemaal van op. Klassikale lessen zijn, vooral in coronatijd, een echt feestje. Bijvoorbeeld tijdens een praktijkgerichte les wordt de klas in twee groepen gesplitst. De ene groep gaat aan de slag met laboratoriumwerk en de andere groep gaat een zelfgemaakt kwartetspel of Jenga spelen om eventuele vragen uit de toets te oefenen.

Wat de studenten het minst leuk vinden zijn de generieke vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daar willen ze eigenlijk niet mee bezig zijn, maar de generieke vakken zijn uiteraard wel belangrijk. De studenten willen vooral bezig zijn met het beroep doktersassistent.‘

Studenten ondersteunen

Als docent is het belangrijk om de leerstrategie van een student te kennen. Zodra dit in beeld is, kun je daarmee aan de gang gaan. Eén student van mij loopt nogal achter, maar bij haar word ik daar niet ongerust van. Ze moet op een gegeven moment die druk voelen en dan levert ze alles in. Ik weet dat dat goed komt.

Een andere student heeft te maken gehad met huiselijk geweld en zat daarvoor in een Veilig Thuis-huis. Ze kon wekenlang niets aan haar opleiding doen en had geen toegang tot internet. Zodra het weer kan, probeer ik samen met deze student de lessen in te halen en haar daarin te ondersteunen. In die situaties ga je daar flexibeler mee om.’

Herkenbaarheid als student

‘Op dit moment volg ik zelf de opleiding Toegepaste Psychologie bij Capabel. Daar ervaar ik ook weer hoe het is om student te zijn. In de docentenrol kreeg ik weleens de vraag wat je moet leren voor de toets. Ik gaf dan altijd als antwoord dat ik ze niet opleid voor de toets, maar voor de functie doktersassistent; je moet alles kennen! Nu ik zelf een opleiding erbij volg, begrijp ik veel beter waar deze vraag vandaan komt en moet ik wat meer richting geven tijdens mijn lessen.’

Baangarantie

Studenten zijn aan het eind van de opleiding enorm gegroeid. Ze hebben iets heel bijzonders gepresteerd. De opleiding duurt natuurlijk 15 maanden, terwijl dit normaal 3 jaar is. Die 15 maanden kunnen ze weleens ervaren als een tijd waar ze dingen hebben moeten opgeven, maar ik wil ze wel meegeven dat ze door deze opleiding een geweldige carrière voor de boeg hebben.

Studenten hebben met deze opleiding nagenoeg baangarantie. Er zijn grote tekorten in de branche. Niet alleen bij huisartsenpraktijken, maar ook bij poliklinieken en bij de GGD. Er is heel veel werk en ook op veel verschillende vlakken. Je kunt als doktersassistent ook nog heel erg doorgroeien. We zien sommige studenten ook nog weleens terug bij een vervolgopleiding binnen Capabel om door te groeien in het vakgebied.

Het beroep

‘Als doktersassistent ben je de spil van een praktijk. Om naar de dokter te kunnen moet iedereen langs de doktersassistent. Dat geeft een heleboel verantwoordelijkheid, want je moet situaties wel goed in kunnen schatten. Het is zo’n ontzettend breed werkgebied. Je werkt aan administratieve taken, je bent een oor aan het uitspuiten en later komt er ook iemand binnenlopen met een gebroken pols. Geen enkele dag is hetzelfde.‘

Interesse?

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die er voor jou bestaan als doktersassistent, hoe de opleiding eruitziet of wil je meer informatie? Wil je misschien een keer een proefles mee lopen? Dat kan natuurlijk bij Capabel. Op onze website vind je alle informatie over de opleiding en kom je makkelijk met ons in contact. 

MBO 4 Doktersassistent

Bekijk de opleiding

Capabel Onderwijs medewerker Yrla
Gepubliceerd door: Yrla Huls, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding en MBO
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding