Dag van de Tandarts (assistent)

Een tandarts zonder tandartsassistent? Onmogelijk!

De Dag van de Tandarts wordt elk jaar op 6 maart gevierd om aandacht te vestigen op het belang van een goede mondgezondheid en het werk van tandartsen en de tandartsassistenten. Het doel van deze dag is om mensen bewust te maken van het belang van regelmatige tandheelkundige controles, een goede mondhygiëne, en om tandartsen en assistenten te erkennen voor hun belangrijke rol in het handhaven van de mondgezondheid van de samenleving.

Dag van de Tandarts(assistent)

Tijdens deze dag worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om het bewustzijn over mondgezondheid te vergroten, zoals het delen van informatie over mondgezondheid op sociale media, het organiseren van gratis tandheelkundige controles en het geven van lezingen over mondgezondheid op scholen en universiteiten

Wat doet een Tandartsassistent?

Een tandarts kan technisch gezien niet zonder een assistent werken, het zou zijn of haar werk ontzettend veel moeilijker maken en de kwaliteit van de zorg voor de patiënt verminderen als er geen tandartsassistent aanwezig zou zijn. Er zijn veel verschillende redenen waarom een tandarts een assistent nodig heeft. Hieronder een paar voorbeelden:

  1. Instrumenten en materialen: Tijdens een tandheelkundige behandeling moet de tandarts verschillende instrumenten en materialen gebruiken, zoals een boor, een spiegel, een sonde, een afzuigsysteem en verschillende soorten vullingen en restauratiematerialen. Een assistent zorgt ervoor dat de tandarts deze materialen binnen handbereik heeft en helpt bij het aanreiken ervan.
  2. Patiëntenzorg: Een assistent helpt bij het comfortabel positioneren van de patiënt in de tandartsstoel en het verzorgen van de patiënt tijdens de behandeling, zoals het drooghouden van de mond en het afzuigen van overtollig speeksel.
  3. Sterilisatie en onderhoud: Een assistent is verantwoordelijk voor het steriliseren van de instrumenten en het onderhoud van de apparatuur, zodat de tandarts deze op een veilige en effectieve manier kan gebruiken. Ook hierbij is hygiëne heel belangrijk.
  4. Administratie en planning: Een assistent helpt bij het bijhouden van de administratie en planning van de tandartspraktijk, zoals het beheren van afspraken, het bijhouden van medische dossiers en het verwerken van betalingen.
Tandartsassistent worden? Volg een mbo opleiding Tandartsassistent 

Kortom, een assistent speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van de tandarts tijdens de behandeling van patiënten en het beheren van de tandartspraktijk. Zonder een assistent zou de tandarts veel van deze taken zelf moeten uitvoeren, wat de kwaliteit van de zorg voor de patiënten zal verminderen.

Vind jij mondgezondheid ook zo belangrijk en zou jij aan de slag willen als een tandartsassistent? Bij Capabel Onderwijs kan je binnen 15 maanden jouw diploma voor de mbo opleiding tandartsassistent niveau 4 kunnen halen. Bekijk alle mogelijkheden van de opleiding op deze pagina.

Foto van auteur
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Wat doet een sociaal werker?
Een sociaal werker heeft een heel afwisselend beroep waarin hij of zij heel veel met mensen te maken heeft. De taken en verantwoordelijkheden van een sociaal werker zijn dan ook uiteenlopend van aard. Hieronder hebben we het over een aantal van deze taken:
Hoe word je pedagogisch medewerker?
Pedagogisch medewerker worden kan dat op verschillende manieren. Allereerst kun je een opleiding volgen. De reguliere opleiding op een ROC duurt wel 3 jaar voor beide opleidingen, al kun je bij Capabel Onderwijs dezelfde opleiding volgen in 15 maanden. Dat scheelt ruim de helft van de tijd. De opleiding is te volgen als BOL, BBL of avondopleiding (FL+).
De Week van Lezen en Schrijven
Op deze pagina nemen je mee naar de betekenisvolle wereld van de Week van Lezen en Schrijven. Deze speciale week staat symbool voor het belang van geletterdheid en vormt de kern van Capabel Onderwijs om laaggeletterdheid te verminderen in Nederland.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.