Hoofdafbeelding van <p>Week van <br />Lezen & Schrijven</p>
Week van
Lezen & Schrijven

Over de Week van Lezen & Schrijven

In het teken van de Week van het Lezen en Schrijven vragen wij vanuit Capabel Onderwijs samen met onze partners waaronder, gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verbeteren, het voorkomen en het bespreekbaar maken van laaggeletterdheid in Nederland. Ruim 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit is vaak gecombineerd met het ontbreken van digitale vaardigheden. Het gaat hierbij dan om het werken met een computer, smartphone en/ of tablet.

Capabel Onderwijs verbetert het taalniveau

Op deze pagina vind je alle onderwerpen rondom de laagletterheid in Nederland. Wat houdt het nou eigenlijk? Hoe je moeite met taal herkennen in je omgeving en waarom is een goede taalbeheersing eigenlijk belangrijk? Hieronder vind je allerlei invalshoeken, video's en interviews over hoe Capabel Onderwijs samenwerkt aan het verbeteren van het taalniveau bij bijvoorbeeld bedrijven zoals Verstegen of voor particulieren die een extra opstapje nodig hebben voor een mbo opleiding. Neem een kijkje op onderstaande hoofdstukken en hoe we samen het taalniveau in Nederland kunnen verbeteren! 

Workshop Taal op de Werkvloer gemist?

Een goede beheersing van de Nederlandse taal van medewerkers is een vereiste voor de kwaliteit en veiligheid. Een medewerker die de taal goed kan toepassen, communiceert professioneler met klanten en collega’s, is zelfredzamer en werkt met meer plezier en zelfvertrouwen dan een medewerker die de taal niet goed beheerst. 

Op 7 september 16:00 uur hebben wij een Workshop Taal op de Werkvloer gegeven in samenwerking met Verstegen Spices & Sauces. Tijdens de workshop hebben o.a. aandacht besteed aan het nut, de noodzaak en de oplossingen toe om (veilig) te communiceren op de werkvloer.

Workshop gemist of nog een keer terugkijken? Dat kan! Via onderstaande button kan je de workshop terugkijken! 

Bekijk alle verhalen over Taalontwikkeling

Workshop gemist? Bekijk hem terug!
Tijdens de workshop Taal op de Werkvloer op 7 september hebben ervaringsdeskundigen laten zien hoe jij kunt omgaan met laaggeletterdheid op de werkvloer en collega's of werknemers hierin kunt ondersteunen!
Er zijn zoveel redenen om te starten
Moeite hebben met lezen, schrijven rekenen en/of digitale vaardigheden heeft vaak grote gevolgen in het dagelijks leven, op de werkvloer of tijdens sociale activiteiten. 
Wat is laaggeletterdheid?
Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer.
Belang van taalstimulering
Taal zorgt ervoor dat wij kunnen communiceren met anderen. Zo kunnen we onze emoties delen en actief deelnemen aan sociale interactie. Een laaggeletterde heeft meer moeite met het uitdrukken van gevoelens en gedachtes
Ervaring delen
Bekijk de ervaring van anderen! Hoe werk je samen met een docent aan jouw taalontwikkeling? Hoe is het om op te groeien met ouders die moeite hebben met lezen en schrijven? En hoe werkt een taalopleiding bij Capabel Onderwijs?
Taal op de Werkvloer
Wilt u het taalniveau van uw medewerker verhogen? Of zoekt u gemotiveerde kandidaten die graag willen werken en ook graag hun taal verder willen verbeteren?
5 signalen om laaggeletterheid te herkennen
Laaggeletterdheid kan leiden tot minder kans op een baan en een slechtere positie op de arbeidsmarkt. Ook kan het leiden tot gezondheidsproblemen of financiële problemen.

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.