Onze MBO & HBO
leerwegen

Onze leerwegen

Bij Capabel Onderwijs zijn er verschillende leerwegen. Op deze pagina vind je alle informatie en leerwegen met toelichting. Alle opleidingen van Capabel kan je vinden op onze pagina met opleidingen.

Beroep Opleidende Leerweg (BOL)

Capabel Onderwijs biedt de meeste MBO-opleidingen aan in de Beroep Opleidende Leerweg (BOL). De opleiding in deze leerweg is altijd voltijd. Met deze opleiding ben je 40 uur per week met je opleiding bezig. Je hebt nog geen betaalde baan in het beroep waar je voor leert. Je gaat 1 dag per week naar school voor de beroepsgerichte vakken. Je loopt 2 dagen per week stage (BPV) bij een erkend leerbedrijf. Ook volg je 1 dag per week online lessen voor de generieke vakken.

Ten slotte besteed je 1 dag per week aan zelfstudie. Als je tussen de 18 en 30 jaar bent, kan je studiefinanciering aanvragen.

Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)

Capabel biedt ook veel MBO-opleidingen aan in de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Ook deze leerweg is een voltijd opleiding. Met deze opleiding ben je 40 uur per week bezig. Het verschil met BOL is dat je deze leerweg alleen kunt doen als je een overeenkomst voor leren en werken hebt. Dit contract heb je met een erkend leerbedrijf. De nadruk bij BBL ligt op leren in de praktijk. Daarom heeft het opleidingsprogramma méér praktijkuren: 3 dagen per week. Je gaat verder 1 dag per week naar school voor de beroepsgerichte vakken. Je volgt ook een halve dag per week online les voor de generieke vakken. En je studeert zelf een halve dag per week. Je kunt voor de BBL-opleiding geen studiefinanciering aanvragen.

Thuisstudie

De thuisstudie is zeer geschikt als je zelf wilt bepalen wanneer je studeert. Per opleiding kan je zien welke geschikt is voor een thuisstudie. Alle thuisstudies kan je vinden op onze pagina opleidingen.

Flexibele Leerweg + (FL+)

Uniek aan de Flexibele Leerweg +(FL+) van Capabel is dat je op elk moment met de opleiding kunt starten en je bepaalt je eigen studietempo. FL+ is een deeltijd opleiding met lessen in de avond. Op deze manier is de opleiding makkelijk te combineren met het gezin of werk. Je studeert zelfstandig. Maar je krijgt wel altijd de begeleiding die je nodig hebt. Dit kan met een online en telefonische studiecoach. Ook volg je klassikale praktijklessen en examentrainingen. Hiermee onderscheidt FL+ van Capabel Onderwijs zich van andere deeltijd opleidingen. Lees hier meer informatie over de FL+.

HBO praktijkgestuurd

HBO-onderwijs van Capabel is praktijkgestuurd. Je verwerft per trimester gelijktijdig kennis, vaardigheden en beroepskenmerken van een samenhangend onderdeel in de uiteindelijke beroepspraktijk. Hierdoor is het geleerde al meteen toepasbaar tijdens je studie. Alle gekozen onderdelen dekken het uiteindelijke beroep voldoende. In praktijkgestuurd HBO ontwikkel je je in leerprojecten per beroepsonderdeel. Je persoonlijke ontwikkeling wordt op deze wijze bereikt door het volgen van alleen voor dat beroepsonderdeel relevante vakken. Je voortgang hierin wordt getoetst aan de hand van de uitwerking van een praktijkopdracht. De uitwerking van die opdracht vereist voldoende gelijktijdige kennis over, vaardigheden in en persoonlijke kenmerken van het betreffende beroepsonderdeel. Bekijk alle informatie over onze HBO-opleidingen op onderstaande pagina.

Meest gekozen opleidingen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.