Instroomeisen & intake voor onze opleidingen

Instroomeisen

De MBO-opleidingen van Capabel Onderwijs kun je volgen als je minimaal 18 jaar bent. Voor de opleiding MBO-Verpleegkundige geldt een minimumleeftijd van 20 jaar. In onze verkorte opleidingen is meedoen aan alle lesdagen en activiteiten nodig om succes te hebben.

Het volgen van een korte opleiding is niet voor iedereen weggelegd. Je laat zien dat je een doener bent en doorzettingsvermogen hebt. Ook moet je voldoen aan de instroomeisen.

Voor het volgen van een HBO-opleiding is een HAVO/VWO/MBO 4-diploma vereist. Mocht je niet aan de diploma eis voldoen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor een 21+ HBO toelatingsonderzoek. Als je eerder ECTS studiepunten hebt behaald in een HBO- of WO-opleiding, dan kunnen deze studiepunten vrijstelling opleveren voor maximaal twee trimesters (8 maanden) van samen 40 ECTS.

Vrijstellen wettelijke vooropleidingseisen

Het bevoegd gezag van Capabel Onderwijs kan jou in bijzondere gevallen vrijstellen van de wettelijke vooropleidingseisen voor het MBO. Om toegelaten te kunnen worden neem je dan deel aan de intaketoets. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt of je de opleiding kunt volgen. Aan deze toets zijn geen additionele kosten verbonden.

Het bevoegd gezag van Capabel kijkt naar de uitkomsten van het onderzoek. Het bepaalt of je vrijstelling krijgt voor de wettelijk instroomeisen. Deze mogelijkheid tot vrijstelling geldt voor vrijwel alle opleidingen. Behalve voor de MBO-opleiding Verpleegkundige.

De intaketoets kan leiden tot:

 • Ontheffing voor de instroomeisen MBO-niveau 2, 3 of 4
 • Ontheffing voor de instroomeisen MBO-niveau 2, 3 of 4 nadat met goed gevolg een voorschakeltraject Nederlandse taal is volbracht
 • Ontheffing voor de instroomeisen MBO-niveau 2, 3 of 4 nadat met goed gevolg een voorschakeltraject rekenen is volbracht
 • Ontheffing voor de instroomeisen MBO-niveau 2, 3 of 4 nadat met goed gevolg een voorschakeltraject Nederlandse taal en rekenen is volbracht.

Wanneer de resultaten van de intaketoets en de slaagkans ontoereikend worden geacht, is Capabel Onderwijs helaas genoodzaakt de toelating af te wijzen. Bij een afwijzing zullen we je inschrijving kosteloos annuleren zoals beschreven in onze algemene voorwaarden. Let op; wanneer je wordt uitgenodigd voor een intake toets verwachten we ook dat je komt. Doe je dit niet dan is dit geen annulering van je inschrijving. Kijk hiervoor ook in onze algemene voorwaarden.

Hoe werkt de intake bij Capabel?

Tijdens de intake kijken we of je niveau aansluit bij de door jou gekozen opleiding. Je wordt uitgenodigd om een online toets te maken. Dit kan op een van onze vestigingen. Daarbij testen we jouw:

 • Leervermogen
 • Rekenvaardigheid
 • Taalvaardigheid
 • Persoonlijkheid

Direct na het maken van de toets krijg je de uitslag. Benieuwd hoe een intake eruitziet bij Capabel? Bekijk onze intakevideo. Zo krijg je goed beeld van wat je kunt verwachten!

Tips voor een goede intake

 • Voorafgaand aan de toets krijg je uitleg van onze intakecoach. Zorg dus dat je op tijd komt.
 • Het advies uit de intake is bindend en staat 6 maanden vast. Bereid je daarom goed voor!
 • Oefen voor de intake je vaardigheden op 123test.nl
 • Zorg dat je al je diploma’s of overgangsbewijzen van jouw vooropleiding(en) vóór de intakedatum opstuurt naar studentenservice@capabel.nl

Instroomeisen

Het volgen van een korte opleiding is niet voor iedereen weggelegd. Je laat zien dat je een doener bent en doorzettingsvermogen hebt. Ook moet je voldoen aan de instroomeisen.

De opleidingen van Capabel kun je volgen vanaf 18 jaar. In onze verkorte opleidingen is meedoen aan alle lesdagen en activiteiten nodig om succes te hebben.

Per opleiding vind je bij het kostenoverzicht de instroomeisen. Kijk bij onze opleidingen of jij voldoet aan de instroomeisen.

Start de intake

De intake kan je starten nadat je contact heb gehad met jouw intakecoach en je van ons de uitnodiging hebt ontvangen. Via deze pagina kan je dan direct starten met de intake. 

Meest gekozen opleidingen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.