Financiering & subsidies

(Studie)financiering, subsidies & belastingvoordeel

Kies je voor een MBO-opleiding in BOL-variant of een voltijd HBO-opleiding? Grote kans dat je recht heb op studiefinanciering. Check of je voldoet aan de voorwaarden van DUO. Ook zie je daar welk bedrag je ontvangt en hoe je een studiefinanciering aanvraagt. Je ontvangt je studiefinanciering snel. Namelijk al vanaf de eerste maand na de start van je opleiding. De studiefinanciering loopt de hele nominale opleidingsduur door. De nominale duur van je opleiding vind je op de opleidingspagina’s.

Een MBO-opleiding in de BBL-variant en een deeltijd op duale HBO-opleiding geven helaas geen recht op studiefinanciering. Maar deze kun je sinds maart 2022 bekostigen met het STAP-budget. Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Leven-Lang-Leren-Krediet

Iedereen tot 55 jaar die geen studiefinanciering krijgt, kan tegen gunstige voorwaarden nog altijd geld lenen bij de overheid. Dit heet het Leven-lang-leren-krediet en biedt een uitkomst voor volwassenen die nog graag een opleiding zouden willen volgen, maar geen recht meer hebben op studiefinanciering. Om in aanmerking te komen voor het Leven-lang-leren-krediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze kun je hier checken.

Op de website van DUO vind je een handige voorwaardenhulp. De voorwaardenhulp kun je gebruiken om te zien of je recht hebt op Leven-lang-leren-krediet.

Scholingsvoucher

Als je een opleiding in een kansberoep volgt dan kun je een Scholingsvoucher aanvragen. Op de website van UWV vind je de Kansberoepenlijst. Je kunt op dit moment een Scholingsvoucher aanvragen als je:

  1. een zorgberoep in de langdurige zorg hebt.
  2. een zorgberoep in de langdurige zorg hebt gehad en vanuit die baan een WW- of IOW-uitkering ontvangt.

Kijk hier voor meer informatie over de scholingsvouchers.

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 is het mogelijk om jaarlijks maximaal €1000,- subsidie voor scholing te krijgen. Je kunt die subsidie 6 keer per jaar aanvragen op basis van een aanmelding voor een opleiding. De kosten van een opleiding kunnen hierdoor behoorlijk dalen. Een voorbeeld:

Lesgeld €5.227
Korting d.m.v. het STAP budget €1.000
Feitelijk lesgeld  €4.227

Vanaf 1 maart 2022 kun je een aanvraag doen voor de STAP budget. Hierbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Wie kan het STAP budget aanvragen?

Iedere burger met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt kan het STAP dudget aanvragen. Het STAP budget is inzetbaar voor het volgen van een (erkende) arbeidsmarktrelevante opleiding, training, of EVC-traject. Omdat het niet de bedoeling is dat burgers dubbele ondersteuning krijgen voor de financiering van een scholingsactiviteit, kan je wanneer je jonger bent dan 30 jaar geen STAP budget aanvragen voor scholingsactiviteiten die recht geven op studiefinanciering.

Een voorbeeld: je bent jonger dan 30 jaar, en je wilt een Flexibele Leerweg+ opleiding doen. Dan kan je het STAP budget aanvragen, aangezien je voor de Flexibele Leerweg+ opleiding geen studiefinanciering kunt krijgen. Kies je voor een BOL opleiding en ben je jonger dan 30 jaar? Dan kan je geen gebruik maken van het STAP budget, hier kan je namelijk wel studiefinanciering voor krijgen.

Het STAP-budget is in plaats van de regeling voor belastingvoordeel gekomen.

Kabinetsplannen studiefinanciering 2023

Het kabinet heeft plannen om de basisbeurs weer in te voeren voor het hoger onderwijs. Daarnaast zijn er meer plannen die ook voor studenten in het mbo gelden. De plannen zijn nog niet definitief, de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Dit gebeurt waarschijnlijk in juli 2023.

Meest gekozen opleidingen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.